~:: Kata Tuan Umah ::~

"Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Salam Ukhwah buat teman teman lama dan baru yang sudi menjengah blog yang tak seberapa ini. Untuk makluman teman-teman semua, apa yang terkandung di dalam blog ini adalah kepunyaan hak peribadi dan tidak berkaitan dengan sesiapa kecuali ada dinyatakan.

Sekiranya segala isi di dalam blog ini tidak berkenan di mata anda, dengan segala hormatnya dipersilakanlah keluar dari blog ini.

Sebarang komen atau cadangan yang tidak membina tidak akan dilayan sama sekali. Sekian, terima kasih dan Happy Blogging..

Wassalam... "

~:: B My Frenz ::~

Wednesday, September 29, 2010

~ Masih lagi begini.. ~

Salam semua..
Ermm.. baru nak update nie..
Mood nak berblogging 2-3 minggu ni agak merudum sikit ye kawan-kawan..
Tapi aku selalu jalan2 baca n3 kawan-kawan..
Jadi silent reader wat masa nie..
Mintak ampun yer..
Bukan aper, emosi agak tak stabil.. cewahhh... ayat x hengat..
Huhuhu.. menghitung hari bile nak bersalin..
Macam-macam yang difikirkan..
Adui aku ni pun.. mcamla x pernah bersalin sebelum nie..

Kesempatan nie jgak nak ucapkan tahniah kepada member opis a.k.a member poly PD.. Kak Has.. kitorang sebaya tapi saje je suka panggil kak has.. dia panggil aku pun kak mai.. hehehe.. yang selamat melahirkan anak pertamanya semalam (28hb).. dilahirkan di Hospital Putrajaya, Baby Girl, Jam 1.23petang, 2.92kg secara normal.. Alhamdulillah.. Welkam 2 da' Momma's Club n Selamat Berpantang.. Seronoknya kan.. Tahniah! Tahniah!

Untuk makluman, masuk minggu ni aku sudah 39weeks yer..
Due date aku 4.10.2010.. next week hari isnin..
Kalau ikutkan masa 1st dulu, 38weeks aleya dah kuar dah..
Betul lah kata orang, kita x dapat nak jangka bile kita nak bersalin..
Tak boleh nak samakan dengan 1st preggy dulu..
Ada yang cepat ada yang lambat..

aku masih lagi bekerja yer... selagi belum sakit nak bersalin aku datang kerja.. bukan workaholic pun tapi nak siapkan banyak menda kat pejabat nie sebelum cuti bersalin dan aku masih kuatkan semangat lagi drive kereta ke pejabat.. wlaupun kekadang aku rasa x selesa.. sakit pinggang, sakit belakang, jalan pun dah mengah2 bawak perut.. tapi aku redah juga selagi x memudaratkan aku dan kandungan.. Alhamdulillah, baby pun bergerak dengan aktif.. selalu buat ibu geli tang perut.. kekadang kalo baby mengeras tu yang x tahan tu..

mr. hubby pun dah mula risau.. hari-hari dia tanya @ sms @ call aku kat pejabat.. ayang ok ke.. ada rasa sakit ke.. kalau kat rumah pun sama.. ayang xde rase sakit ke, air ketuban x pecah lagi ker.. kekadang tu sambil usap2 perut aku dok cakap bila la anak ayah ni nak kluar.. adoii.. huhuhu.. aleya pun skrang nie asyik kiss je prut aku, kadang tu suh aku baring, dia nak dengar baby gerak sambil usap2.. ermm.. nanti adik dah kuar, jangan nakal2 ngan adik tau..

mak mertua aku pun dah sampai dari kampung ari isnin kelmarin, xtaula brapa lama dia dok kat sini mungkin nunggu sampai aku bersalin agaknya.. aku ingatkan dia nak datang masa aku dah bersalin nanti tapi dia datang awal.. ok jugak datang awal, leh tolong nengok nengokkan aleya yang semakin nakal n aktif.. dah sarat2 ni dah x terlayan aku dgn perangai aleya sekarang nie.. kesian anak ibu.. macammane la nanti ek aku beranak dua.. x dapat bayangkan.. tengok orang lain cam relek aje handle 2 anak.. ermmm...

Hari nie aku ada checkup 39weeks, awal aku datang ari nie.. pukul 8.40pg dah settle jumpa nurse, tapi kan.. ari nie kena dengar ceramah penyusuan yang asyik tertangguh2 je nak pergi.. walaubagaimanapun, nak ke x nak.. memang kena pergi jugak ari nie.. tu yg dapat dengar ceramah tu hari nie.. yang best nyer, mr. hubby pun ikut join sekali, setelah dipaksa rela..

hehehehe.. sori ye bang.. abang kena dengar jugak.. nanti senang ayang nak minta tolong abang pasal penyusuan susu ibu nie.. x rugi pun kan bang.. at least dapat gak ilmu yer.. apa yang penting time slip pun dapat jugak kan.. kan.. kan.. ayat membodek..

mehla aku update pasal check up pagi tadi..

No. Giliran : 206
Bilik Pemeriksaan : No. 15
Tarikh : 29.09.2010 [ Rabu ]
Usia Kandungan : 39 minggu
Berat : 78.2 kg
Tekanan Darah : Ok
Jantung Baby : 146 bpm.. kepala baby dah kat bawah..
Kaki Bengkak : Ada sikit.. Minggu lepas dah surut, kali nie naik balik.. ermmm..
Air Kencing : Clear..
HB : Last week dah amik.. minggu ni x amik..

~ ingatkan dapat jumpa doc ari nie.. tapi nurse bagitau, nxt week kalo belum bersalin baru leh jumpa doc.. ermm...
~ teruskan makan vitamin yang dibekalkan..
~ sakit @ turun tanda terus g hospital.. tiap2 minggu dengar nurse nasihat macam nie..
~ nurse tanya anak 1st dulu ada kena jaundis (kuning) x.. aku jawapla ada.. pastu nurse kata nanti teruskan bagi susu badan, jangan bagi ubat2 lain.. susu badan boleh kurangkan jaundis, pastu dia cakap kemungkinan anak yang 2nd pun boleh kena jaundis jugak.. ermm..

Nurse bagi tarikh temujanji pada 06.10.2010 [Rabu].. due date 04.10.2010 [Isnin].. kalau masih belum bersalin pada hari senin dan selasa depan.. masa temujanji pada hari rabu tu, akan direfer kepada doc dan sama ada kena tahan wad @ x.. agaknyer.. huhuhu... tunggu jela camner nanti ek..

okla korang.. kalau ada perkembangan terbaru nanti aku hapdet kat sini yer.. insyaallah..

nota : nak update cerita pasal jamuan raya kat bahagian aku pun malas nak naip nie.. nanti nanti la ek.. kalo ada publish tu maknenyer aku rajin la tu..

Photobucket

5 comments:

idah @mama izzya said...

idah doakan smga slmt bersalin..
anak 1st ngan 2nd mmg x sama..tp idah 2-2 overdue..cuma yg adik tu dpt ar merasa sakit bersalin..yg abg serah diri..

puterihannan said...

larat lagi ek bekerja.. bagus..bagus.. moga2 dipermudahkan urusan oleh ALLAH.. AMIN...

idura said...

Semoga Selamat semuanya.... =)

Zaidah said...

zai doakan semoga mai cepat bersalin n sihat....masih drive lagi...zai klu dah cukup bulan dah tak larat nak drive...asben yang hantar gie balik kerja....

Truly Madly Deeply said...

Kak mai!!!Tahniah dan syukur selamat juga melahirkan baby yg ke-2. Suami kite pun tumpang gembira. 3.5kg secara normal tuh. Hebat2. Papepun selamat berpantang sama2 yek....hehehehe

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin