~:: Kata Tuan Umah ::~

"Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Salam Ukhwah buat teman teman lama dan baru yang sudi menjengah blog yang tak seberapa ini. Untuk makluman teman-teman semua, apa yang terkandung di dalam blog ini adalah kepunyaan hak peribadi dan tidak berkaitan dengan sesiapa kecuali ada dinyatakan.

Sekiranya segala isi di dalam blog ini tidak berkenan di mata anda, dengan segala hormatnya dipersilakanlah keluar dari blog ini.

Sebarang komen atau cadangan yang tidak membina tidak akan dilayan sama sekali. Sekian, terima kasih dan Happy Blogging..

Wassalam... "

~:: B My Frenz ::~

Tuesday, August 10, 2010

~ Planning Yang Tak Di Plan ~

Hari Isnin semalam aku cuti k, ingatkan dapat pergi JB tu yang apply cuti tu, tapi kursus kat JB terpaksa di tunda ke masa lain, tak tau la bila lagi aku nie nak g kursus.. ok la nak crita pasal aktiviti weekend baru nie, Sabtu lepas alang-alang dh tak jadi pergi JB, kalau ikut perancangan aku nak ajak en. hubby pergi ke sini tapi tak jadi pulak sebab en. hubby ajak balik kampung dia kat Ipoh.. huhuhuh... takpela postpone lain kali je la pergi situ... ermm..

Jumaat malam sabtu mr. hubby menyuarakan hasratnya untuk pulang ke kampung ok.. dah lama tak balik katanya.. maklumlah sibuk memanjang aje.. sibukla sangat.. so, aku pun siap2 la packing baju-baju yang nak dibawa.. tak larat tau, last last minit cenggini bagitau.. aku pun siap lipat je baju tapi tak masuk beg pun lagi, kononnya sok pagi je la masuk beg..

07.08.2010 [ Sabtu ]
Bangun pagi dalam kul 7 lebih ok.. kalau tak g mana2 lagi lambat bangun tau time2 cuti nie.. kemas-kemas kain baju, kemas-kemas rumah sikit, basuh kain masuk mesin jer.. last-last dekat Jam 10 pagi kitorang bertolak balik ke Ipoh k..

Dalam pukul 12 lebih kitorang pun sampai umah mama panggilan untuk ibu mertuaku.. tapi diorang takda kat umah, cuma adik ipar aku sorang je.. dia bagitau yang mama pergi umah mak lang, ada kenduri kahwin sepupu en. hubby.. lepas letak barang2 kat umah mama, kitorang pun pergi ke rumah mak lang, sib baik aku pakai overall k, mr. hubby lagi best pakai suar pendek jer... hehehe... belasah je la.. kenapala tak inform awal2 ada kenduri kan kan kan... heheheh...

sampai-sampai umah mak lang, memang langkah kanan tau.. lepas jumpa mama n ahli keluarga belah mr. hubby kitorang pun melantak makanan... perghhh... memang lapar giler masa tu.. lagi-lagi memang sah sah dah tengahari dan memang waktu makan kan.. lagipun masa kitorang sampai tu, orang baru nak ramai.. lauk pun banyak lagi.. belasah la makan sampai kenyang tau..

kenduri pun dibuat secara sederhana aje tapi meriah.. aku tak amik gambar pun.. ntahlah masa tu tak teringat pun nak amik gambar.. tetiba cam jadi blur aje.. kui kui kui...

kitorang pun tak lama kat kenduri tu sebabnyer masing-masing dah penat kan n ngantuk lagipun aleya pun tak berapa nak sihat.. baru baik demam.. jadinyer, kitorang minta diri awal dulu la.. tak sempat nak nengok pengantin lelaki sampai.. takpela yang penting semuanya selamat dan berjalan lancar..

sampai rumah mama ape lagi.. terus kebaboomm laa.. sejak perut dah makin membesar ni, jalan sikit pun dah rasa penat aje memanjang tapi kekadang tu degil jugak asyik nak berjalan aje.. yerla, banyak berjalan orang kata senang bersalin kan kan kan..

malam tu ade pasar malam.. dekat ngan umah mama.. jalan kaki seminit je dah sampai.. aku tak pergi k, tak larat pulak rasanya.. sakit pinggang.. hehehe... aleya je ikut opahnyer n adik ipar aku pergi pasar malam.. tapi aku tak pergi pun ada habuan untuk aku k.. mama belikan keautiew goreng n rojak buah untuk aku... hehehe... tima cih tima cih! sila jangan jeles yer mr. hubby..


08.08.2010 [ Ahad ]
Awal pagi kitorang dah terjah pasar tanjung k.. perghh ramai giler orang beli barang dapur tau, lagi-lagila nak puasa ni.. harusla cari barang nak masak kan.. mama pun tak terkecuali k, beli barang masak untuk tengahari nanti, menunya nasi ayam k.. kak ipar ku yang masak.. aku.. jangan tanyerla.. tukang makan aje... hihihih...

sementara menunggu mama beli barang-barang dapur, aku, mr.hubby n aleya jalan-jalan tengok kedai kat pekan tanjung nie.. ade gak gerai-gerai kecik tepi jalan nie jual macam-macam.. nak kata murah tu murahla jugak, kalau korang pandai tawar dapatla murah ye kawan-kawan..

kali nie balik aku tak beli banyak barang k.. nak save bajet.. cuma aku nak cari kekabu kampung je nak buat bantal.. murah gak la aku dapat.. sekilo dalam RM10 tu.. aku bedal la 5 kilo.. kalau kat KL aku rasa tak dapat rege macam tu kot..

aleya pulak dapat la sandal sepasang.. nie gara-gara tercicir masa pergi pasar malam semalam la nie.. harusla beli k, kalau tak berkaki ayam jerla aleya yer..

bile semua dah dapat barang masing-masing, mama pun dah siap beli barang untuk masak.. kitorang pun nak gerak balik umah tapi sebelum sampai umah singgah beli cendol n ABC ok.. mr. hubby teringin cendol dan aku teringin ABC.. sedap giler ok, sekali sekala dapat makan ABC rasa nikmatnya.. sedapp.. yummy...

bila sampai rumah, mama siap2 pulak nak ikut pergi menghantar pengantin.. tumpang kereta anak sedara dia, kiranya rombongan kunjungan balas ke rumah pengantin lelaki la pulak.. tak jauh pun, kat SB Road aje.. jangan tanya aku kat mana tempat nie.. aku tak pergi pun, mr. hubby tak bawak seluar panjang k.. memang kali nie kitorang balik takde plan ape2 pun.. kalau kitorang tau ade kenduri ke nak g menghantar ke.. memang kitorang bawa la baju yang bersesuaian dengan kenduri k..

jadinyer kitorang lepak2, makan2, rehat2, tido2 sampaila mama balik... hehehehe.. camne badan tak besar kan.. makan tido makan tido aje.. hehehe..

lebih kurang dalam kul 4 lebih.. aku n mr. hubby berdua2an keluar jejalan g Giant kat Tambun, macamla kat KL takda Giant kan.. aleya mana? aleya kena tinggal sebab dia tido, maklumlah baru pas makan ubat... malas nak kejutkan nanti mengamuk pulak.. kami laki bini takda beli ape2 pun saja je nak berjalan, cuci mata.. nak berdating.. dating2 jugak tapi tak lupa beli jajan untuk aleya.. kesian anak ibu kena tinggal...

malam nyer pulak.. adik ipar belanja makan durian.. nampak cam sedap ok.. tapi aku tak makan, tak nak pisang berbuah 2 kali, aku tak nak kena batuk lagi.. haritu batuk teruk sampai amik masa 2 minggu nak baik tau.. seksa seksa.. terkucil-kucil aku batuk k.. aku just nengok n amik bau je la lagipun aritu kan dah rasa.. cukuplaa.. mr. hubby jangan cakapla memang hantu durian, dia sorang pun boleh abis 5 bji tau bukan 5 ulas ye kawan-kawan.. makan banyak2 malamnye dah cari suratkhabar buat kipas.. tula makan tak hengat.. Aleya pun suka makan durian tapi dia baru pas makan ubat masa tu.. tak nak la bagi makan.. sian plak kan, last-last opah dia bawak pergi beli burger kat gerai dekat ngan umah..


09.08.2010 [ Isnin ]
Hari nie memang aku cuti.. sebabkan plan asal nak pergi JB.. dah apply cuti awal2 dah.. dan memang nak balik KL hari ni.. dalam kul 10 pagi jugakla bertolak dari Ipoh ke KL.. walaupun hari ni hari bekerja tapi kat highway banyak jugak kereta ek.. banyak jugak kitorang berhenti kat hentian R & R.. sebab aku yang suh berhenti asyik nak terkucil aje.. maklumlah orang mengandung.. yang paling lama kat R & R Tapah.. mr. hubby ngantuk sangat, mata tak boleh tahan dan takut nak drive kalo ngantuk2 nie.. dapat gak la setengah jam mr. hubby tido.. aleya dah selamat dah belayar sejak masuk highway..

tak lama lepas tu, lepas mata pun dah segar.. kitorang teruskan perjalanan.. dan lebih kurang dalam kul 3 ptg dah sampai Putrajaya tapi kitorang tak terus balik rumah.. singgah la Alamanda pulak, cari barang kering kat Carre4.. nak puasa ni kan, kenala topup ape yang takda kat rumah tu.. lepas dapat barang cari makan pulak.. singgah Rasamas bungkus bawak balik umah..

sampai rumah, terus makan lapar tahap gaban masing-masing nie.. baby dalam perut pun lapar juga rasanya, tak henti henti bergerak masa makan.. sampai aku kejap-kejap terpaksa bersandar.. dah kenyang makan aku kemas-kemas sikit barang yang beli tadi pastu terus anak branak kebaboom sekali.. aleya je lambat sikit tido sebab dia dah puas tido dalam kereta tadi..

dah sampai rumah barula terasa penatnyer.. badan pun dah mula sakit2.. aku lagila dengan sakit pinggangnyer dengan kaki bengkak nyer... hrmm.. saborjela..

tula wikend yang memang yang tak di plan.. tapi akhirnya seronok sebab dah lama tak balik kampung kan.. dapat jumpa mama, ipar duai, dapat makan ABC.. ermm..

raya tahun nie balik ke Ipoh.. tahun nie memang giliran kampung suami pulak kan.. so kena adil laa.. so, aku pun kenala prepare barang2 baby masa balik raya nanti.. takut2 terbersalin plak kat sana.. hehehe... cuti pun tak amik banyak 2 hari sebelum raya dan raya ke-3 nanti dah nak balik umah mak aku plak kat Damansara.. ;) hehe.. ok kawan-kawan.. Selamat Berpuasa kepada semua..

Photobucket

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin