~:: Kata Tuan Umah ::~

"Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Salam Ukhwah buat teman teman lama dan baru yang sudi menjengah blog yang tak seberapa ini. Untuk makluman teman-teman semua, apa yang terkandung di dalam blog ini adalah kepunyaan hak peribadi dan tidak berkaitan dengan sesiapa kecuali ada dinyatakan.

Sekiranya segala isi di dalam blog ini tidak berkenan di mata anda, dengan segala hormatnya dipersilakanlah keluar dari blog ini.

Sebarang komen atau cadangan yang tidak membina tidak akan dilayan sama sekali. Sekian, terima kasih dan Happy Blogging..

Wassalam... "

~:: B My Frenz ::~

Wednesday, November 17, 2010

~ Salam Aidil Adha ~



Assalamualaikum..

Kakak sekeluarga nak ucapkan

Selamat Hari Raya Aidil Adha kepada semua pembaca blog ibu kakak


* Kakak beraya kat umah Mak Tok aje.. semua ade kecuali Pak Ngah, Pak Ngah tak balik sebab kena keje pulak Hari Raya ni.. kesian Pak Ngah.. kalau Pak Ngah baca n3 kakak ni nanti kalau Pak Ngah balik Damansara jangan lupa Mc Donald untuk kakak yer.. hehehehe... Ok la kpd saper2 yang balik kampung tu, berhati -hati di Jalanraya yer..




Photobucket

Tuesday, November 16, 2010

~ Adik saya dah botak ~

Salam semua

hari ni kakak nak bagitau yang adik kakak dah botak

adik telah dibotakkan oleh ayah

ayah cukur rambut dan botakkan kepala adik masa cuti deepavali tempohari

mak tok kata sempena hari jumaat elok di cukurkan kepala adik

ibu tak cukur kepala adik sebab ibu kata ibu takut tak berani

haritu kakak nak tolong ayah cukurkan kepala adik tapiii ayah tak bagi, ayah kata nanti kalu kakak buat kepala adik nanti luka pulak..

masa ayah cukur kepala adik, adik tak duduk diam

kejap2 pusing kanan pusing kiri.. nasib baik ibu yang pegang adik, kalau adik menangis ibu terus suapkan nenen kat adik, terus adik diam..

kawan2 ibu nak tgok gambar adik x? meh kakak tunjuk gambar adik



cakk... inilah adik saya.. masa ni belum cukur rambut adik lagi.. terpacak rambut adik.. senyumm..



baru nak mula bercukur.. tu gmbar tangan mak tok kakak.. mak tok start dulu pastu baru ayah buat sampai abis.. gambar tak cantik sebab pak cu tak pandai amik gambar guna hp ibu..



taraaa... adik dah botak.. nengok muka adik macam terkejut jer.. hehehe.. kini adik saya dah botak.. comei x adik saya? bile adik nak ada rambut yer? nanti kakak tanya ngan ibu yer...

nota : botak itu manis... comei aje...

Photobucket

~ n3 Rindu-rinduan.. Rindu Opis Ker.. ~

Tajuk n3 tak henggat ok.. saje je nak bagi gempak gempak ker.. saje nak tepek gambo2 sebelum bersalin tempohari.. waktu ni ada jamuan kat opis.. jamuan ni sempena hari raya merangkumi sekali meraikan bdk2 opis yg baru kawin dan bertukar tempat bertugas.. bile nengok gambo2 nie terubat rindu kat bebudak opis ye ker.. kejap je dah nak dekat 2 bln kan.. xlama lagi dh nak masuk keje dah.. so korang.. layan je pic2 nie..




da' food.. yummiee..

sesi memberi hadiah.. tahniah.. !!






makan time.. ;)





bergambar la pulak..

nota : bile nengok gmbar sebelum bersalin nie.. gemuk nyer aku.. besor je perut.. hehehe.. mana tak besar.. sekali kluar 3.5 kg..



Photobucket

Monday, November 15, 2010

~ Ibuuuu... kakak sayang adik ~

Ibuuu...

Hari nie kakak nak cerita sikit..

dah lama x nampak ibu sbuk2 naip kat blog ibu..

hari ni kakak tolong ibu buat n3 yer...

Ibuuu...

Kakak sayang adik tau..

Kalau adik tido.. kakak boleh tolong jaga adik..

Baring sebelah adik... tengok-tengokkan adik...

ibu boleh buat keje lain..


kadang-kadang tu..

kakak penat jaga adik..

tengok adik tido kakak pun tertido ngan adik sekali..

okla tu kan buu..


bile adik dah bangun..

kakak tolong pegang adik pulak..

tapi kan bu adik ni berat laa.. ermm...

sampai senget2 kakak pegang adik..



ape2 pun kan bu..

kakak suka cium adik..

adik wangi lagi2 kalau lepas adik mandi..

kakak cium adik sampai kadang2 tu adik nangis2 manja... hehehe...

kakak sayangggg adik..


okla ye kawan2 ibu..

kakak bhenti kat sini dulu

nanti kakak buat n3 lain yer.. (kalau ibu izinkan)..

ape2pun terima kasih ye sudi baca cerita kakak..


Photobucket

~ Ingatkan Takde Rupanya Ada Jugak ~

Walaupun sebelum nie ada mencuba petua yang diberikan oleh member opis (klik sini).. tapii.. kalau dah nak ade tu ada la jugak.. bukan mengeluh atau kecewa tapiii kesian nengok nyer.. untuk pengetahuan korang, Laila pun tak terlepas kena Jaundis masa baru2 kelahiran tempohari... walaupun Laila tak kena tahan wad tapiii setiap hari aku kena bawak pergi klinik @ hospital.. aku yg berpantang ni dah macam orang tak berpantang.. ermm.. mehla aku ringkaskan result Jaundis dari mula sampai akhir.. layannn..
  • (Hari 1) 6 Oktober 2010 (Rabu) - Laila dilahirkan.
  • (Hari 2) 7 Oktober 2010 (Khamis) - KK Putrajaya - Result Jaundis ~ TSB 91
  • (Hari 4) 9 Oktober 2010 (Sabtu) - Hospital Putrajaya - Result Jaundis ~ TSB 207
  • (Hari 5) 10 Oktober 2010 (Ahad) - Hospital Putrajaya - Result Jaundis ~ TSB 218
  • (Hari 6) 11 Oktober 2010 (Isnin) - Hospital Putrajaya - Result Jaundis ~ TSB 223
  • (Hari 7) 12 Oktober 2010 (Selasa) - KK Putrajaya - Result Jaundis ~ TSB 204 ( Petang ~ balik rumah mak dan sambung berpantang di rumah mak di Damansara Utama)
  • (Hari 10) 15 Oktober 2010 (Jumaat) - KK Kelana Jaya - Result Jaundis ~ TSB 11.5
  • (Hari 14) 19 Oktober 2010 (Selasa) - KK Kelana Jaya - Result Jaundis ~ TSB 9.0. Doc KK Kelana Jaya suh refer ke PAED, PPUM sebab Prolong Jaundis. Kena wat appointment plak kat PAED, PPUM.
  • (Hari 23) 28 Oktober 2010 (Khamis) - Appt kat PAED, PPUM. Laila kena checkup dan amik darah untuk tau tahap bilirubin. Next appt untuk tau result.
  • (Hari 30) 4 November 2010 (Khamis) - PAED, PPUM ~ Result TSB 113 (Alhamdulillah.. doc pun dah kata tahap kuning Laila dah rendah, so tak perlu lagi amik darah dan pegi hospital..)
Cer korang nengok.. tak ke smpai sbulan aku kena ulang alik klinik / hospital walaupun tarikh nyer jauh2.. walaupun jaundis laila ade kurang dari semasa ke semasa tapi prosesnya agak lambat nak turun, aku pun dah macam bukan orang berpantang ke hulu ke hilir.. tapii.. stokin, sweater harusss pakai ok walaupun dapat keluar rumah.. tula Jaundis ni memang takde ubatnyer.. ubat yang paling mujarab adalah susu ibu, masa Laila kena Jaundis memang aku bagi susu badan je.. ada gak cuba petua2 lain cthnya macam mandi air sensei dan mandi air daun inai + daun belimbing. kita mencuba ape yang kita rasa terbaik untuk anak, kalau tak sesuai kita cuba ikhtiar lain pulak ye dak..

nota : fakta2 yang aku dapat kat atas tu, aku ada simpan dalam hp cuma tunggu masa nak naip kat sini jer.. oh yer.. kalo korang tanye TSB tu ape, aku pun xtau.. aku nengok dalam note doc dalam buku dan kad laila.. ;)




Photobucket

Monday, November 1, 2010

~ Baru Nak Update.. Pengalaman Bersalin Kedua Kali~

Wahhhh... lamanyer tak berhapdet... hampir2 sebulan nie.. hari nie dah 1hb November.. Kejap je rasa.. Salam rindu buat semua kengkawan dan pembaca setia blog ku ini.. cewahh.. perasan pulak minah sorang ni..

okla seperti yg dijanjikan hari ni aku nak share dengan korang semua cerita pengalaman bersalin buat kali kedua nie.. asyik taip dan simpan dalam draf je.. jom layann...

06.10.2010 [Rabu]
3.30 pagi

~ Masa ni aku kat umah mak aku kat damansara, masa ni aku terjaga dari tido sebab rasa x selesa sakit perut macam senggugut.. aku bangun g toilet kot kot ade ape2 tande ke.. tapi xde ape2 pun kat panties.. sakit tu ada.. aku mula suspek yang ni mesti contraction.. aku masih lagi boleh bertahan.. sambung balik baring2 kat tmpat tido..

4.00 pagi
~ Dah rasa sakit makin datang kerap2.. contraction datang setiap 5 hingga 10 minit sekali, dalam hati tak boleh jadi ni kena kejutkan mr. hubby jugak ajak pegi hospital.. terpisat2 mr. hubby bangun.. bila aku cakap yang aku dah rasa sakit start dari 3.30pg, mulala macam lipas kudung aje.. aku kejutkan mak jugak suh tengokkan aleya yang masih lena ketiduran.. aku dan mr. hubby pun mula bersiap nak pergi hospital.. aku siap mandi lagi sebab aku tau kalau aku kene tahan nant mesti tak mandi punyer..

4.30 pagi
~ Kitorang bertolak dari umah mak.. masa aku dalam kereta, contraction datang menyerang lagi, sakitnye hanya Tuhan yang tahu.. mr. hubby dah makin risau n nak pecut laju je.. aku tak bagi dia pecut laju2 lagipun awal2 pagi kereta bukannya ada kat jalan.. aku yang suh dia jangan panik2..

5.00 pagi
~ Kalau takda kereta 1/2 jam je dah sampai.. Damansara - Putrajaya bukannyer jauh sangat pun.. sampai je kat Hospital Putrajaya hanya ada sorang je nurse india kat kaunter, belum ape2 dia dah bagitau yang wad penuh, kemungkinan aku akan dihantar ke Hospital Kajang, perhhh... jauh nyer.. mr. hubby dah pandang aku, aku tak leh nak kate ape sebab dok menahan sakit contraction yang makin sakit itu.. tapi sebelum dorang nak hantar aku ke Hospital Kajang, dorang kena check contraction aku dulu.. check bukaan cervix..

tak lama lepas tu, sorang nurse melayu plak kuar dgn mata merahnyer (kes baru bangun tido nih.. ) untuk buat pendaftaran.. pas tu aku disuruh masuk dalam bilik, nurse amik berat, tekanan darah, air kencing pastu suh aku baring atas katil sebab nk pasang mesin ctg tu nk nengok graf contraction, tak lama pastu doc pun sampai.. tak silap aku namanye doc khairul.. doc sampai nak check bukaan.. pehh wajib seluk menyeluk ok.. hanya orang yang nak bersalin je tau rasenye camne.. 2 kali diseluk ok nak confirm bukaan... hah amik ko 5 cm dah tbuka, patutla aku rasa sakit sangat, doc pun decide pecahkah air ketuban, dimasukkan ubat berak dan disuruh aku masuk Labour Room untuk persediaan bersalin.. so, keputusannya tak jadila dorang nak hantar aku ke Hospital Kajang sebab tak nak amik risiko aku terbersalin dalam ambulans..

6.00 pagi
~ Selepas aje azan subuh aku bersiap masuk Labour Room.. tukar baju putih, pastu baring atas katil, nurse pasang mesin ctg lagi n doc pasang drip kat tangan aku belah kiri, jenuh jugak doc tu nak cari saluran darah kat tangan aku nie x jumpa2 sampai nurse pun tolong doc tu.. pastu dah siap semua dorang tinggalkan aku sorang2 dalam bilik bersalin tu sambil menahan kontraksi yang amat sakit..

7.00 pagi
~ aku dah rasa sakit yang lain macam, rasa nak berak.. pastu rasa nak muntah.. menahan sakit, rase macam baby nak kuar.. aku pun panggil la nurse, gabra gak masa tu xda sorang nurse pun yang dengar.. nak tekan loceng, locengnyer jauh di belakang kepala aku.. Allah Maha Mengetahui, tibe2 ada doc masuk terus aku bagitau yang aku dah rasa nak berak.. terus doc tu bagitau nurse2 n doc yang kena assist aku masa tu ialah dr. jabbar.. muda lagi doc nie.. apalagi doc n nurse pun kelam kabut sediakan ape yang patut.. aku sedar k masa nie sebab aku xda amik sebarang ubat bius @ sedut gas pun.. aku minta nurse panggilkan mr. hubby, sib baik mr. hubby ada kat luar.. pastu nurse kangkangkan kaki aku dan suh aku pegang kuat2 pergelangan kaki, so bila rasa nak terberak doc suh teran dengan sekuat hati.. mr. hubby dah siap dok kat tepi aku sebagai supporter yang hebat, xjenuh2 baca selawat kat kepala aku.. thanks mr. hubby.. i luv u so much..

7.15 pagi
~ tak silap aku selepas teran sebanyak 3 kali, tepat jam 7.15 pagi, aku rasa ada macam air panas keluar dari bawah dan lahirla puteri kedua kami.. sungguh sempurna dan selamat semuanya.. seberat 3.5kg.. dalam hati.. wahh.. besarnya anak aku... ermm bile mendengar tangisannye melegakan semuanya... masa tu betapa leganya rasa sakit contraction pun hilang... tak putus2 mulut aku ucap Alhamdulillah dan Allahu Akbar..

9.00 pagi
~ Selepas selesai semuanya di Dewan Bersalin, aku n bby dihantar ke bilik kosong yg terdapat di Dewan Bersalin, kenapa tau? sebab aku kan xdapat wad lagi (wad penuh) so xleh la balik wad.. dalam bilik kosong tu sib baik ade teman, kak ina kot namanya.. dia pun xdapat wad lagi.. sama cam aku baru gak pas bersalin, tapi dia bersalin anak yg no.3 dah..

11.30 pagi
~ aku n kak ina dihantar ke wad bersalin 2B.. tapi xde katil kosong.. kesian kitorang.. kitorang dihantar ke bilik bacaan.. cubala korang bayangkan nasib kami ni masa tu.. ishh.. masuk ke waktu melawat tengahari tu pun kitorang x dapat katil lagi.. sape2 yg datang melawat tenghari tu jenguk aku kat bilik bacaan je la.. sian kan.. dalam bilik bacaan tu tentulah xselesa, dh la baru pas bersalin, pastu ada jahit plak.. nak baring pun xselesa, aku hanya duk kat kerusi je.. sib baik bby x meragam, asyik tido jer.. bangun pun nk nenen je.. tau2 jela kalo asyik duduk je, sakit bon*** n rasa nyilu je.. errr.. ngeri kalo ingatkan balik..

2.30 petang
~ baru dapat katil ok.. no. 22.. aduihh.. leganyer rase.. leh la baring2.. rehat2.. (rehatla sangat..). bile dah dapt katil.. masa nie doc pun datg cek luka.. cek bby.. mcm2 soklan doc tanye.. masa cek luka tu la xtahan, abis digodek2 nyer.. ishh.. ngeri lagi.. doc bgtau kalo bby dah kencing dan berak bgtau dia..

5.00 petang
~ mr. hubby datang bawak sekali mama mertua n adik ipar aku yang baru sampai dari Ipoh.. diorang siap masak lagi untuk aku k.. cam tau2 je aku ni lapor.. mklumla sejak g hosp pagi tadi x masuk ape2 pun makanan dalam perut aku nie.. sempat minum air masak je sebelum bertolak g hosp..

8.30 malam
~ Discaj sudah.. doc datang siap bagitau lagi.. puan dh boleh discaj ye, puan nak balik? owhh.. mestila aku kata aku nak balik kan.. so, bersiap2 jugakla aku nak balik.. x bermalam pun di hospital.. aku pun dapat balik rumah sendiri, tido d katil sendiri dengan selesanya.. lagipun mak mertua aku ada kat umah, leh la tgok2kan aku n bby.. dengan rasminya masa berpantang pun telah bermula..

tula kan serba sedikit cerita aku.. Alhamdulillah dalam masa 1 hari dipermudahkan semuanya.. Bby telah diberi nama "Nur Laila Dayana" nama nie dipilih oleh mr. hubby.. yang memberi makna "Cahaya kekasih yang gagah perkasa".. wat masa nie kami panggil 'Laila'..

Mana aleya? masa ni aleya masih di rumah mak aku di damansara.. kiranya masa aku balik tu x sempat la jumpa aleya, lgpun hari dh malam xkan nak g amik aleya kan.. so, suami decide amik aleya esok hari jer... agak2 korang apa expression aleya bile dia ada adik nie? Insyaallah nant ada masa aku ceritakan lagi yer..

nota : aku mengambil masa nak naip ni.. kalo ada ayat yang lintang pukang tu, wat2 paham je la ek.. taip cepat2 takut sikecik nie bangun..

Photobucket

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin