~:: Kata Tuan Umah ::~

"Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Salam Ukhwah buat teman teman lama dan baru yang sudi menjengah blog yang tak seberapa ini. Untuk makluman teman-teman semua, apa yang terkandung di dalam blog ini adalah kepunyaan hak peribadi dan tidak berkaitan dengan sesiapa kecuali ada dinyatakan.

Sekiranya segala isi di dalam blog ini tidak berkenan di mata anda, dengan segala hormatnya dipersilakanlah keluar dari blog ini.

Sebarang komen atau cadangan yang tidak membina tidak akan dilayan sama sekali. Sekian, terima kasih dan Happy Blogging..

Wassalam... "

~:: B My Frenz ::~

Wednesday, October 28, 2009

~ Menu Malam Nie ~

Dah lama x taruk n3 pasal makan2 kan a.k.a masak sndirik
disebabkan malam ni aku makan b2 je ngan leya
(Hubby balik lambat..)
so, masak pun simple2 jer..
Layann...

~:: peria masak lemak kuning ::~

~:: ikan goreng kicap (utk leya) ::~

Alhamdulillah... kenyang...

PhotobucketPhotobucket

~ Dahi Bertelur.. ~

Kejadian berlaku petang tadi
cam biase pas balik keje kul 5 lebih g amik leya dulu kat umah pengasuh
semua ok.. bile nmpak ibu depan pintu.. sonok si leya x sabar nak balik..
pakaikan kasut.. xmau di dokong nk jalan sndirik
(aku nak cepat.. sbb cuaca cam nak ujan)..
ok aku ikutkn aje..
leya pun berjalan sambil mlambai2 kgembiraan kpd pengasuhnya..
bye.. bye.. bye.. jalan x pandang depan..
aku plak tgh belek2 plastik baju kotor aleya..
bile aku angkat muka je x smpat nak slmatkan leya yg menruskan pjalanan tnpa mmdang depan dan dia terus melanggar dinding..
bedebuk! ha amik ko.. nangis x henngat.. lama gak nk pujuk..
tu la budak baik.. budak bertuah..
dapatla telur sebiji tang dahi..
Anak.. Anak..

~:: dalam kete sempat tuam benjol tu.. balik umah terus sapu minyak.. ::~

PhotobucketPhotobucket

~ ONLINE CONTEST ~ SENYUMAN CERIA SI COMEL ~

Kali nie nak try join contest ni lak..
Saje suka2 nk memeriahkan.. kalau ada rezki.. Alhamdulillah..
Contest ni dianjurkan oleh SMILEYKIDZ

Cara2 penyertaan?
~ Jadi Follower SMILEYKIDZ dan Add SMILEYKIDZ di dalam bloglist anda ~ sudah

~ Letak banner contest ini di sidebar blog anda dengan link ke
entri ini ~ sudah
~ Buat entri mengenai Online Contest ~ Senyuman Ceria Si Comel ini di dalam blog anda
~ sudah
~ Kemudian, upload gambar si comel di dalam entry tersebut dengan senyuman yang paling ceria/happy/sweet. TETAPI hanya SATU (1) gambar terbaik akan di nilai. ~ sudah.. sila tengok
~ Jangan lupa nyatakan nama si comel dan umurnya. ~ sudah

NAMA PENUH : NUR ALEYA BATRISYA BINTI MOHD HASNOR
UMUR : 1 TAHUN 11 BULAN 1 HARI (ikut tarikh antar contest)

~ Dalam entri tersebut pastikan anda mention dan link ke SMILEYKIDZ. ~ sudah
AMARAN: no link back will be disqualified
~ Bila anda dah puas hati dengan entry tu, TINGGALKAN komen dan LINK entry tersebut di dalam ruang komen entry online contest ini ~ sudah
Tetapi sebelum itu..sila baca syarat2 penyertaan di bawah:

Syarat-syarat Penyertaan dan disclaimer:
~ Terbuka kepada semua mommies/daddies yang mempunyai anak berusia 1hari - 4 tahun. ~ tergolong dalam umur itu..
~ Anda boleh upload seberapa banyak gambar senyuman si comel TETAPI hanya SATU (1) gambar terbaik akan di adili. ~ dah taruk 7 keping nie.. En / Cik / Puan Juri sila pilih yer..
~ Dalam gambar2 tersebut, mestilah gambar INDIVIDUAL. Kalau ada 2 orang dalam gambar itu, secara automatik gambar itu tidak akan di adili. ~ sorang aje
~ Kalau anda ada lebih dari seorang si comel, boleh upload gambar mereka tetapi MESTILAH gambar INDIVIDU tau!! ~ anak baru sorang..
Entry anda HANYA akan di adili oleh SMILEYKIDZ.
Keputusan peraduan ini adalah MUKTAMAD.

Penyertaan dibuka dari 15th Oct 09-31th Oct 2009, jam 11.59pm.

SMILEYKIDZ akan memula sesi penilaian pada bila2 masa.
SMILEYKIDZ akan meninggalkan komen di dalam entri anda setelah diadili.
Sebarang pertukaran gambar selepas di adili tidak akan di ambil kira

Hadiah yang ditawarkan adalah:
Pemenang Utama x 1 org:

Outdoor fotografi selama 1 jam
~unlimited shots~
~1 sticky album dengan 20kpg gambar terbaik~

******************
Pemenang sampingan x 2 org:

Voucher fotografi SMILEYKIDZ bernilai RM50

so.. tunggu ape lagi, mane yg belum join tu.. klik je sini.. cepat cepat jangan terlambat sudah..

PhotobucketPhotobucket

~ Jualan Gudang Produk Bayi dan Kanak-Kanak ~

n3 ni tuk kengkawan yg suka soping menyoping
Mase tengah baca nwspaper tghari td ternampak la iklan ni
so aku tempek kat sini

~:: sila klik gambar utk tumbesaran ::~


Jualan Gudang Produk Bayi dan Kanak-Kanak
Jenama : My Dear
Tarikh : (Esok) 29hb Okt hingga 08hb Nov 2009
Masa : 9.00 pg - 7.00 ptg

Antara barangan yg dijual digudangkan
- Baby Walker -
- Carseat -
- Stroller -
- Kerusi Makan -
- Buaian Bayi -
dll..

so, sape2 yg nak situ, silalah serbu ke alamat yg tertera di bawah :

34, Jalan Meranti Jaya 10,
Meranti Jaya Industrial Park,
47120 Puchong,
Selangor Darul Ehsan
Tel : 03-80600093 / 95
FAx : 03-80600096

:: sila klik map utk tumbesaran ::

kalo x nampak gak.. korang call je no kat atas tu mntak direction.. hehehe...
Selamat Menyerbu ye kawan kawan.. esok dah start dh..

PhotobucketPhotobucket

Tuesday, October 27, 2009

~ Sebulan Lagi..~

Sekejap je masa berlalu..
Hari ni genap anak dara ibu berumur 1 tahun 11 bulan..
bulan depan dah 2 tahun umur anak ibu..

hrmm.. sedar x sedar sekejap je anak ibu nie membesar depan mata..
alhamdulillah.. kesihatan aleya semakin baik dari hari ke hari..
leya pun dh nak mula pandai bcakap..
puas ibu dan ayah melayan bahasa jerman leya tu..
yg mane x paham ibu n ayah buat2 paham jer..
insyaallah.. kalo xde ape2 hal, majlis birthday aleya nnti aku n hubby brcadang nak buat di umah opah aleya di ipoh.. majlis kecik2 je.. semua kengkawan blogger ibu dimana saja dan yg tinggal kat area ipoh, perak dijemput datang yer.. boleh la berkenalan mesra.. lg 2 minggu sblum majlis akan ku tempek kad jemputan yer.. tungguuu...



PhotobucketPhotobucket

Monday, October 26, 2009

~ Buai Laju-Laju ~

nie kiranya 1st time leya naik buaian jenis nie..
masa ni dah kul 6 ptg ari ahad agaknye..
hehehe.. memula takut.. last last x mau turun lak..
jenuh ibu n ayah nak pujuk..

Layannnn aksi aksi dan riak wajah leya masa naik buaian ni...






PhotobucketPhotobucket

~ Jejalan Kt Jusco Tmn Equine~

gambor2 ni aku amik masa jejalan kat Jusco ari ahad smlam..
ade plak mende ni elok je lepak kat situ..
pe lagi, leya pun tkinja2 nk naik menda nie..
sib baik Rm 3 hengget je (uisshh.. berkira ke aku ni..)
tu pun ntah brape minit ntah mende ni gerak..
so.. layannn...




PhotobucketPhotobucket

Saturday, October 24, 2009

~ Leya Tolong Ibu Ye.. ~

ermm.. nie la xtvt anak dara aku nie ari sabtu baru2 ni.. ktorg x g mane2 menghabiskan masa ber3-3an di rumah saja.. tgh sbuk2 mgemas anak dara ni pun sbuk nk mnolong.. kita nak menyapu dia pun sbuk nak menyapu.. leya.. leya.. sejuk perut ibu.. ibu doakan bila besar nnti rajin2 la tolong ibu ye sayang.. ibu arah leya buat k (kijamkah aku....) hehehe.. korang layan la gambor ek..


p/s : akhirnya.. penyapu ntah kemana.. makin bsepah ada.. huhuhuhu.. sabor sabor..

PhotobucketPhotobucket

Friday, October 23, 2009

~ Duit-duit.. Di Mana Ko Duit.. ~

N3 ni aku terbaca kat Blog Mama Aqilah..

Cam best je.. lebih kurang cam nuffnang gak..

Sape2 yg nak cari duit lebih tu.. dialu alukan yer.. klik je link kat bawah ni..

~ Catcheye.com.my ~

Selamat mencuba..


PhotobucketPhotobucket

Thursday, October 22, 2009

~ Surat Dari Anak Mak Yang Dah Tak Nakal... ~

Nie aku tepek surat yg aku terima dalam email utk tatapan korang sume..
Sayu sungguh isi nyer.. bergenang juga air mataku..

Surat Dari Anak Mak Yang Dah Tak Nakal...

Mak.....
Terlalu bosan rasa duduk membilang hari.....
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi nih......

Mak tau tak.....
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa.....
dan itu juga terakhir kali nya.
Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh.....
nak tinggal kan anak2 mak..... nak tinggal kan dunia fana ni.....

mak macam dah sedia.....
Seminggu sebelum tu.....
mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai.......
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu....
tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih.....
kakak pun rasa hairan.....
mak tak penah buat gitu.......

pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak......
tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam .......
kengkadang siaran indonesia ..
mak terus tekun menganyam...
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke kuburan...

Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2....
pastu mak jemur karpet-karpet. ..
pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..
mak biarkan ruang tu kosong..
rupanya kat situ jenazah mak diletakkan..

paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume duit dan barang kemas mak..
ada kat dalam almari.....
ada kat dalam dalam beg.....
ada dalam ASB.....
ada kat dalam Tabung Haji..
mak cakap tak berapa cukup lagi....
ada kat dalam gulung tikar.....

masa tu mak perasan takk..??
kiter gelak sakan bila mak bgtau duit dalam gulung tikar...
kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa...
mak cuma gelak jer...
eeemmm....bahagiaa nya saat ituu..

Mak.....
Hari tu hari sabtu 18/08/1999 pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut.....
bila malam tu kiter sampai dari KL.....
mak dah dalam kesakitan.
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk.....
mak tetap takmau pi hospital.... .
dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk..
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital.... .
tapi kiter berkeras juga pujukk..
nanti di hospital ada doktor...
ada ubat untuk mak..
kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer..

Mak tetap tak bersetuju... ..
mak memang degil..
tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk....
mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit
kami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital.... ..

Mak.....
amponkan kami semua...
kami nak mak sehat...
kami sayang mak...
kami tak mau mak sakit...
kami terpaksa juga hantar mak ke hospital....
ampon kan kami yer mak....

Mak.....
Malam itu abang bawa mak ke hospital
dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter...
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak,
kiter kata nak beli kereta....
Mak asyik tanya ajer...
cukup ker duitt..
kiter jawab pula...
kalau tak cukup, mak kan banyak duit...
mak gelak ajerr.....

Lepas tu bila kereta kiter sampai....
mak buat kenduri kesyukuran.. ....
Dan kiter masih ingat lagi...
bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor.....
Punya la kiter takut...
kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak......
Bila balik sahaja kampong....
kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj.....
Tapi mak perasan juga bumper depan kemek...
mak tanya kenapa...?
Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga.....

Mak....
tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau.....
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar...
mak, kiter menipu mak kan ..
ampon kan kiter....
Mak.....
Jam 4.30 pagi 19/08 /2006
Bila tiba aja kat hospital....
nurse tengah balut mak dengan kain putih.....
mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital...
Mesti mak nampak abang cium dahi mak.....
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak....
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu...
mesti mak nampak semua tu kann...kann. .kannn

Mak tau tak....
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan separuh sedar...
Adik kat sebelah diam melayan perasann...
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini...
jalan di depan terasa makin kelam.....
airmata dah tak mampu di tahan....
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela...
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga...
di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..
kosong. ... sekosong hati ini......
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya.. .....
terasa syahdu dan sayu...dinginnnn. ....

Mak......
Kiter masih ingat lagi...
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak...
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan ....
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi....
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak.....
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan.....
Mak perasan tak...?

Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter.....
Dia kata..." dikk...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buat gitu...jangan nangis ya..
"Bila makcik tu kata gitu...
lagi laaaa laju airmata ni..
tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak....

Mak.....
Sampai takat ini surat ni kiter tulis.....
kiter nangis ni.....
Ni kat dlm bilik... baru pukul 4.00 pagi....
Takder orang yang bangun lagi.....
kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh" kiter sedih...
kiter rindu kat mak..!
Takpa la......
nanti bila kita selesai sembanyang subuh,
kiter baca yassin untuk mak...
mak tunggu ya..!
Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya... .
Semua anak2 mak mengelilingi mak...
menatap wajah mak buat kali terakhir....
Semua orang kata mak seolah2 senyum aja...
Mak rasa tak....
masa tu kiter sentuh dahi mak....
kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk.....
Kiter tak mampu nak cium mak...
kiter tak daya....
kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar...
Airmata kiter tak boleh tahan....
Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak...
tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak....

Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah....
Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik...
badan akak terasa panas...
makk...
anak mak yang seorang tu demam....

Mak tauu.....
cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan.. .
Mak.....
Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi...
Begitu terasa kehilangan mak...
boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata...
Dan sampai satu tahap....
masa tu malam jumaat selepas maghrib...
Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan. ......
entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa lagi...
semakin kiter tenung terasa semakin sayu...
tangisan tak dapat dibendung...

Mak tauu...
kiter cuba bertahan...
memujuk diri sendiri tapi tak juga reda...
Kiter rasa nak telefon mak...
nak cakap dengan mak....
anak mak yang ni dah tak betul kan ..?
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong...
Kiter cakap dengan kakak.. kiter nangis lagi...
Puas la kakak memujuk kiter...
Akak kata...." tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak.."
Dan akhirnya akak juga nangis.....

Mak tau tak..
di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati...
rasa nyilu sangat...
menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni....
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma....
hanya sedekah al-fatihah kiter berikan.....

Mak....
cukup la sampai sini dulu....
kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu.....
kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid...
selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan ....
kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak...
esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula....
Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih...
pastu kawan kiter bgtau...
simpan je buat kenangan..
Kiter cuma tau alamat ni aje...
Takper yer mak...
kiter kasi orang lain baca...
Kiter stop dulu.....
sebab kawan kiter dah lama tunggu tu...
akhir kata untuk mak,
I LOVE YOU SO MUCH
dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter...
memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
sampai masuk unibesiti..
sampai kiter boleh rase naik kapal terbang...
boleh rasa duduk kat negara orang...
sampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..

Sekian terima kasih,
Yang Benar

Anak mak yang dah tak degil

p/s : cerita ni hanya utk tatapan buat semua kengkawan.. sayangilah ibu anda selagi mereka masih ada.. untuk my mum.. Pn. Zaitun.. ayong sayang makk smpai kiamat... huhuhu.. sedih dah nie..


PhotobucketPhotobucket

Saturday, October 17, 2009

~ Happy Deepavali ~


Selamat Hari Deepavali kepada semua rakyat Malaysia yg menyambutnya..

Have a Nice Day!


PhotobucketPhotobucket

Wednesday, October 14, 2009

~ Apa yang dah terjadi... ~

Korang pernah x jadi camnie.. kenapa ek..
xkan tiba2 pelawat blog aku jadi begitu ramai.. mustahil..
ke memang malam nie server blog jadi mengong.. ish ish ish..


PhotobucketPhotobucket

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin