~:: Kata Tuan Umah ::~

"Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Salam Ukhwah buat teman teman lama dan baru yang sudi menjengah blog yang tak seberapa ini. Untuk makluman teman-teman semua, apa yang terkandung di dalam blog ini adalah kepunyaan hak peribadi dan tidak berkaitan dengan sesiapa kecuali ada dinyatakan.

Sekiranya segala isi di dalam blog ini tidak berkenan di mata anda, dengan segala hormatnya dipersilakanlah keluar dari blog ini.

Sebarang komen atau cadangan yang tidak membina tidak akan dilayan sama sekali. Sekian, terima kasih dan Happy Blogging..

Wassalam... "

~:: B My Frenz ::~

Friday, July 27, 2012

~ Menu Simple Aje ~

Insyaallah...hari ni dah hari ke 7 kita berpuasa...
Sedar tak sedar...dah nak seminggu kita puasa...
Semalam masih berbuka bersama dengan anak anak + adik...
Petang semalam en. hubby tepon yang dia on da way balik dari taiping, bertolak kul 5 ptg so tak sempat nak berbuka bersama semalam...
Tapi takpe...esok masih ada...

Menu semalam pun sangat simple...
Masih lagi air tangan sendiri...
Syukur Alhamdulillah...







~ mai aka ibu AL ~

posted from Bloggeroid

Thursday, July 26, 2012

~ 6 Ramadhan ~

Salam semua...
Wahh...pagi pagi BW ramai kawan yang update pasal bonus yer...
Syukur Alhamdulillah rezeki bulan ramadhan...
Lepasla nak servis kereta untuk balik raya nie...
Kalau yang bershopping tu, shoppingla secara berhemah ye elakkan pembaziran...

Entry kali nie just nak share gambor gambor juadah berbuka 4 & 5 Ramadhan...hehehe...jangan marah...

4 Ramadhan









Semalam... 5 Ramadhan...











Tue dia...simple je kan...hrmm...dah 2 hari berbuka bersama anak anak + adik sahaja...malam nie pun sama...kesian SI DIA...terpaksa bertugas luar daerah di bulan ramadhan nie...

~ mai aka ibu AL ~

posted from Bloggeroid

Wednesday, July 25, 2012

~ WW #6 ~

Si kecik yang bikin gue geram aje
Alamak...ape kat tangan adik tu...
Hihihi...tak posa ekk..
Peace No War... !!




~ mai aka ibu AL ~

posted from Bloggeroid

Tuesday, July 24, 2012

~ Kena Amik Darah @ 3 Ramadhan ~

Isnin minggu lepas baru pas jumpa doc sebab bengkak tonsil
Minggu nie pulak malam tadi saya pergi klinik lagi sebab demam
Demam yangtak kebah kebah
Balik kerje semalam dah dok berselimut bagai
En. Hubby balik keje tengok sang isteri berbalut selimut
Sebelum tu sempat gak saya masak nasi untuk berbuka
Lauk pun panaskan aje..
Juadah berbuka semalam... Nasi + Nasi Goreng + Masak Lemak Ikan Masin + Telur Goreng + Ulam...

Lepas berbuka en. hubby suh pergi klinik
Dalam terpaksa tu bersiapla jugak nak p klinik kan
En. Hubby paksa pergi jugak sebab risau dia dah nak g outstation dah
Bini plak tak sihat...ikut jela cakap dia kan...



Cam biase kalo dah 3 hari demam terusla kene hantar ke makmal amik darah...
Tahun ni adalah kali pertama kene amik darah...
Biasanyer bab bab amik darah ni waktu mengandung je...huhuhu...



Masa amik darah tu saya ok je...sakit sikit je...tak fobia pun *cettt....berlagak*
Siap nurse tu tegur tangan saya panas....ermm panas sebab demam yer...
Pas amik darah kene jumpa doc pula nak tau kputusn darah...kejap je tunggu...

Alhamdulillah...semuanya ok...xde ape2...Demam virus...so ubat ubat pun bertambah...
Asik mkn ubat je 2 3 minggu nie...vitamin dah abis lak tu...
Ubat batuk, selsema dan gatal, demam dan tahan sakit dan antibiotik...
Hehhh...banyaknyer nak kene telan...



Pagi tadi tgok tgn, lebam bekas kena cucuk...sib baik tak tukar jadi orang ijau...huhuhu...



Nota: nak masak cokodok bilis untuk berbuka nie...yum yum...

~ mai aka ibu AL ~

posted from Bloggeroid

Monday, July 23, 2012

3 Ramadhan @ Demam Selsema

Assalamualaikum... Salam Ramadhan buat semua kengkawan...
Alhamdulillah, dah masuk hari ke 3 di bulan Ramadhan ini...
Dah ada yang beraya dulu ker... huhuhu...

Start hari pertama puasa hingga ke semalam saya mengalami Demam Selsema..
Mungkin Allah sedang menguji umatnya ketika ini...
Walaupun demam selsema saya masih lagi mampu menunaikan ibadah puasa ini...
Syukur Alhamdulillah...dan hari ini saya bekerja walaupun hidung nie dah rasa macam nak tercabut je... huhuhu....

Selama 2 hari nie, saya berpuasa dan berbuka di rumah sahaja...
Maklumlah en. hubby terpaksa bekerja hari sabtu dan ahad semalam...
Azam saya bulan puasa nie takde beli beli di PARAM...
Kecuali nak beli kuih muih tu terpulang la pada en. suami dan adik saya... dorang je rajin g PARAM...
Saya nak memasak untuk juadah berbuka...tak kisahlah sesimple mana, janji masak untuk keluarga...
Juadah berbuka untuk hari pertama adalah nasi + ikan bakar + sayur buncis goreng + kuih muih
Juadah berbuka untuk hari semalam adalah nasi + ayam masak merah + sayur campur + kuih muih
Gambor memang takde hokey... tuan tanah malas nak amik gambar...

Anak anak pulak...
Si Kakak... pagi pagi lagi dah minta susu kotak... malam sebelum tu, bila ibu tanya "kakak, nak puasa tak?" "Nak...nak"... eiii saborjela...dia leh suh adik dia pose, tapi dia bleh cakap "kakak takpe, kakak besar, kakak kena makan, nanti lapar camne..." adehhh...kakak kakak...patutnyer dah besarla kena puasa sayang oiii... hari ni tak tau la plak dia kat skolah camne...ada jugak bekalkan botol air untuk dia, tapi kalau kat skolah ramai kawan yang berpuasa, haruslah dia pun puasa jugak...takpe sayang belajar sikit sikit ok...

Si Adik plak... asyik nak bergantung aje, aduihh...dahla saya tak sihat, main belasah je si adik nie...skarang dah pandai pilih belah mana nak susu...pas kiri...kanan plak...pas kanan kiri plak...anak anak...saborjela...si adik pulak, bila tanye "adik puasa tak?" anguk anguk... hehehe... puasa la sangat dik oiii....

Okla, saya stop sini dulu...
Nanti kita sambung lagi ek...
Apa juadah untuk berbuka malam nie?
Mehla jejalan tengok blog orang cari idea k...


Photobucket

Tuesday, July 17, 2012

~ Tonsil Bengkak ~





Huhuhu...baru semalam saya cerita pasal sakit tekak, malam tadi saya tak leh tido...kejap kejap terjaga...perit je tekak nie...pagi tadi terjah jugaklah ke klinik amik ubat...pergi klinik kul 8 pagi dan abis rawatan kul 10.45 pg...lama gak menunggu turn, dapat masuk bilik doc kejap je pun...doc dok godek godek tengok tekak saya, rupanya dah bengkak pastu ada putih putih lak tu...doc bgtau dah kena infection...doc just bagi ubat antibiotik n ubat demam cum ubat tahan sakit...patutla sakit sangat rasanya...antibiotik tu kena habiskan ok...

Ingatkan dapatla mc ari nie, no no no sori ok....tak dapek pun, doc bg time slip je...lainla kalau ko demam ke leh la dapat mc tu...

~ mai aka ibu AL ~

posted from Bloggeroid

Monday, July 16, 2012

~ Floria Putrajaya 2012 Part 2 ~

Ha...part 2 sudah...berjimba ngan opismate plak kat floria nun, mentang mentangla opis dkat, harusla terjah...hihihi...kali nie pergi masa hari jumaat time rehat panjang waktu tengahari...panas jugak berpayung la juga...kitorang pergi bertiga je, yang lain makcik makcik malas nak berjalan panas panas tu...kali ni pun saya tak beli ape ape, just suka jejalan tgok munge...opismate je yg beli ubat baja untuk bunga dia kat rumah...saya malasla nak beli bunga bunga ni, bkn sebab malas nak jaga masalahnye nak taruk kat mana kat umah saya tu...dah la umah tinggi melangit, xde ruang nak letak...tunggula nant duk umah bawah...bolehla fikirkan hiasan taman rumah plak....huhu...*wink wink*

Uishhh berpoluh poluh kitorang jalan....itupun ade tmpat yang tak lepas pergi lagi...jadila kan...so, meh la layan picas nie ek...

Cantik rrr orkid nie...


Periuk kera uang comel...


Bunga matahari...terik mentari...


Adik jual baja sbuk mempromote kat cc aku...akhirnya terbeli jugak...


Pameran dalam rumah sejuk *sejuk ker...sejuk aircond je*






This time ibu plak nak posing posing....hahaha...nape gambor saya nampak gemuk nie, mesti baju yg wat saya gumuk...*motip nak sedapkan hati...walhal asyik melantak je koje...*













Nie sorang lagi opismate...payah betul nak amik gambor dia...amik candid sudah...jangan marah kak su...hihihi...


~ mai aka ibu AL ~

posted from Bloggeroid

~ Floria Putrajaya 2012 Part 1 ~

Wahhh....ada part part la plak...bukan ape part 1 nie saya n keluarga yang terjah....part 2 plak saya n opismate plak...huhuhu...

Kitorang anak beranak terjah hari ahad 1 Julai...kan masa tu baru je bukak untuk pameran, bunga bunga pun segar lagi...dah la kitorang terjah waktu tengahari waktu matahari atas pale lak tu....adehhh...en. hubby saya la nie ajak jejalan...kita pun ikut kan je la...dah takleh jalan lelama sebab panas kan...sian kat anak anak...

Layan jela gambor gambor yang sempat di snap...ade ke gambor saya terselit, nan ado rasenyer maklumlah ibu jadi tukang amik gmbor je...

Muka hepi sebab nak g floria...tengok munge...




Terselit gak sekeping..












aperla adik nie x pandang kamera...sibuk perati org lalu lalang...
j











l



Last last pergi kat kartunis nie...lukis gambor kakak n adik...pastu kitorang terus balik rumah...



Cer tengok ok...aleya bertudung...sibuk nak pakai tudung jugak kan, kitorang ikutkan je perangai nyer tu...saya tak paksa, kalau itu yang dia nak saya doakan semoga sampai besar pun nak bertudung...

Balik dari floria tu, masing masing tertidor...bangun bangun je rasa rasa badan adik cam dedor je....alamak, takkan nak demam kot...terus saya mandikan lama sikit...bior sejuk sikit badan tu...bagi ubat demam cepat cepat...Alhamdulillah esoknyer adik dihantar taska macam biasa...risau gak kan dah la saya nie takda cuti...huhuhu...

Pengajaran untuk saya : Jangan mengatal nak bawak anak jejalan kalo cuaca panas terik! Huhuhu....

~ mai aka ibu AL ~

posted from Bloggeroid

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin