~:: Kata Tuan Umah ::~

"Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Salam Ukhwah buat teman teman lama dan baru yang sudi menjengah blog yang tak seberapa ini. Untuk makluman teman-teman semua, apa yang terkandung di dalam blog ini adalah kepunyaan hak peribadi dan tidak berkaitan dengan sesiapa kecuali ada dinyatakan.

Sekiranya segala isi di dalam blog ini tidak berkenan di mata anda, dengan segala hormatnya dipersilakanlah keluar dari blog ini.

Sebarang komen atau cadangan yang tidak membina tidak akan dilayan sama sekali. Sekian, terima kasih dan Happy Blogging..

Wassalam... "

~:: B My Frenz ::~

Monday, April 30, 2012

~ Bila Dia Tidak Sihat... ~

Selalunya budak nie kuat sungguh makan...
Pantang kite makan dia pun nak makan...
Tapi...sejak jumaat malam sabtu baru nie...
Dia kena cery bery...
Tengah malam pulak muntah muntah...
Aduhhh...susah hati ibu...
Sejak dari tu makan tak nak langsung...
Nasib baik dia nak menyusu...
Tapi... Bile menyusu... Tak lama pas tu kuar balik...
Merengek rengek tak selesa...
Kesian anak ibu..
Ayah pun turut sama membantu malam tu...
Dah bertukar tukar kain batik buat alas adik tido...
Tak lalu makan sampai ke hari nie...
Perut pun dah kempis...

Hari nie ibu terpaksa cuti...
Pagi tadi adik cery bery lagi...
Risau ibu nak antar adik kat taska...
Ntah ape ape pulak nanti jadi kat taska...
Ibu risau cikgu tak terperasan adik tak sihat...
Biarlah ibu cuti memantau adik kat rumah...
Kesian ibu tengok...
Hrmmm...tak pernah tengok adik cenggini...
Memang menguji kesabaran ibu sayang...
Tapi ibu sabar sebab ibu sayangkan kamu berdua...anak anak ibu...



~ mai aka ibu AL ~

posted from Bloggeroid

~ Perubatan Homeopathy Hasan ~

Sabtu baru nie memang kitorang planning nak g sini...saje nak try perubatan homeopathy...kitorang sampai di PKNS Bangi dalam jam 10.45pagi dan kitorang adalah orang yang ke-35...perghh ramai giler orang rupanya nak dapatkan rawatan kat sini...



Tempat ni pak sedara saya yang rekemenkan untuk kitorang pergi memandangkan anak dia dulu pun ada batuk berkahak, dah lama dia rekemenkan tapi kitorang tak pergi pergi...

Sebelum kitorang pergi sini, saya ada jugak pergi klinik gomen n klinik swasta, takda perubahan yang banyak kalau ada sekejap je itupun selepas amik nebulizer kat klinik...tapi saya cuba jugak cara lain dengan makan supplement shaklee vitamin c sehari 2 biji...alhamdulillah laila dah takde batuk berkahak, kalau ada pun sikit sikit je takdala teruk macam dulu...memandangkan laila masih menyusu badan...so vit c yg dimakan oleh saya disalurkan melalui susu...harap harap hilang teruslah penyakit batuk berkahak tu...

Ok, balik pada perubatan homeopathy nie, tujuan pergi sini nak dapatkan rawatan untuk kakak aleya yang mengalami gatal gatal di sekitar hidung, kalau tengok dah nak jadi kudis, pergi klinik biasa dorang bagi ubat sapu aje, tapi makin teruk pulak tu yang ajak en. hubby pergi gak tu...adik laila pulak malam sebelum tu mengalami cery bery dan muntah muntah...tak tido malam dibuatnyer...alang alang dah pergi terus budak berdua ni dapatkan rawatan kat situ..orang sangat ramai ok, kena menunggu dengan penuh kesabaran..kalau sape sape yang pergi mendapatkan rawatan kat sini better saya cadangkan pergi pada hari bekerja...orang tak ramai...tapi kalau pergi hari bekerja, awal awal saya nak bagitau takda MC ataupun TIMESLIP yer...

Disebabkan kitorang nie giliran yang ke 35, maka haruslah terjah kedai makan dulu...isi perut yang kelaporan...pas makan pusing pusing PKNS tu, alih alih dapat masuk bilik jam 1tghari...hah amek ko...lama tak kitorang nunggu...masuk tak lama pun, dalam 10 - 15 minit je...tak kisahla brape ramai pun nak masuk, kiranya 1 nama tu korang nak masuk anak beranak pun takpe...masuk bilik ustaz @ doktor (xtau nak panggil ape...) akan interview sape yang sakit...macam macam dia tanye sambil tangan duk menulis kat kad...pastu dia akan nasihatla dan bg solution, yang best skali dia sendiri yang akan bagi ubat tu untuk kita, pembantu dia ada cuma buat kerja pendaftaran dan serah ubat aje kat kiter...isi ubat semua ustaz @ doktor tu sendiri yang buat...

Niela ubat yang gegirls dapat...nampak cam sama je kan tapi arahan makan lain lain tau...setiap botol ada no...senang ikut arahan aje...bile dah start makan ubat nie, segala pantang kenela ikut ye...cam tertulis dalam gambar nie...kalau untuk laila tu, ibunyer la kena pantang...huhuhu...takpela demi kebaikan....ubat biji nie manis tau...sedap...tu yang laju je si kakak ni makan... semua skali rawatan kat sini kena rm36 saje yer...







Kalau korang nak try cubala pegi ek...nie aku tepek bisnes card...



~ mai aka ibu AL ~

posted from Bloggeroid

~ Tahun ke-8 ~

Salam semua...selamat pagi...hari permulaan yang ceria ke? Sepatutnya entry ni di publish semalam tapi disebabkan keadaan yang tidak mengizinkan saya publish je la ari nie je ek...
Semalam 29 April 2012, genap 8 tahun sudah saya berkhidmat di sektor kerajaan...saya masih lagi di tempat yang sama, masih selesa di sini...cuma pengarah je yang sentiasa bertukar...banyak pengalaman manis dan sikit sikit pahit sepanjang bekerja di sektor awam ni...sebagai seorang PA kebanyakan tugas adalah memberi perkhidmatan yang sebaiknya untuk bos...nasib baik dapat bos yang sporting, so saya n dia memang tak banyak masalah...yang penting kerja setel...
Untuk rakan rakan seangkatan saya, *korang silent reader blog aku kan...haha... Keep it up da good job...rajin rajin bekerja...'Berkhidmat Untuk Negara, Saya yang menurut perintah'...

~ mai aka ibu AL ~

posted from Bloggeroid

Sunday, April 29, 2012

~ Beli Barang Dapur ~

Hari jumaat malam pas maghrib kitorang keluar g giant, taman equine cari barang dapur yang makin kekurangan di rumah tu...uishhh barang dan makin mahal sekarang ni sama je naik ngan gaji...gaji naik barang pun naik...sape kate gomen ni kayo! xde maknenyer...kehidupan sama aje...syukur alhamdulillah...

Nie situasi masa beratur nak bayar...barang banyak nie pun rm300++...tu belum masuk pampers lagi...nasib baik tang susu tu masih jimat...laila masih susu badan, kakak pun dah jarang minum susu...kadang tu tak minum pun...



My gegirls in action...



Balik dari soping...laila mengalami muntah muntah...risau giler...tapi masih bermaya...saya syaki mesti perut kosong agaknya, laila merengek jela sepanjang malam...tido malam saya tak lena, kejap kejap laila bangun pastu muntah...cery bery lagi, sampai satu tahap tu sampai dah terbocor pampers, memang saya n en. hubby tak leh tido, thanks to en. hubby sebab sama sama berjaga malam memantau laila...

~ mai aka ibu AL ~

posted from Bloggeroid

Friday, April 27, 2012

~ Checklist to do... Insyaallah... ~

Besok dah sabtu...hoyyeehhh...berikut adalah planning aktiviti yang nak dbuat...Insyaallah...ape ape pun sebarang perubahan tertakluk kepada pindaan...hik...

Sabtu
1. Shopping Barang Dapur (kalau jadi malam ni, kalau tak pospone ari sabtu)
2. PKNS Bangi
3. Kedai Jual Bahan Kek

Ahad
1. Baking Cupcake

SELAMAT BERHUJUNG MINGGU...

~ mai aka ibu AL ~

posted from Bloggeroid

~ Makan Apple Besar ~

Semalam tengahari saya ikut kakak kakak kat opis nie pegi Alamanda..dalam 4 orang termasuk saya...Cadangnya yang kakak si A nie nak beli kasut, tapi alih alih kasut tarak...kakak si B nie pulak nak pergi kedai cermin mata...so, tersangkutnya la kitorang d kedai focus point...tak sangka jumpa pulak cik fara...hehehe...

Perut dah berkeroncong, mau kan makanan untuk diisi...saya pun mempelawa kakak C untuk temankan saya pergi kedai Apple Besar, nak belikan donut untuk gegirls saya...6 ketul sekali beli...hamik koo...patah balik kedai focus point tak siap lagi urusan kakak A & B di situ...kakak C dan saya dah lapor makanan tghari tak cari lagi, last last kitorang decide makan mcd je, amik order kakak A & B dan kitorang terus belikan sekali, kalo nak tunggu bukan main lama lagi...mcd dah dapat patah balik kedai focus point, masih tak settle lagi, tapi nasib baik tak lama...abis urusan semua terus balik ke opis...hahaha...saya tak biasa u kuar rehat lama lama kalau waktu pejabat...*sambil angkat 2tangan taruk dibahu...

Nie rupe donut untuk my gegirls n untuk ibunyer jugak...hehehe...



Balik keje dalam kereta dah tak sabar nak makan...bile sampai rumah niela jadinyer kalau tidak dikawal...uwargghhh...bikin tukar kaler ijau ibunyer...comot betul gegirls makan...aduiii...

Nie kakak...comot...bleh plak kamu posing ngan donut tu ek...



Nie adik...comot jugak...sehingga menjilat jari...



Da 2 of u...gegirls...



Nie ibu bagi peluang makan donut besar nie sekali sekala ye anak anak...kalau selalu kena rabak poket ibu kamu...lagipun makan manis manis nie tak elok sangat...*ayat sedapkan hati...

~ mai aka ibu AL ~

posted from Bloggeroid

Thursday, April 26, 2012

~ Ala...tomei tomei... ~

Ibu : Ibu...
Laila : Aa..yahh.. (Bile nak pandai sebut ibu dik...)

Ibu : Ayah...
Laila : Aa..yahh..

Ibu : Kakak...
Laila : Aa..takk..

Ibu : Cicak..
Laila : ee...cak..

Ibu : Bird..
Laila : Bird..

Ibu : Fish..
Laila : ishh..

Ibu : Ikan..
Laila : kan..kan..

Ibu : Nenen..
Laila : etek..etek... (hahaha...)

Ibu : adik...jom makan...
Laila : amam...amam... (terkedek kedek sambil tunjuk tangan atas meja)

Ibu : adik...sayang ibu sikit...
Laila : (bagi pipi)...emmm...muahhh...

Ibu : adik...cepat...
Laila : tepat tepat...

(ada banyak lagi...tapi ingat ingat lupa...)



Bikin ibu gereeemmm sama kamu...makin besar makin banyak peel..

~ mai aka ibu AL ~

posted from Bloggeroid

Wednesday, April 25, 2012

~ WW #5 ~

Nak jugak tepek gambar budak yang dapat pingat nie...dapat tuala jugak...hadiah sukaneka baru nie..


~ mai aka ibu AL ~


Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, April 24, 2012

~ Sukaneka Tadika Islam Al-Hidayah ~

Dah lunch ke...meh nak citer sikit...weekend baru ni ada Sukaneka sekolah kakak...Jauh gak dorang buat kat Maktab Perguruan Ilmu Khas, Cheras..kakak kene bangun awal pagi ok, sebab budak budak kene naik bas dan bas bertolak jam 7 pagi...ibubapa pergi kemudian pun takpe...pagi tu en. hubby yang hantar kakak pergi sekolah, saya malas nak ikut sebab laila masih ketiduran lagi...

Posing dulu sebelum ayah antar g skolah, bukan main sronok nak naik bas...

Saya pun yang kat rumah berkemas kemas sikit dan siap siapkan ape yang patut, katenyer nak pergi tengok sukaneka kan haruslah cepat, takut tak sempat nak tengok kakak aleya masuk acara...

Kitorang kluar rumah dalam pukul 8 lebih...sampai kat MPIK lebih kurang jam 9 lebih...kitorang sampai perbarisan baru nak mula, kesemuanya ada 4 group, Rumah Merah, Rumah Kuning, Rumah Hijau dan Rumah Biru...cawangan tadika islam al hidayah putrajaya adalah rumah hijau...so, kakak wakil rumah hijau la nie...

Nie tepek gambar perbarisan...perbarisan diwakili oleh kanak kanak 6 tahun...nie Rumah Kuning..

Rumah Hijau...yang lain lain tak sempat nak amik...


Sementara tu saya terjah kakak kat dalam khemah...ingatkan nak intai intai je, tapi melekat kat situ sudahnyer...layan je picas...



Selepas ada perasmian n acara senamrobik barula acara sukaneka bermula...kakak masuk acara tarik bola guna gelung, dan ianya acara pertama...hehehe...excited betul ibu nyer...layan picas lagi...

Tengah beratur tunggu giliran...chaiyok kakak...lari laju laju tau...hihi...

Nampak kakak aleya tak? Tu hah yang depan sekali dah sampai...ibu tak sempat nak snap masa kakak tgh bawak bola tu...

Akhirnya, rumah hijau menang untuk acara nie...cayalah kakak...

Adik penyokong kuat kakak...hihihi...


Lepas dah abis acara...lepak dalam khemah plak...ngape duduk cenggitu kak oiii...


Cuaca memang tak mengizinkan haritu, kejap hujan kejap tak...cuaca tak menentu, kesian kat budak budak...kitorang ingatkan nak balik je, tapi terpaksala menunggu kakak settle dulu...saya tanye cikgu kot kot boleh bawak balik kakak aleya, alhamdulillah nasib baik cikgu bagi, lagipun masa tu kakak aleya dah nak terkencing, alang alang minta kebenaran kitorang balik terus...janji kakak dah menang...hadiah nant cikgu bagi masa kat sekolah aje...

Dalam kul 1 lebih kitorang balik...muka dah penat masing masing baik kakak mahupun si adik...apalagi masuk kereta tak sampai setengah masing masing dah terbungkang...



Destinasi seterusnya ke rumah mak saya...dah 2 minggu tak balik, orang tua tu dah tanye cucu cucunya...rindu la tue...

~ mai aka ibu AL ~

posted from Bloggeroid

~ Kegilaan... ~

Morning semua... Dah sarapan... ALHAMDULILLAH....
Sejak bos saya bercuti 2 minggu nie, niela kegilaan saya di opis...
Membaca novel... Wahh aktiviti nie dah lama ku tinggalkan...
La nie datang balik tabiat nie...
Kalau kat rumah tak berkesempatan pun nak baca sebab nant ada yang mengacau...hehehe...
En. Hubby pun tegur sejak bile ibu nie pandai baca novel novel nie...untuk pengetahuan en. hubby ku sayang, dah lama dah ibu tinggalkan aktiviti nie, masa ibu bujang2 dulu ibu rajin baca novel...koleksi novel macam macam ade...ntah mane2 skarang nie novel2 tu, bagi amanah kat adik suh jaga tapi tak taula dh dibuang ke, simpan ke...

Nie antara novel yang telah, sedang dan bakal dibaca...








Membaca itu jambatan ilmu... tapi kalo baca novel cintan cintun ni jambatan apa pulak...hihihi...

~ mai aka ibu AL ~

posted from Bloggeroid

Saturday, April 21, 2012

~ Selamat Hari Sabtu ~

Yuhuuu...apa korang buat hari nie...
Now kitorang lepak lepak umah mak saya selepas pagi tadi berhempas pulas berSUKANEKA di Cheras...huhuhu...nanti saya cerita k...

Nak ucapkan tenkiu very much kat my fren NAZA for da lovely mug...siap ada gambar burung marah lagik...sebenornye sempena harijadi puteri sulung beliau jumaat semalam...so, laila pun dapat la goodies...





So, auntie nak ucapkan 'HAPPY BIRTHDAY TO INSYIRAH'
Semoga menjadi anak yang solehah n kakak yang baik untuk bakal adik adik kamu...

~ mai aka ibu AL ~

posted from Bloggeroid

Friday, April 20, 2012

~ Faveret Ke... ~

Korang pernah makan kuih nie tak? Nama kuih nie kuih potong...saya panggil kuih dorayaki, yang doremon suka makan tu...Rupenyer nie faveret en. hubby ok, dia sorang boleh sepeket tu...tak sangka pulak... *apedaa punya bini...hehehe...

Siap pesan kat saya suh belikan kat kedai MADAH kat pejabat saya...lorrr hai sian en. hubby ku...mengidam yer bang...hehehe...

~ mai aka ibu AL ~


Published with Blogger-droid v2.0.4

~ Burung Marah ~

Entry petang jumaat lagipun cuaca kat luar tu mendung nak hujan petang... Tengah boring boring nie mehla citer ek...
Macam macam sekarang nie nak tarik perhatian kanak kanak...
Kulit buku pun gambar burung marah...
Baru beli semalam kat sekolah kakak...
Buku nie tak wajib pun beli, tapi dek kesiankan kakak aleya yang tengok kawan kawan dia beli, saya pun belikan jugak 1 set untuk kakak...
Ada 5 buku semuanya... RM 8 hengget...


Balik umah dah berebut dengan adik pulak... Adik bukannya ape pun, nampak gambar burung marah tu sibuk nak tengok sambil mulut tu 'bird.. bird...' tak taula berapa lama boleh tahan buku nie... Dah siap pesan dah dekat kakak, jaga buku elok elok, kena rajin tulis... Kalau tak simpan nanti ibu bagitau teacher... Pastu dok sengih aje bile ibu cakap...

~ mai aka ibu AL ~

posted from Bloggeroid

Thursday, April 19, 2012

~ Makan Makan Di Rumah Adik ~

Belek belek henfon, nampakla pulak gambor gambor ni, hari kejadian hari ahad baru nie, adik saya buat jamuan doa selamat n makan makan sempena masuk umah baru... Alhamdulillah, dah ada rumah sendiri adik saya sorang nie... moga bertambah rezeki ye pdos...

Kitorang sampai lewat petang, sebabnya en. hubby kena bertugas di istana negara lama sempena pameran raja kita anjuran pihak muzium... masa kitorang sampai orang pun ramai lagi sume tengah makan makan... sedara mara sebelah saya pun ada... moyang aleya n laila pun datang... dari pahang tu...

Layan je gambor yang ada yer...


Nampak sipi sipi je nenek saya ni.. moyang aleya n laila..


Korang ni buat cam umah sendiri jer... Hehehe....


Adik saya potong kek... Dah nak balik masa nie...


Nie saya punyer... Pinggan nasi tak snap sebab dah lapor sangat...


Apela mak saya nie terangkat angkat tangan tu...


Last but not least... Tuan tanah wit adik yang bongsu..

~ mai aka ibu AL ~

posted from Bloggeroid

~ Surat Maklum Sukaneka ~

Cikgu bagi surat nie 2-3 hari lepas... Nampak gayanya hari sabtu ni kakak aleya ada sukaneka... Harus la pegi, cikgu bagitau yang kakak masuk acara... Wahh... Saya yang excited nie... Awal pagi dah nak kena berkumpul kat sekolah, ramai ramai naik bas... 1st time nak bagi kakak aleya naik bas nie, aduhh tak tenteram rasanya hati... Hehehe...


~ mai aka ibu AL ~


Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, April 18, 2012

~ Number 1 4 me : Maher Zain ~

Layann ok lagu nie... Lagu nie menjadi faveret saya ketika ini... Setiap hari dengar lagu nie...Saya tujukan lagu nie buat kawan kawan blogger yang bergelar ibu...lagu nie khas untuk kita dan ibu @ mak @ mama... Hayatilah lirik lagu nie... Sure korang tersentuh n terharu sebagai seorang yang bergelar ibu...

*******************************

I was a foolish litte child* Crazy things I used to do* And all the pain I put you through* Mama now i'm here for you* For all the times I made you cry* The days I told you lies* Now it's time for you to rise* For all the things you sacrified

CHORUS: Ohhh.. If I could turn back time rewind* If I could make it undone* I swear that I would* I would make it up to you* Mum I'm all grown up now* It's a brand new day* I'd like to put a smile on your face every day* Mum I'm all grown up now* And it's not too late* I'd like to put a smile on your face every day*

And now I finally understand* Your famous line* About the day I'd face in time* Cause now I've got a child of mine* And even though I was so bad* I've learned so much from you* Now I'm trying to do it too* Love my kid the way you do

REPEAT CHORUS (2x)

You know you are the number one for me (3x)

Oh oh oh number one for me* There's no one in this world that can take your place* Oh I'm sorry for ever taking you for granted, ooh* I will use every chance I get* To make you smile, whenever I'm around you* Now I will try to love you like you love me* Only God knows how much you mean to me

REPEAT CHORUS

You know you are the number one for me (3x)

Oh oh number one for me

********************************

~ mai aka ibu AL ~


Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, April 16, 2012

~ Uniform Baru Kakak ~

Hah... Jumaat lepas baru dapat uniform tadika kakak nie...
Excited kakak...
Dah masuk bulan 4, lama betul menunggu uniform nie...
Sebelum nie pergi sekolah pakai tshirt putih ngan tracksuit jer...
Ni pun baru dapat sepasang... Saya beli 2 pasang...
Petang ni baru nak tanya cikgu bile nak dapat lagi sepasang...

Nie picas pagi tadi sebelum pergi sekolah...





Sengih jer dapat baju baru... Pergi sekolah pun happy je hari nie...

~ mai aka ibu AL ~

posted from Bloggeroid

~ Kawan Baru Kakak n Adik ~

Salam isnin buat semua..
Asal hari isnin je malas nak g koje... Asal malas nak g koje mesti hari isnin...
Syoh! Syoh! Syoh! Nyah kau perasaan MALAS...
Hehe... Camne weekend korang? Mesti best kan...
Saya biasa biasa je, duk umah lepak lepak, gomol gomol dengan super gegirls...selain mengemas dan memasak...
Hari sabtu en. hubby belikan ikan untuk kakak n adik...
Sungguh excited my gegirls ok...
Kebetulan kat umah memang dah ada aquarium kecik nie...
Cuma ikan je yang takde, tu yang gagah jugak en. hubby pergi beli...




Semua sekali ada 5 ekor... Kejap kejap si kakak sibuk nak bagi makan... Aduhai...

So, kakak... Jaga elok elok ek...

~ mai aka ibu AL ~

Saturday, April 14, 2012

~ Selamat berhujung minggu... ~



Semoga hujung minggu uolsss yang best best aje...
Dapat luangkan masa dengan yang tersayang sungguh awesome....

~ mai aka ibu AL ~

Friday, April 13, 2012

~ 7 Hari Setahun~

Kalau kerja dengan sektor awam ni la salah satu benda yang nak kena penuhi...
Menghadiri latihan atau kursus selama 7 hari dalam masa setahun...
pastu nak kene daftar plak dalam buku nie...


Untuk tahun ni aje, saya baru ada 4 hari...itupun sebab menghadiri taklimat di pejabat nie hah...untuk kursus luar tu belum lagi la nampaknya...next week pulak ada lagi 2 taklimat nak kene hadiri...jadikanlah janji ada...hehehe...

~ mai aka ibu AL ~

Thursday, April 12, 2012

~ Jangan Tiru Aksi Ini ~

Selain basikal ini digunakan untuk mengayuh
Kita juga boleh buat aksi cenggini ye
Ala ala stuntman
Dah rope budak laki laki anak dare kecik nie
Boleh pulak kamu suka suka berdiri cam gitu ye dik
Adehhh... Adik adik...






Pastikan aktiviti seperti ini diawasi dan dikelola oleh orang dewasa yer...
Utamakan keselamatan anda...

~ mai aka ibu AL ~

posted from Bloggeroid

~ Ikatan Rambut... ~

Bukan main susah nak ikat rambut anak dara kecik nie
Akhirnya berjaya jugak, itupun oleh cikgu d taska
Kalo ibu yang ikatkan, mesti kepala tak reti duk diam, kejap kejap nak pusing
Buek ibu tensen aje
Ibu teringin nak taruk hairband hairband yang cantik molek tu
Nampak gayanya ntah bile la nak tgok rambut tu comel berikat

Haha..layan jela gayo si kecik ni hah..







Sekian...

posted from Bloggeroid

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin