~:: Kata Tuan Umah ::~

"Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Salam Ukhwah buat teman teman lama dan baru yang sudi menjengah blog yang tak seberapa ini. Untuk makluman teman-teman semua, apa yang terkandung di dalam blog ini adalah kepunyaan hak peribadi dan tidak berkaitan dengan sesiapa kecuali ada dinyatakan.

Sekiranya segala isi di dalam blog ini tidak berkenan di mata anda, dengan segala hormatnya dipersilakanlah keluar dari blog ini.

Sebarang komen atau cadangan yang tidak membina tidak akan dilayan sama sekali. Sekian, terima kasih dan Happy Blogging..

Wassalam... "

~:: B My Frenz ::~

Thursday, April 30, 2009

Ayok! x tahu..



Ayok.. x tahu.. sape buat telur pecah...

kalo x silap aku kejadian ni blaku masa awal bulan 4 aritu, smpai x smpat nk update kat blog ni.. masa ni kat umah mak aku, gmbar yg korang tgok kat atas tu gmbar telur burung unta yg dipecahkan oleh leya.. atuk nye yg simpan abis cucu pecahkan... ampun ya tok.. leya x sngaja.. ngeh! ngeh!..

sib baik atuk x marah.. maklumla cucu yg buat, kalo ktorang yg pecahkan lain la crita nyer... abah aku beli telur ni masa tahun 2004 (siap abah aku tulih tarikh lagi kat kulit telur tu tapi aku je x ingat so aku taruk tahun je la), masa tu telur ni ade isi.. isinyer penuh 1 mangkuk besar tu.. besar gak telur nie... kulitnyer pun tebal.. kulitnye tu konon2 nk wat utk hiasan la..

bile dh ade cucu ni, cucu tolong kemas mane yg patut yer tok... xsengaja tpecah plak... hehehe...

i'm soriiii...

Wednesday, April 29, 2009

Sakit

si leya batuk2... x shat... sian anak ibu... 2 minggu berturut2 pegi klinik pakar... ubat yg doc bagi pun dh nak abis, ni pun baru dpt ubat baru...

aku pun x brape nk shat... dh lebih dari smggu dh nie... 2 3 hari ni baru dpat slesema... sblum ni batuk2 biase jer... ni gara2 bjangkit ngan leya kot (hehehe.. leh ke camtu ibu bejangkit ngan anak)... sore aku sume dh brubah, ramai yg x kenal sore aku bile aku angkat call... sengau n parau... sedihnyer... ermm... sib baik mr hubby xkena penyakit cam kami 2 branak nih...

korang sume doakan ktorang 2 branak ni cepat baik yer... xsnggup rasenye x shat nih, xpecially kat si leya tu la... sian aku nengok dia...

Bznyer...

wahhhh... lame tol aku x apdet blog aku nih... dh naik sawang sini sana... adoiyaii... bz tahap gaban seh bulan nih... nih sumenye gara2 5S kat opis aku nih... sib baik 85% tempat aku n my bos dh siap...

sorila ek kengkawan... lama x apdet blog, sape2 yg baca tu.. jgn boring lak.. teruskan pembacaan anda ek...

sebenarnya baguih gak 5S nih.. korang nk tau kenape... hah tu la pasal... mula2 tu cam malas je nak amik port 5s ni, tapi bile dh start wat, cam best lak... pastu puas hati nengok bilik aku yang agak cun melecun nieh... korang nk tgok ke blik aku yg cun melecun tuh... hah! nanti aku tempek gambar yerk...

:: niela tmpat aku bertapa... menyibukkan diri... ::

Sape2 yg x familiar dgn perkara 5S nih... meh aku story morry skit...

APA ITU 5S?
- 5S merupakan satu amalan budaya dalam masyarakat Jepun. Mula diperkenalkan di Singapura pada tahun 1986 dan telah diamalkan dengan jayanya disana. Amalan 5S ini kemudiannya dipraktikkan di Malaysia, Thailand, Korea, China, India, Indonesia, Sri Lanka, Russia, Hungary, Poland, Bulgaria, Colombia, Uruguay, Brazil, Costa Rica dan Mexico.

- 5S ialah singkatan kepada perkataan Jepun iaitu :

SEIRI - Sisih

SEITON - Susun

SEISO - Sapu

SEIKETSU - Seragam

SHITSUKE - Sentiasa Amal

7 sebab knape 5S Popular
1. Tempat kerja lebih bersih dan tersusun.
2. Tempat kerja lebih selamat.
3. Hasilnya mudah dilihat oleh semua orang.
4. Menjana pemikiran kreatif kakitangan.
5. Meningkatkan disiplin secara semulajadi.
6. Kakitangan berbangga dan menghargai tempat kerjanya.
7. Meningkatkan keyakinan masyarakat terhadap perkhidmatan agensi.

So, kalo opis korang ade ura-ura nak wat program 5S ni.. hapal2 la sikit2 kat atas tu yer.. mana tau berguna gak kan...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin