~:: Kata Tuan Umah ::~

"Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Salam Ukhwah buat teman teman lama dan baru yang sudi menjengah blog yang tak seberapa ini. Untuk makluman teman-teman semua, apa yang terkandung di dalam blog ini adalah kepunyaan hak peribadi dan tidak berkaitan dengan sesiapa kecuali ada dinyatakan.

Sekiranya segala isi di dalam blog ini tidak berkenan di mata anda, dengan segala hormatnya dipersilakanlah keluar dari blog ini.

Sebarang komen atau cadangan yang tidak membina tidak akan dilayan sama sekali. Sekian, terima kasih dan Happy Blogging..

Wassalam... "

~:: B My Frenz ::~

Friday, June 25, 2010

~ Sate Ikan ~

korang pernah makan makanan nie tak ?


ni la namanya sate ikan.. aku pernah terbaca sate ikan ni dekat blog sape ntah, tak ingat la pulak tapi memang sedapp.. aku pernah makan sate ikan ni masa sekolah dulu, tapi yang menjualnya naik motorsikal aje.. masa tu kalau tak silap sebatang baru RM0.10 aje.. sekarang ni tak tau la plak berapa.. gambar yang kat atas nie, adik aku beli kat pasar malam TTDI hari ahad lepas.. aku tengok makin kecik pulak bola-bola sate ikan ni hah, makin comel pulak.. rasa dia bukan macam sate biasa tu tau.. sos dia plak macam sos cili aje.. memang sedap.. kalo ade lagi hari minggu nie, ingatkan nak beli lagi laa.. hehehee...


Photobucket

~ Ibu.. Eya Punyer.. ~

Baru-baru nie dalam facebook aku ada request kat adik aku yang TLDM kat Lumut tu belikan aku Sotong Gula a.k.a Sotong Kering maklumla kat Lumut tu kan banyak jual benda-benda makanan cam gini.. kakak dia nie tau request aje kalau-kalau dia jadi balik minggu lepas.. so, bila dia balik tu adela dia bawak balik sotong gula tu untuk aku.. bukan setakat tu aje, adela benda lain lagi termasukla ikan bilis untuk mak.. bile mengandung nie tekak nie macam-macam nak makan kan..

tapi aku tak sangka plak anak dara sorang ni minat benor sotong gula nie.. ishh.. dia sorang aje makan berkeping-keping.. belasah je la leya jangan ko buang sudah, pak ngah beli banyak.. so, layan je pic yang aku tempek nie..



model of the year.. jual sotong gula..

acu pun nak join sekali..

jemput makan semua... wahhh.. sedappp..


Photobucket

Thursday, June 24, 2010

~ Appointment Checkup 25 Minggu ~

Pagi tadi aku ada appointment checkup untuk ibu-ibu mengandung.. seawal 8.00 pagi aku dah terpacak kat klinik kesihatan presint 9.. ramai jugak orang yang datang klinik hari khamis ni ye tapi disebabkan aku nyer kes ibu mengandung dan memang ada temujanji, prosesnya pun agak cepat dan lancar.. kat kaunter ibu mengandung pun tak da la ramai orang.. biasa-biasa aje..
Meh kiter kongsi hasil check up pagi tadi..
No. Giliran : 158
Bilik Pemeriksaan : No. 28
Tarikh : 24.06.2010 [Khamis]
Kandungan : 25 Minggu
Berat : 72.2 [kenaikan berat berada di tahap normal]
Tekanan Darah : Ok
Jantung Baby : 143 bpm
Kaki Bengkak : Tiada
Air Kencing : Clear..
HB : 11.8
Nie nasihat daripada nurse..
~ Continue makan vitamin [Asid Folik / Zat Besi / Vitamin C]
~ Zat Besi diperlukan untuk maintain HB [aku nyer HB makin lama makin turun.. kena telan pil zat besi banyak-banyak nie]
~ Teruskan Pemakanan Seimbang - Banyakkan sayur-sayuran dan buah-buahan
lepas je jumpa nurse, aku kena pergi bilik prosedur 21 pulak.. hari ni aku kena cucuk untuk kancing gigi la plak.. menurut kata nurse bagi pregnancy anak ke 2 dan seterusnya hanya sekali aje dicucuk kancing gigi.. kalo mengandung buat kali pertama, kalau tak silap aku dalam 3 kali kot.. huhuhu... aduii, cam kena gigit semut jer.. sbelum cucuk tu nurse dah bagitau akan ada rasa lenguh-lenguh sikit, sib baik cucuk belah bahu tangan kiri.. masa menaip ni pun dah rasa sakit n lenguh-lenguh..
next check up lagi 3 minggu 15.07.2010 [Khamis] regular check up dan scan baby [28 minggu - 7 bulan]

Photobucket

~ Celebrate Hari Bapa ~

Hari selasa malam.. en. hubby dikehendaki potong kek sempena hari bapa yang jatuh pada hari ahad aritu baru sempat nak celebrate.. sori ye bang, lambat.. ala sambut ala kadar je kitorang berempat, kebetulan adik ipar aku baru sampai dari ipoh petang semalam.. leh la jadi fotographer kejap.. korang layan je la gambor yang aku tempek ni.. si aleya yang paling sibuk dan tak sabar-sabar nak potong kek.. mulut nyer bising sambil nyanyi 'hepi bday yuyu.. leyaaa'.. lantakla leya asalkan ko gembira ibu suka..





Photobucket

~ Alhamdulillah.. Rezeki Lagi ~



bila tengok gambar slip gaji tu mesti korang dah tau ape kan.. hehehe.. Syukur Alhamdulillah.. setelah sekian lama menunggu akhirnya gaji aku bulan nie terdapat pertambahan sikit.. rezeki anak.. tunggakan yang diterima selepas 6 bulan jawatan aku dinaikkan gred bolehlah menampung kami sekeluarga dan persediaan bagi bakal ahli baru keluarga kami.. Alhamdulillah.. luahan kali ini bukanlah untuk membangga diri dan niat di hati hanya ingin berkongsi kegembiraan aku bersama kawan-kawan di luar sana..


"Ya Allah, aku bersyukur di atas segala rezeki yang Engkau limpahkan kepada kami sekeluarga..Amin.. Alhamdulillah.."


Photobucket

Wednesday, June 23, 2010

~ Hari Ahad.. Jalan-Jalan ~

sebelum kitorang sibuk nak buat persiapan tunang adik aku tu, sempat lagi g jejalan ari ahad baru ni.. kononnya nak pergi cari barang nak buat hantaran la tapi ntah macam mana kedai yang selalu mak aku pergi tu tutup..

pagi-pagi lagi aku sefamily + adik aku 2 orang dah bersiap nak pergi Muzium Negara.. mak + abah pulak balik kampung sekejap pasal nak maklumkan hal pertunangan adik aku tu.. sebenornya en. hubby ada sikit kerja yang perlu di settlekan sebab esoknyer (isnin) bos dia nak meeting, so aku pun terhegeh-hegeh nak ikut jugak tak padan dengan memboyots kebetulan masa kitorang pergi tu tengah berlangsung pameran keranda.. aku n aleya tak masuk pun, malasla lagipun en. hubby tak kasi masuk.. yang masuk nyer 2 orang adik aku tu jer.. nak sangat tengok pergila janji korang puas.. aku n aleya hanya lepak-lepak je kat gerai-gerai yang disediakan kat pintu masuk pameran tu, kebetulan member en. hubby ada bukak gerai ABC, so duduk-duduk la situ sambil menunggu 2 orang adikku itu..

banyak gak gerai yang dibuka dekat situ.. ada jugak orang luar yang menjual dan ada jugak staf muzium.. sempat la si aleya menyambar sabun belon tu ala yang kena tiup sabun, pastu belon keluar banyak-banyak jenuh gak melayan, yang jadi mangsa untuk tiup sape lagi ayahnyer laa.. nak tiup sendiri tak pandai, angin ada tapi tak lepas.. hehehe...

kalo korang nak pergi pameran keranda tu, rasenya masih sempat lagi.. pameran tu dilanjutkan sampai 17 Julai nie.. so kepada sesiapa yang berani tu silakan lah.. ok la cerita panjang nanti boring lak membacanya.. so layan pic sudah..

Poster Pameran Keranda
nie la belon sabun saya..
tiup bang jangan tak tiup.. cukup nafas tu..
kawan baru aleya.. abang adam..
kita makan abc dulu..

like ayah like anak..
ko pehal ijam.. ngan poster pun belasah jer..

jalan-jalan ngan paman pulak..


Photobucket

~ Pergi Merisik ~

hari sabtu lepas.. memang penting sangat sebab pagi tu aku menemankan mak aku n adik aku pergi memilih dan membeli cincin merisik.. maklumlah kalo suruh pergi sendiri mana reti bebudak lelaki nak memilih dan petangnya pulak family aku pergi merisik dan meminang bakal adik ipar aku nie.. takdala jauh pun duk kat sepang jer.. ish ish.. dh sampai seru rupanya adik bujang ku ini.. dah la pendiam tak pernah cerita ade makwe ke idak, tup tup bagitau mak dah ada yang berkenan.. saborjela.. rasenye tak payah la ek aku tempek gambor cincin merisik tu, kurang sesuai la plak rasenyer.. insyaallah bila dah selesai semua aku tempek la gambor - gambor yang ado ye.. kitorang pergi merisik pun abah + mak dan aku suami isteri dan aleya.. wat pe nak g reramai kan.. simple simple jadila.. 1st time mr. hubby jadi tukang cakap bagi pihak lelaki.. kelakor je nengok.. macam nak pergi merisik anak raja.. kikiki..


so, bile dah dapat kata sepakat.. insyaallah, untuk majlis tunang tu nanti akan diadakan awal bulan 11 Julai ni.. hah amik ko, lagi brapa minggu je.. mau tak kelam kabut.. macam tak biasa je kelam kabut kan sekarang nie tiap-tiap minggu la aku berkampung kat umah mak.. yerla sapa lagi yang nak tolong mak kan nak buat barang-barang hantaran tu.. aku la selaku anak sulung a.k.a mak buyong.. kui kui kui.. silap haribulan tangan yang keras ni jadi lembut.. ishh.. mana nak cari idea nie hah.. tulun tulun..



Photobucket

~ Siput Mentarang ~

kebetulan jumaat (18 Jun) lepas aku balik umah mak aku sebab hari sabtunyer ada hal keluarga yang begitu penting nak diselesaikan bunyi cam serius aje kan Adik aku yang TLDM tu pun baru gak sampai.. so memang ramai la kat umah mak aku malam tu kecuali adik perempuan aku yang sorang nie tak dapat balik, sebabnya dah 2 minggu berturut-turut dia balik hari minggu nak attend kengkawan dia kahwin..

kebetulan sampai tu mak aku tgah masak makanan malam kebetulan lagi.. macam biasa la aku nie kalo balik umah mak suka terjah dapur tengok-tengok apa yang boleh dimakan.. teruk betul mak yong nie :) aku ternampak menatang nie.. mak aku kata namanya siput mentarang.. ke ade nama lain ek.. aku pun tak tau.. korang pernah makan tak? aku baru 1st time nak cuba nie.. mak kata adik aku yang beli siput nie masa ondaway nak balik KL singgah tepi jalan beli siput nie.. banyak gak adik aku beli.. bak kata dia kalo yang bersaiz kecik sekilo RM6 aje.. kalo yang bersaiz besar punya sekilo RM9.. aku nengok sama jek saiznyer, camne dorang bezakan kecik besar ek.. ermm.. mahal gak tu, yelaa.. dia punya cengkerang pun dah besar gabak kan.. mesti berat..

malam tu mak aku buat masak sambal n separuh lagi di bakar.. nak rasa punya pasal sampai tak sabar-sabar nak makan..

nie la rupenyer siput mentarang tu.. fresh belum masak..

yang ini pulak yang masih di atas perbakaran..

yang ini pulak buat masak sambal..

masa mak buat masak sambal nie, ingatkan dia kering macam tu jer, rupanya lagi lama kita masak lagi banyak air siput tu keluar.. berlinang-linang la air siput tu..

nak tau rasanye camner.. rasa siput tu agak manis, sedap kalo cicah dengan sambal kicap.. macam ala-ala makan kerang bakar.. aku makan 3 ketul je, itupun besar-besar.. takut nak amik banyak sebab tak biasa makan.. en. hubby lagi la, langsung tak makan.. katanya tak pandai makan siput nie lain macam benor.. saborjela..

selain daripada masak sambal atau bakar, siput mentarang ni boleh jugak dimasak dengan cara lain.. boleh di buat sup, tomyam atau rebus nie aku dengar dari sumber-sumber yang terbang kat kepala aku nie ;)

kalau diantara kengkawan blogger nie yang memang dah biase makan siput nie, mehla kongsi resepi ye.. mana tau nanti leh cuba resepi kengkawan pulak..


Photobucket

~ Orang Ada Aku Pun Nak Gak ~

Uishh.. tajuk tak hengat, bunyi cam kasor je yek.. bukannya apa baru-baru ni blogwalking kat blog kengkawan, terjumpa benda alah ni kat blog Alyyani.. cantik la plak.. kreatip betul la sapa yang buat nie.. korang nak tau ape benda yang aku terpikat kat blog Alyyani nie.. watermark yang ade kat gambor-gambor dalam blog Alyyani la..


bila baca entry tu klik-klik jugak kat link yang Alyyani tinggalkan.. Blog eybizzonline, tuan empunya: eyya.. mak aii, banyaknyer design yang cantik-cantik.. cute2.. kreatif betul si eyya ni yer.. bile dah tengok-tengok tu dah terpikat la plak kan, apalagi terus la emel kat si eyya nie.. very da cepat dia balas.. baguihh betul.. camniela baru best nak berbisnes.. pelanggan pun puas hati.. kalo nak bercakap mengenai harga, bagi aku takdala mahal sangat.. berbaloi-baloi memandangkan si eyya ni nak memerah keringat lagi, nak mencari idea-idea design yang cun marbeles, nak edit lagi, nak itu nak ini, bukan ke remeh kerjanya.. kalo aku, nan ado.. poning kepalo ado.. hehehe.. :)


Kiranya si eyya ni pun macam dh lama je kenal, mesra alam gitu.. walaupun tak pernah bersua muka, tapi daripada balasan emel tu kita dah selesa gitu.. ok la korang nak tengok watermark yang aku tempah dari eyya nie.. jeng jeng jeng.. dengan rasminya nanti semua gambor-gambor yang aku tepek dalam blog ini akan menggunakan watermark seperti di bawah :-

cantik kan.. ade bird n butterfly.. comei comei.. i likee...





kalo korang berminat nak tempah watermark cam gini, korang klik je link kat bawah nie.. selain tempahan watermark nie, dia pun ade menerima tempahan biznes card, sticker dll.. so, apalagi klik je la..



ok la korang.. selamat ber 'watermark' yer..


Photobucket

Sunday, June 20, 2010

~ Happy Father's Day ~

20 Jun 2010
Ahad

Untuk Semua Bapa / Ayah / Daddy / Abi / Abah / Ayahanda
di mana jua anda berada

SELAMAT MENYAMBUT HARI BAPA





sumber : mr. google


Photobucket

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin