~:: Kata Tuan Umah ::~

"Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Salam Ukhwah buat teman teman lama dan baru yang sudi menjengah blog yang tak seberapa ini. Untuk makluman teman-teman semua, apa yang terkandung di dalam blog ini adalah kepunyaan hak peribadi dan tidak berkaitan dengan sesiapa kecuali ada dinyatakan.

Sekiranya segala isi di dalam blog ini tidak berkenan di mata anda, dengan segala hormatnya dipersilakanlah keluar dari blog ini.

Sebarang komen atau cadangan yang tidak membina tidak akan dilayan sama sekali. Sekian, terima kasih dan Happy Blogging..

Wassalam... "

~:: B My Frenz ::~

Wednesday, September 29, 2010

~ Masih lagi begini.. ~

Salam semua..
Ermm.. baru nak update nie..
Mood nak berblogging 2-3 minggu ni agak merudum sikit ye kawan-kawan..
Tapi aku selalu jalan2 baca n3 kawan-kawan..
Jadi silent reader wat masa nie..
Mintak ampun yer..
Bukan aper, emosi agak tak stabil.. cewahhh... ayat x hengat..
Huhuhu.. menghitung hari bile nak bersalin..
Macam-macam yang difikirkan..
Adui aku ni pun.. mcamla x pernah bersalin sebelum nie..

Kesempatan nie jgak nak ucapkan tahniah kepada member opis a.k.a member poly PD.. Kak Has.. kitorang sebaya tapi saje je suka panggil kak has.. dia panggil aku pun kak mai.. hehehe.. yang selamat melahirkan anak pertamanya semalam (28hb).. dilahirkan di Hospital Putrajaya, Baby Girl, Jam 1.23petang, 2.92kg secara normal.. Alhamdulillah.. Welkam 2 da' Momma's Club n Selamat Berpantang.. Seronoknya kan.. Tahniah! Tahniah!

Untuk makluman, masuk minggu ni aku sudah 39weeks yer..
Due date aku 4.10.2010.. next week hari isnin..
Kalau ikutkan masa 1st dulu, 38weeks aleya dah kuar dah..
Betul lah kata orang, kita x dapat nak jangka bile kita nak bersalin..
Tak boleh nak samakan dengan 1st preggy dulu..
Ada yang cepat ada yang lambat..

aku masih lagi bekerja yer... selagi belum sakit nak bersalin aku datang kerja.. bukan workaholic pun tapi nak siapkan banyak menda kat pejabat nie sebelum cuti bersalin dan aku masih kuatkan semangat lagi drive kereta ke pejabat.. wlaupun kekadang aku rasa x selesa.. sakit pinggang, sakit belakang, jalan pun dah mengah2 bawak perut.. tapi aku redah juga selagi x memudaratkan aku dan kandungan.. Alhamdulillah, baby pun bergerak dengan aktif.. selalu buat ibu geli tang perut.. kekadang kalo baby mengeras tu yang x tahan tu..

mr. hubby pun dah mula risau.. hari-hari dia tanya @ sms @ call aku kat pejabat.. ayang ok ke.. ada rasa sakit ke.. kalau kat rumah pun sama.. ayang xde rase sakit ke, air ketuban x pecah lagi ker.. kekadang tu sambil usap2 perut aku dok cakap bila la anak ayah ni nak kluar.. adoii.. huhuhu.. aleya pun skrang nie asyik kiss je prut aku, kadang tu suh aku baring, dia nak dengar baby gerak sambil usap2.. ermm.. nanti adik dah kuar, jangan nakal2 ngan adik tau..

mak mertua aku pun dah sampai dari kampung ari isnin kelmarin, xtaula brapa lama dia dok kat sini mungkin nunggu sampai aku bersalin agaknya.. aku ingatkan dia nak datang masa aku dah bersalin nanti tapi dia datang awal.. ok jugak datang awal, leh tolong nengok nengokkan aleya yang semakin nakal n aktif.. dah sarat2 ni dah x terlayan aku dgn perangai aleya sekarang nie.. kesian anak ibu.. macammane la nanti ek aku beranak dua.. x dapat bayangkan.. tengok orang lain cam relek aje handle 2 anak.. ermmm...

Hari nie aku ada checkup 39weeks, awal aku datang ari nie.. pukul 8.40pg dah settle jumpa nurse, tapi kan.. ari nie kena dengar ceramah penyusuan yang asyik tertangguh2 je nak pergi.. walaubagaimanapun, nak ke x nak.. memang kena pergi jugak ari nie.. tu yg dapat dengar ceramah tu hari nie.. yang best nyer, mr. hubby pun ikut join sekali, setelah dipaksa rela..

hehehehe.. sori ye bang.. abang kena dengar jugak.. nanti senang ayang nak minta tolong abang pasal penyusuan susu ibu nie.. x rugi pun kan bang.. at least dapat gak ilmu yer.. apa yang penting time slip pun dapat jugak kan.. kan.. kan.. ayat membodek..

mehla aku update pasal check up pagi tadi..

No. Giliran : 206
Bilik Pemeriksaan : No. 15
Tarikh : 29.09.2010 [ Rabu ]
Usia Kandungan : 39 minggu
Berat : 78.2 kg
Tekanan Darah : Ok
Jantung Baby : 146 bpm.. kepala baby dah kat bawah..
Kaki Bengkak : Ada sikit.. Minggu lepas dah surut, kali nie naik balik.. ermmm..
Air Kencing : Clear..
HB : Last week dah amik.. minggu ni x amik..

~ ingatkan dapat jumpa doc ari nie.. tapi nurse bagitau, nxt week kalo belum bersalin baru leh jumpa doc.. ermm...
~ teruskan makan vitamin yang dibekalkan..
~ sakit @ turun tanda terus g hospital.. tiap2 minggu dengar nurse nasihat macam nie..
~ nurse tanya anak 1st dulu ada kena jaundis (kuning) x.. aku jawapla ada.. pastu nurse kata nanti teruskan bagi susu badan, jangan bagi ubat2 lain.. susu badan boleh kurangkan jaundis, pastu dia cakap kemungkinan anak yang 2nd pun boleh kena jaundis jugak.. ermm..

Nurse bagi tarikh temujanji pada 06.10.2010 [Rabu].. due date 04.10.2010 [Isnin].. kalau masih belum bersalin pada hari senin dan selasa depan.. masa temujanji pada hari rabu tu, akan direfer kepada doc dan sama ada kena tahan wad @ x.. agaknyer.. huhuhu... tunggu jela camner nanti ek..

okla korang.. kalau ada perkembangan terbaru nanti aku hapdet kat sini yer.. insyaallah..

nota : nak update cerita pasal jamuan raya kat bahagian aku pun malas nak naip nie.. nanti nanti la ek.. kalo ada publish tu maknenyer aku rajin la tu..

Photobucket

Saturday, September 25, 2010

~ Sape nak hadiah free? =) ~

Alamak.. aku kena tag lagi.. kali nie kena tag dengan idah aka mamaizzya pulak.. hehehe.. takpala hari sabtu nie membuat tag GA pun ok gak kan.. so, sila sertai beramai ramai yer.. meh nengok aku siapkan tag kali nie pulak yer..


nie dia punyer rules..

1. bt entry "Sape nak hadiah free? =)"
and letakkan sekali gambar ni dan link kan terus ke blog

tajuk n3 settle.. gambor pun dh link..

2. dan jgn lupe, letakkan gambar ni skali kat side bar blog korg
dan link kan terus ke entry ni ye. klu pic besau sngt, korg tlg kecikkan ye.


dah taruk dah.. cer tengok.. sama kan..

3. mnjadi follower blog ni.

udah jadi..

4. tag 3 org blogger lain dan pastikan dorg tahu bahawa mereka telah ditag!

aku nak tag..

jap g aku bgtau korang ek..

5. dan last sekali, jgn lupe tinggalkan name dan link entry penyertaan korg kat kotak komen entry "Sape nk hadiah free? =)" ni ye.

ok.. jap g yer.. lepas post n3 nie..


Ok.. sape2 yang nak join @ keterangan lanjut GA nie.. sila terjah sini..

Tarikh Tutup : 1 Oktober 2010, 10.00 am.


Photobucket

Friday, September 24, 2010

"Mama_Balqis 2nd GiveAway"

Nak Join GA lagi la.. hahahaha.. kali nie nak join GA yang dianjurkan oleh anje a.k.a Mama_Balqis dianjurkan bersempena kelahiran anje pada 21 September 2010 pada beberapa hari yang lepas.. anje menyambut kelahirannya yang ke 26 tahun.. check it out..



Syarat2 Untuk Menyertai:

1. Add blog mama_aqish di blogroll/bloglist anda & WAJIB menjadi Follower mama k
dah lama dah jadi follower.. selalu baca blog anje..

2. Tepekkan banner GiveAway disidebar & entry blog anda & pastikan ianya di link back ke entry ni.(no link back will be disqualified)
udah ditepek.. cer tengok.. adakan kan kan.. dah link jugak..

3. Terbuka kepada SEMUA yang mempunyai blog & Giveaway bermula dari
21hb September 2010 sehingga 8hb Oktober 2010
Sib baik sempat lagi join..

4. Hanya tajuk "Mama_Balqis 2nd GiveAway"
Tajuk pun mengikut syarat.. udah beress...

5. Bila dah siap, tinggalkan link penyertaan di entri ni
Jap g yer.. jgn risau n silalah terjah..

6. Kat Entry WAJIB mention GiveAway dianjurkan bersempena Sambutan Ulangtahun Kelahiran mama yang ke 26 beserta UCAPAN seikhlas hati kengkawan...

Ucapan Untuk Anje..

"Selamat Menyambut Ulangtahun kelahiran anje yang ke 26.. muda lagi rupenyer.. Semoga anje dan keluarga sentiasa bahagia dan gembira disamping suami dan princess balqis yang tercayang.. Semoga Allah sentiasa membuka pintu rezeki buat keluarga anje dan sentiasa dilindungi oleh Allah s.w.t dalam menjalani kehidupan seharian dan dikurniakan kesihatan yang baik baik.. Semoga anje sentiasa sukses dalam bidang tugas yang diceburi oleh anje dan sukses dalam dunia bloggers yang semakin rancak pada masa sekarang ini.. Akhir sekali, semoga panjang umur dan jangan lupa untuk bersyukur atas keberkatan yang telah diberikan...
ikhlas dari mai (mrsnano)"


sapa2 yang berminat meh ramai2 join GA nie yer... keterangan lanjut boleh klik sini..

Photobucket

~ SIHATIMERAHJAMBU's GIVEAWAY ~

Dah lama tak kena tag aku nie.. baru2 nie dak hanim men'TAG' aku untuk join GA nie.. hahaha.. pe salahnyer mencuba.. dapat mende mende free ni sape x ndak ye dak.. meh kita tengok GA ape pulak kali nie..


HOW TO JOIN??

1. Proud to be MALAYSIAN... others than that are NOT ALLOWED!
Saya amat berbangga menjadi rakyat MALAYSIA.. apsal ada orang luar iri hati.. ewaahhh..

2. Tekan butang FOLLOWERS...mestilah kene jadi my followers..kalau tak, nanti camne nak tahu menang ke tak..betul tak kawan kawan?
Udah jadi followers dah.. cuba check nengok..

3. POST ENTRY about this giveaway and LINK to my blog
Udah post n link dah.. c c...

4. Put this BANNER AT SIDEBAR blog uolls and LINK to this giveaway
Ade kat sebelah nie hah.. nampak x nampak x.. ;)

5. Setelah post..POSTKAN LINK YOUR ENTRY kat comment box entry ni supaye senang untuk saye terjah blog uolls..
Sat g yer... pastu jangan lupa terjah yer..

6. Yang terakhir TAG 2 ORANG rakan bloggers anda. "sharing is caring"
Sape yer nak tag..

Jue

Az


TARIKH TUTUP GIVEAWAY NIE..

5th Oct 2010


mehla join reramai yer.. hadiah pun boleh pilih kalau dah jadi pemenang ek.. uollss boleh pilih hadiah yang berupa dress dress yang disediakan dekat situ.. keterangan lanjut boleh klik je kat sini..

Photobucket

Thursday, September 23, 2010

~ Tak Sah Kalau Raya Aku Tak Dapat Makan Menda Nih.. ~

Masa cuti hari malaysia yang lepas.. masih lagi mood raya kan.. aku lepak kat umah mak aku dan nie yang aku request kat mak aku.. aku suka makan menda nie.. memang makanan feveret aku lagi2 time raya.. raya tahun ni kan kat Ipoh, so tak merasa la nak makan makanan nie.. orang Ipoh suka makan pulut (lemang, ketupat palas, ketupat pulut..) kalau salah tolong betulkan yer.. :) kalau aku pulak tak sah kalau raya takda makanan nie..

nie la makanan yang aku gila sangat.. ketupat nasi original, yang dianyam dengan daun ketupat original bukan yang dalam plastik yer dan ayam masak palembang (makanan orang jawa belah mak aku.. feveret seisi keluarga)..

ketupat nasi original.. dianyam oleh mak aku..


ayam masak palembang.. air tangan mak aku gak..

nie aku tepek gambor yer.. ermm memang sedap.. marvelous ayam masak palembang nie.. uishh aku kalau ngadap menda ni sorang.. silapharibulan ayam seekor pun abis pehh.. makan ke melantak.. ada yang terliur ker.. ampun ya.. bukan niatku... hehehe...

sepinggan untuk aku.. baru 1st round.. 2nd round, 3rd round dan round seterusnya x amik pics pun.. hehehe...



Photobucket

~ Appointment Checkup 38 Minggu~

Update checkup 38 minggu..

Seawal pukul 7.30pg dah terpacak kat klinik ok.. proses pendaftaran tak lama, tapi nak nunggu proses ambik HB kat makmal tu yang lama.. sebab pagi semalam (22/9) nurse dan kakitangan klinik ada perhimpunan pagi tu yang ramai orang menunggu turn..

No. Giliran : 64
Bilik Pemeriksaan : No. 36
Tarikh : 22.09.2010
Usia Kandungan : 38 minggu
Berat : 77 kg.. banyak betul naik.. gara2 makan banyak di Hari Raya.. hehehe..
Tekanan Darah : Ok
Jantung Baby : 158 bpm
Kaki Bengkak : dah surut..
Air Kencing : Clear..
HB : 11.1

Nasihat dari Nurse :
~ Teruskan makan vitamin [ bab nie memang aku skip selalu.. lupa je memanjang nak makan.. ] vitamin yang diberikan aritu pun lum abis lagi..
~ Dia tanya dah ada rasa sakit2 ker.. aku bagitau la kekadang tu bby mengeras pastu hilang sakitnya.. on n off je.. tapi itu hanya contraction yang tipu2 aje.. so, kena sentiasa alert..
~ Teruskan dengan carta gerak anak.. kalau ada rasa anak kurang gerak.. terus ke hospital..
~ Kalau dah kluar tanda... segera ke hospital jugak..
~ Kalau dah bersalin laporkan kelahiran kat klinik yang berdekatan..

next checkup minggu depan 29.09.2010 [Rabu].. 39 weeks..

Adakah aku dah @ akan bersalin minggu depan..? tungguu dan lihat yer.. ;) doakan semuanya berjalan dengan baik. selamat dan sempurna.. aminn..

Photobucket

Wednesday, September 22, 2010

~ Raya Ketiga.. 3 Syawal.. Perjalanan Pulang Ke Putrajaya.. ~

last n3 pasal beraya di ipoh.. layannn...

12.9.2010 [Ahad]

Pejam celik pejam celik.. dah raya ke-3 rupanya.. sekejap je rasa duduk kampung.. hari ni kitorang dah nak balik Putrajaya.. awal-awal pagi dah bertolak dari Ipoh, seawal 7.30 pagi.. nie gara-gara nak mengelakkan jem kat lebuhraya, tengok berita kat tv3 malam tadi pemberita bagitau kenderaan akan dijangka banyak hari ini.. kitorang tak nak mengambil sebarang risiko tersangkut di tengah-tengah kesesakan jalanraya.. lagi lagila aku yang tengah memboyots ni sakit pinggang duduk dalam kereta lama-lama.. kitorang hanya singgah kat RnR Behrang itupun sebab nak terkencing.. Aleya lagila start masuk je lebuhraya tido sepanjang jalan, dah masuk KL barula terkebil-kebil bangun sengih-sengih...

Bila dah sampai Putrajaya, kitorang tak terus balik umah, pergi cari makanan pulak.. lapar anak beranak, singgah Presint 9 cari kedai mamak beli 2 bungkus nasi goreng ayam dan 1 bungkus mee goreng ngan 2 bungkus air fresh oren.. selepas dah beli makanan baru la gerak balik rumah, sampai je rumah sunyi giler, parking pun kosong ramai lagi orang tak balik dari kampung.. mungkin diorang amik cuti sampai hari jumaat agaknye, maklumlah hari khamis tu kan cuti hari malaysia..

kitorang balik awal sebab esoknya (13hb) aku ada checkup pregnancy.. tapi selepas je abis checkup nak pergi damansara pulak umah mak aku, nak antar si aleya duk sana sementara menunggu aku bersalin nant.. dan nak sambung beraya di damansara pulak.. hehehe..

nota : n3 nie xde gambor.. malas nak amik...


Photobucket

~ Raya Kedua.. 2 Syawal.. Majlis Bertunang SIL ~

11.9.2010 [Sabtu]

Raya ke-2.. hari nie kitorang takda pergi mana-mana pun oleh kerana hari ni adik ipar aku aka adik mr hubby ku yang no. 4 akan bertunang.. so ada majlis kecil kecilan sikit.. ada jugak yang datang untuk beraya..

Dari pagi memang agak sibuk sikit sebab hidangan untuk tetamu adalah masakan sendiri.. ketupat palas + ketupat pulut pun masih ada lagi.. cuma tambah menu soto jer.. alhamdulillah.. habis..

Pihak lelaki datang dalam pukul 12 tghari.. ngam ngam tengahari memang time makan.. hehehe.. pihak lelaki memberi sebanyak 7 dulang hantaran dan di balas oleh pihak kami sebanyak 11 dulang.. kitorang banyak bagi kuih raya aje termasuk pulut kuning.. hehehe.. maklumlah nama pun raya kan...

n3 kali nie malas nak cerita panjang.. layan gambor jela yer.. mana-mana yang sempat snap aje..

bgambor bersama maksu kecik.. sengih jer si aleya..

loving couple.. ngape abang sengih camtu ek..

wit my SIL yang bertunang.. hehehe.. mak yong yang nak interprem jugak..

pihak lelaki sedang berbincang.. sekejapan jer.. telah diputuskan diikat selama setahun je.. insyaallah tahun depan bulan 11 majlis berlangsung..

bincang sudah.. sesi sarung cincin pulak.. Selamat Bertunang ye dak Intan.. jaga perhubungan tu elok-elok yer.. ada masalah bawak berbincang bersama-sama yer...

bincang sudah.. sarung cincin pun sudah... apalagi makan time pulak... dalam plastik kuning tu, hantaran dari pihak pompuan ke pihak lelaki yer.. simple aje.. bungkus-bungkus.. save bajet..

nota : next n3.. 3 syawal.. balik ke Putrajaya..


Photobucket

~ Raya Pertama.. 1 Syawal.. ~

10.9.2010 [Jumaat]

"Berlalulah sudah Ramadhan.. Sebulan Berpuasa.. Tiba Syawal kita rayakan.. Dengan rasa gembira..."

Alhamdulillah... tahun ini penuh puasa aku walaupun tengah sarat ni.. syukur :) Hari ni hari raya.. awal-awal pagi dah bangun, semangat raya ok.. sementara mr. hubby bersiap nak pergi menunaikan sembahyang raya.. aku sibuk mengejutkan si aleya.. sekarang ni bukan main susah lagi nak bangun pagi yer.. jenuh jugak yer.. adik2 ipar perempuan yang ada nie sibuk di dapur dan menyiapkan juadah hidangan pagi raya.. hehehe...

Bila je kaum lelaki dah keluar untuk sembahyang raya, time nie masing2 pompuan-pompuan pulak nak mencantikkan diri hahaha.. aku pulak sibuk melayan si anak dara ni hah yang susah nau nak suruh pakai baju kurung.. itupun setelah dipujuk dan bile nengok maksu keciknya pakai baju kurung barula dia sibuk2 nak pakai jugak.. aku pulak simple aje di pagi 1 syawal nie.. pakai jubah aje ok.. tahun nie memang takda tema.. semua rojak.. mr. hubby pakai baju melayu kaler purple (tahun lepas punya), Aleya pakai baju kurung cotton kaler biru dan aku pakai jubah coklat aje.. hehehe... jadila kan daripada takda..

gambar raya kami... cer tgok aleya posing.. sabor jela..

aleya wit opah.. bodek kuat nih... nak uwit ayer.. hehehe..


Bile kaum lelaki dah balik dari sembahyang raya, aktiviti kami seterusnya adalah menjamu hidangan juadah raya dan selepas itu sesi bermaaf maafan.. wahhh... bab nie yang syahdu nih.. huhuhuh... gambor aku tepek sekeping je yer.. yang lain xjadi.. mr. hubby x pandai nak ngambik gambar pkai hp aku nih.. pastu xde sape yang nak ngambik gambor.. sian kat aku kan.. selepas selesai sesi bermaaf maafan dan sesi bagi duit raya.. kami bergerak untuk beraya di rumah maklang pulak.. sementara itu mr. hubby dan adik2nya pergi menziarah kubur arwah bapanya.. bukan aku tak nak ikut, tapi tak di bagi ikut.. tengah sarat2 nie masuk hutan.. tak elok katanya.. ermm.. lama gak kami duk lepak di rumah maklang sambil menunggu mr. hubby balik..

mr. hubby bersalam dengan mama.. huhuhuh... nangis ke bang..

masa ni baru sampai umah mak lang.. belum apa2 aleya dah ngadap kuih ok.. siap bersila lagi.. abis terang kerepek2 dalam tue.. huhuhuhu...


bile mr. hubby n adik-adiknya dah sampai.. sambung makan lagi.. hehehe.. masing-masing kelaparan.. dah selamat beraya di rumah mak lang kitorang pun terus balik rumah sebab mr. hubby nak bersiap pergi sembahyang jumaat pulak..

ikut planning awal selepas je sembahyang jumaat nak pergi beraya rumah member mr. hubby n rumah member aku kat kem PGA tu.. tapi tak jadi sebabnye aleya dah tido hinggala ke aku pun terlelap sampaila ke petang nyer.. bile dah petang dah malas nak kuar jejalan.. tetamu pun silih berganti datang kat umah mama.. last last duk umah jer melayan tetamu... raya pertama kitorang xdela nak g mane2 pun... :) melayan tetamu sajorkk..

nota : next n3.. 2 Syawal.. adik ipar bertunang..

Photobucket

Tuesday, September 21, 2010

~ B4 Raya (9.9) Last Puasa ~

9.9.2010 [Khamis]

Hari nie last day puasa yer.. sib baik tak raya ari nie tau.. hehehehe... bukan main kecoh khabar angin tu kan.. hari ni mama mertuaku sibuk membuat juadah untuk hari raya esok.. awal-awal lagi dia dah beli barang nak masak untuk raya tau.. seawal hari rabu tempohari katanya.. juadah yang diorang nak masak mak yong tukang makan je yer.. ketupat palas, ketupat pulut, nasi impit, rendang ayam dan kuah kacang.. lemang tahun ni tak buat tapi dapatla jugak kan merasa 5 batang lemang itupun sedara mara yang terdekat bagi.. layan pics yang aku amik masa diorang sibuk2 menganyam ketupat palas k.. aku tukang amik gambar je.. nampak cam senang.. tapi kalau bagi orang yang tak biasa cam aku nie jenuh gak nak menyiapkan satu ketupat palas tu...

tunjuk ajar ku sifu.. mama mertua sedang mengajar salah seorang adik iparku..

sesi menganyam ketupat palas.. serius je muka mama tu..

ketupat palas n ketupat pulut yang telah siap diisi dan tunggu untuk dikukus...


Selepas zohor kitorang keluar pergi Greentown lagi sekali, kali nie memang ada tujuan yang perlu disettlekan sebelum hari raya esok.. nak kena pegi bayar bil yang terkurang bayar tempohari.. camne leh terkurang bayar pulak kan? ni gara-gara aku terima bil lambat dan aku tak tau jumlah yang sepatutnya kena bayar, so sebelum balik kampung tempohari aku pakai taram jela bayar berapa pun.. sekali pihak bank telepon la pulak masa aku kat kampung diorang bagitau yang aku terkurang bayar dan suh aku bayar jumlah yang terkurang tu.. bukan salah aku k.. yang korang lambat antar bil tu pesal plak kan.. nasib baiklah ada cawangan bank tu kat Ipoh nie, kalau idak jenuh nak mencarinya.. ok, berbalik kepada cerita asal yer..

Selepas selesai urusan kat bank tersebut.. aku tengok ramai pulak orang kat pekan Greentown nie, bukan macam semalam masa aku baru sampai sini.. mungkin hari nie orang mengambil kesempatan shopping last minit kot.. aku takdala beli apa2 rasenya macam dah cukup aje, sebab semalamnya dah soping sikit.. mr. hubby pun bawak je la kereta ronda-ronda pekan ipoh..

Petangnya pulak terjah PARAM lagi ok tapi kali nie dah tak ramai orang meniaga, maklumlah besok dah nak raya kan so peniaga pun nak kena buat persiapan jugak.. malamnyer selepas berbuka mr. hubby ajak g pekan tanjung lagi nak jalan-jalan sambil menikmati suasana malam raya dan nak mencari songkoknya itu.. gara-gara tertinggal songkok kat Putrajaya.. , sebelum pergi ke pekan tanjung, mama mertuaku mintak hantar dia ke rumah mak lang.. nak bincang seperkara untuk majlis pada hari raya ke-2 nanti..

Suasana malam di pekan tanjung nie pun meriah jugak.. mana yang jual kuih raya abis dilelongnya dengan harga murah.. ada gerai jual tudung.. ada gerai jual seluar bundle.. setelah jenuh menapak ke setiap gerai terjumpa gak la gerai yang menjual kopiah dan songkok.. so, dah try macam-macam size akhirnya dapat la songkok idaman hati dengan harga yang murah.. belum sempat mr. hubby nak tawar menawar pakcik yang jual songkok tu dah bagi diskaun harga murah... Alhamdulillah.. murah rezeki pakcik tu akhir-akhir ramadhan ni kan..

mr. hubby ketika memilih songkok kegemaran..


bila dah dapat apa yang dihajati, kitorang pun balik la, singgah amik mama mertuaku di rumah maklang dan singgah lagi gerai MARA berhadapan dengan UK RAYA.. banyak benor tempat penyinggahan kan.. ada jualan lelong kuih raya.. bila tanye kat adik yang menjual tu, harga bagi 3 bekas adalah RM10.00 dan kalau amik 7 bekas dia bagi RM20.00.. ermm murah ker? Alaa..bekasnya pun kecik aje tak sampai 30 biji kuih agaknya dalam tu.. bile dah penat-penat singgah kan haruslah beli ye dak.. takdela beli banyak benor, aku beli 3 bekas jer.. cukupla.. kuih raya dah banyak dah kat umah mama..

nota : next n3.. 1st raya..

Photobucket

~ B4 Raya (7 & 8.9) Perjalanan Balik Kampung.. ~

* Sori yer.. aku baru nak update n3 sebelum n selepas raya nie.. semua n3 mengenai raya adalah auto publish yer, di karang diwaktu malam.. kat opis x sempat..

7.9.2010 [Selasa]

Hari Selasa mr. hubby dah cuti dan aku masih bekerja lagi.. ari selasa tu aku minta ijin ngan big boss nak amik separuh hari sebab aku pun tak kemas ape2 pun lagi nak balik kampung esoknya, tengahari tu dapat la balik rumah dan kemas apa2 yang patut.. sib baik mr. hubby rajin menolong.. siap2 kemas je.. lepas je opis hour tu terus kitorang amik aleya yang masih kat taska dan terus balik ke rumah mak aku di Damansara Utama, tau tau je la kan.. petang-petang lepas waktu bekerja, memang kenderaan banyak sangat.. semua nya berpusu-pusu nak balik ke rumah nak bukak puasa, tu belum lagi yang pergi ke PARAM saat-saat akhir bulan puasa nie.. akhirnya kitorang sampai kat umah mak aku dalam pukul 6.30 petang.. jenuh menempuh jem...


8.9.2010 [Rabu]

Selepas subuh, kitorang bersiap dan bertolak dari Damansara Utama ke Ipoh dalam pukul 7.30 pagi, kitorang hanya berhenti di RnR Tanjung Malim sebab dah tak tahan sangat nak terkucil.. kenderaan agak banyak masa tu tapi perjalanan lancar..

on d way to Ipoh.. mr. hubby kusyuk memandu.. nie pun aku minta dia wat PEACE..

tuan punyer blog harus ado.. nak gak interprem..

anak dara yang tido sepanjang jalan.. ngantuk sangat la tu.. lagi2 kene aircon sedapla dia tido.. hehehe...

dah nak masuk tol ipoh selatan... x banyak kereta lagi kan..

sampai ipoh lebih kurang dalam pukul 12 lebih jugak dan kitorang singgah bandar Greentown Ipoh cuci mata kat kedai2 tepi jalan tu.. cantik2 baju yang tergantung kat situ.. memang banyak yang berkenan tapi kena la tahan nafsu sikit.. aku hanya rembat 1 blouse n 2 helai tudung aje.. tahun ni takda baju raya untuk aku.. kesian kan.. selepas puas hati dan dapat apa yang sepatutnya, kitorang teruskan perjalanan balik ke rumah mama mertuaku di Bercham Raya, Ipoh.. kitorang sampai dalam pukul 2 petang agaknya... perghhh.. penat giler.. bukan penat aper.. penat berjalan n duk dalam kereta lama sangat.. so, rehat2 la kejap kat umah..

Dalam pukul 4 petang.. mr. hubby ajak jejalan ke Giant.. macam la kat kl takda Giant kan.. kitorang takde beli ape2 pun, just cuci mata.. jalan2..pastu terus balik.. umah mama mertuaku dekat ngan PARAM, so kitorang jalan lagi kat PARAM taman bercham raya tu, cam biasa misi aku nak cari KUIH TAKO kegemaranku itu.. memang bernasib baik ok, jumpa jugak kuih itu.. sekali mama mertuaku belasah sampai RM5.00 beli kuih tu.. tak sempat bayar mama mertuaku dah bayar dulu.. hahahaha... dia tau menantu kesayangannya suka makan kuih tako itu..

kuih TAKO dari PARAM Taman Bercham Raya, Ipoh... sedapppp....

Juadah berbuka di rumah mama mertuaku... Alhamdulillah..


Bile dah selamat berbuka puasa.. pakat dok ramai2 depan tv nak dengar pengumuman raya samada jatuh hari khamis @ hari jumaat.. sekali raya jatuh pada hari jumaat.. Alhamdulillah takdala kelam kabut orang nak buat persiapan raya kan.. hehehehe...

pengumuman raya sedang diumumkan... sompek laie snap gambor ni yek.. :)

nota : next n3.. sehari sebelum raya...

Photobucket

Monday, September 20, 2010

~ Salam.. ~

Salam semua..
Amacam hari nie? Semua dah mula bertugas ek..
Selamat bertugas untuk semua..
Masih mood raya g masing2 yer..

Aku masih disini.. mood untuk berblogging agak merudum sejak sminggu yang lepas..
Kenapa ek?
Ermm.. penyakit 'M' dah datang..
Nak update cerita pasal raya pun lum post lagi nie..
Takpela lambat sikit post n3 tu..
Ada aku kisah.. blog aku suka aku la kan.. hehehehe...

Korang perasan tak ticker pregnancy aku dah sampai 38 minggu..
Huhuhu... sekejapan masa berlalu..
Kalo ikutkan lagi 2 minggu la yer aku nak bersalin..
Tapi.. bile2 masa pun dari sekarang kenala bersedia..

Bila dah masuk 38 minggu nie, macam2 yang aku rasa..
Contraction tipu2 @ Braxton Hicks pun dah terasa..
Perut mengeras semacam.. bile perut tu dah mengeras terpaksala bersandar sekejap sambil usap2 perutku ini.. senak ohhh... aduihhh..
Asyik2 nak terkencing je nie.. lagi2la duk dalam opis nie, aircon bukan main kuat lagi.. sejuk gilerz..
Kaki ada bengkak tapi nampak cam kurang sikit hari nie.. kalau idak nak sarung sandal pun susah..
Kalau bawak kereta g pejabat, kena tegakkan badan je..
Sib baik opis ngan rumah dekat aje..
Berjalan pun dah makin slow..
Huhuhu.. sian kat aku kan..
Takpela next checkup hari rabu nie..
Tunggula camne nanti yer.. perkembangan kandungan ku ini..
Doakan aku yer.. harap2 semuanya berjalan dengan lancar..
Aminn..

Photobucket

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin