~:: Kata Tuan Umah ::~

"Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Salam Ukhwah buat teman teman lama dan baru yang sudi menjengah blog yang tak seberapa ini. Untuk makluman teman-teman semua, apa yang terkandung di dalam blog ini adalah kepunyaan hak peribadi dan tidak berkaitan dengan sesiapa kecuali ada dinyatakan.

Sekiranya segala isi di dalam blog ini tidak berkenan di mata anda, dengan segala hormatnya dipersilakanlah keluar dari blog ini.

Sebarang komen atau cadangan yang tidak membina tidak akan dilayan sama sekali. Sekian, terima kasih dan Happy Blogging..

Wassalam... "

~:: B My Frenz ::~

Wednesday, December 22, 2010

~ POLISI PSI ~

POLISI PENYUSUAN SUSU IBU MALAYSIA

Semua ibu digalakkan menyusui anaknya dengan susu ibu sahaja dari lahir sehingga berumur enam bulan dan meneruskannya sehingga mencapai umur dua tahun.

Makanan pelengkap perlu diberikan mulai umur enam bulan.

Ini bermakna dari lahir hingga 6 bulan bayi:
~ diberi susu ibu sahaja
~ tidak perlu air atau susu tambahan
~ tidak perlu makanan pelengkap


nota : sentiasa ingat dalam kepala otak..




Photobucket

~ Alhamdulillah.. rezeki adik.. ~

kalau ade sape2 yang dah tau
aku mmg berazam nak bf 2nd bb ni sejak aku mengandung lagi
macam2 menda yang aku belajar pasal penyusuan ni
aku banyak tgok internet, baca blog2 pasal bf, join forum, bertanya ngan kawan2 yang berpengalaman

2 minggu selepas bersalin aku blajar2 buat stok ebm
masa mula2 memang sikit aje susu
dan mengepam pun tak ikut masa
sebab bb ni kadang2 bangun ngan tidonyer x ikut masa

sempat pose lagi masa mengepam.. peace..

stok2 ebm yg memenuhi ruang sejuk beku peti ais.. abaikan gambar hotdog tu yer..


Alhamdulillah..
sekarang nie stok ebm dah banyak dalam peti sejuk aku..
walaupun tak bnyak cam senior2 yang lain,
tapi sebagai beginner dalam penyusuan susu ibu ni,
aku bangga sebab Laila dapat minum susu ibu walaupun aku sedang bekerja..
dan smpai skarang aku still buat stok ebm..
setiap hari waktu bekerja mesti aku angkut gajet aku nie
niela nyawa aku..

beg pam susu..
dalam beg ni semua ada
Set Pam Spectra 3 + Liner + Cooler Bag + Ice Pack + Liner + Marker
Di pejabat aku akan pastikan yang aku pam 3 kali sehari..

sekali jam 10 pagi..

sekali jam 1 tghari.. dan

sekali jam 4 petang..

disiplin kena kuat..
bila sampai rumah.. dah xperah dah sbab bb fully bf di rumah..
ebm2 yang diperah di opis tadi di bawak balik untuk dibekukan dan disejukkan..
yang disejukkan untuk bekalan Laila keesokkan harinya..
macam ni la bekalan Laila hari2..
sebelum dihantar ke taska..
susu2 dalam liner ni akan dipindahkan ke dalam botol susu supaya cikgu2 kat taska senang nak panaskan susu tadi..
2 bungkus liner susu yang baru diperah + 2 bungkus liner susu beku yang dicairkan

nie la budak yang minum susu ibu.. membesar bagai johan..

~ Nur Laila Dayana ~

Nota : Target penyusuan.. menyusukan Laila sehingga berumur 2 tahun.. aku perlu bersemangat untuk mencapai stage yang pertama... sehingga 6 bulan.. caiyok! caiyok!


Photobucket

Thursday, December 16, 2010

~ Laila Checkup 2 bulan ~

~ si budak domok yang suka ngempeng ajer... ~


Bertemu kembali semua..
sebenornya banyak nak cerita tapi bz memanjang sejak masuk keje ni..
hehehe..
xpela n3 bulan ni dimulakan dengan hasil checkup Laila hari isnin last week..

Tarikh : 6/12/2010
Hari : Isnin
Umur : 2 bulan
Berat : 5.1 kg
Panjang : 56 cm
Pemeriksaan fizikal : NAD (ape nie ek.. x paham..)
Aktiviti : aktif
Warna : Pink
Jaundis : None
Penilaian Penyusuan : BFOD
Suntikan Imunisasi : Done [ DPT(1), Hib(1), IPV(1) ]

Next appointment : 6/1/2011 [ Khamis ]

Alhamdulillah.. tak nangis pun anak ibu nie bila kena cocok..
mula2 je teriak sikit..
pastu diam terus tido smpai rumah..


nota : baby dh antar taska.. sedih rasa..




Photobucket

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin