~:: Kata Tuan Umah ::~

"Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Salam Ukhwah buat teman teman lama dan baru yang sudi menjengah blog yang tak seberapa ini. Untuk makluman teman-teman semua, apa yang terkandung di dalam blog ini adalah kepunyaan hak peribadi dan tidak berkaitan dengan sesiapa kecuali ada dinyatakan.

Sekiranya segala isi di dalam blog ini tidak berkenan di mata anda, dengan segala hormatnya dipersilakanlah keluar dari blog ini.

Sebarang komen atau cadangan yang tidak membina tidak akan dilayan sama sekali. Sekian, terima kasih dan Happy Blogging..

Wassalam... "

~:: B My Frenz ::~

Saturday, May 26, 2012

~ Nak Terjah Jugak... ~

Semalam tengahari kan orang gomen rehat panjang...
ingat nak balik umah tapi tak jadi sebab takut jalan jem...
jadi, ofismate ajak la g jejalan cuci mata kat booth booth hari belia tu...
nasib baik cuaca takdela panas sangat...bolehla saya redah...

Kitorang jalan kaki sampai depan MOF tu...hahaha...
Tak perasan pun duk jalan pelan pelan tau tau dah ada kat depan MOF...
Malas cerita panjang layan je picas ek...

Booth NAZA...vespa pun layan...





Pentas pelamin...



Booth Labu Sayong...



Booth Bunga Orkid plak..



Ibu dan bunga...



Batik terpanjang...



Posing sikit...



Aiskrim durian goreng...sedap beb...tapi regenyer...seketul rm3...4ketul rm10...



Singgah beli nie jugak...3 botol rm10...



Dah nak sampai opis balik...bergambor kat sini...kalau bawak anak anak nie, maunyer tak nak balik...nampak spongebob blakang saya tue...



Sepanjang jalan, banyak dapat flyers n brochure...beg free pun dapat...hrmmm...jadila kan dari takde...

Ape ape pun semalam balik keje jem gile depan opis, kuar opis kul 5.30ptg sampai rumah 6.30ptg...padahal rumah sekangkang kera je...sib baik la sabtu ahad cuti...mesti jem gila babas sekarang nie...uishhh tak sanggup den...

~ ibu aka ibu AL ~

posted from Bloggeroid

~ Layannn Jap... ~

Morning uollsss... Salam pagi Sabtu... Meh Layan jap lagu nie... :-) Anak Kampung oleh Jimmy Palikat n One Nation Emcee...

Laila kalau dengar lagu ni siap goyang goyang kepala lagi...

~ mai aka ibu AL ~


Published with Blogger-droid v2.0.4

~ Cuti Sekolah ~

Wahhh...cuti sekolah sudah bermula...
2 minggu...lame tue...
Kakak Aleya dah sronok ok...
Mula mula dah planning nak bawak kakak pergi bercuti...tapi...
Disebabkan adik laila kena c.pox baru ni n cuti ibu pun tinggal ciput aje nampaknya tak jadila planning nak g jejalan tu...
Insyaallah, kalo ade rezki ibu n ayah akan cuba buat planning jalan jalan hari sabtu atau ahad yer...minggu ni tak boleh sebab ayah kena bertugas jaga pameran istana negara...

Anak dara baru balik dari sekolah...dapat banyak jajan...kata kakak...kat sekolah ada jamuan selamat hari jadi guru...sepatutnya selamat hari guru je sayang oii...





Sempena cuti sekolah yang baru bermula nie, saya menghantar kakak aleya ke rumah maktok nya...alaa bukan jauh sangat pun kat sg buloh je...kat umah maktok ramai yang melayan, tu yang dia sronok kat sini...

Rindu? Ishhh...mestila rindu...kakak aleya kan puteri sulung saya, bila dia takda kat rumah rindu nak gaduh gaduh ngan dia, rindu bebelan dia, rindu nyanyian dia...dan macam macam lagila...nanti mesti adik tercari cari kakak...rindu kat kakak dia, tak de kawan nak main rebut rebut mainan...satu je yang kena buat, hari hari kena tepon @ 3g...nant dia marah kiter plak kenapa tak telefon...heheh...Insyaallah ye kakak...

Tapi nak buat macam maner, ibu n ayah bekerja, nanti takda orang nak jaga kakak...sian kat kakak...bukan ibu tak nak tumpang kakak kat tempat adik tu, taska tu yang tak nak, katenyer dah penuh org duk tumpang antar anak...ramai la sangat agaknyer yer...

alahai...dah pukul 12.15am, patutla mate ni macam dah tak larat je nak bukak...k la semua slamat berhujung minggu yer...selamat malam...ta ta ti ti tu tu...

~ mai aka ibu AL ~

posted from Bloggeroid

Thursday, May 24, 2012

~ Telinga oh Telinga ~

Ntah kenapa 2 - 3 hari nie...pendengaran saya kurang jelas...telinga belah kiri nie rasa macam ada benda je menghalang...tak sakit pun tapi rasa tak selesa...nak bercakap pun macam bergaung aje...

So, balik keje tadi singgahlah klinik lita alis kat presint 9 nie...bawak si Aleya sekali pas amik dia dari sekolah...nasib baik tak ramai orang, masa saya sampai saya orang yang ketiga...



Masuk jumpa doktor...saya bagitau la masalah saya...sib baik doktor pompuan, dia tengok telinga belah kiri dan kanan...yang kanan clear tapi yang kiri gegendang telinga telah di blok oleh Tahi Telinga...cesss...patutla saya tak dengar...doktor tu bagitau, kalau kita guna selalu cotton bud tu lama lama benda tu akan tolak tahi tu ke dalam, tu yang jadi situasi macam saya nie...

Doktor bagi ubat titik je dalam telinga untuk melembutkan tahi telinga tu...pastu nak tunggu tahi tu keluar plak, dalam masa ni janganlah guna cotton bud tu yer...



Jumlah rawatan semua kat klinik tadi...RM 13 hengget...rasanya yang nie yang paling murah selama saya mendapat rawatan kat klinik nie...

~ mai aka ibu AL ~

posted from Bloggeroid

Wednesday, May 23, 2012

~ Pokok Halau Nyamuk ~

Korang pernah jumpa pokok ni tak?
Nie pokok halau nyamuk @ JEREMIN..
Pokok nie ada kat umah mak saya...
Mula ada dua pasu...la nie tinggal sepasu ajer...
Unik kan...pokok nie boleh halau nyamuk...
So far, umah mak saya memang takda nyamuk...
Saya pun berangan nak beli pokok cam gini gak bile ada rumah sendiri nanti... *ntah zaman bile agaknye yer...





Nie info pasal pokok nie yang saya dapat dari mr. google...

Nama Tempatan:Jeremin
Nama Saintifik:Pelargonium radula
Nama Lain:Pokok halau nyamuk, pokok jari lima,geranium
Famili:geraniaceae
Lokasi dijumpai:Tumbuhan hiasan

keterangan:

Pokok ini ukan merupakan tumbuhan asal dari Malaysia, bermula dari hanya dijual di nurseri seperti cameron highland, kini pokok ini banyak ditanam di sekitar rumah. Tumbuhan ini tidak boleh didedahkan secara terus kepada sinaram matahari yang terik, sebaliknya sesuai ditanam di tempat yang agak redup seperti didalam rumah. Seperti kebanyakana tumbuhan geranium yang lain ia mempunyai baunya yang kuat yang akan terhasil apabila kita memegang daunnya.Ia mudah dibiakkan dengan cara keratan batang. Tumbuhan ini mempunyai bunga jika hidup dalam iklim temperat. Tidak diketahui samaada ia boleh berbunga atau tidak dalam iklim tropika.Siraman air yang secukupnya diperlukan untuk memastikan ia tidak kering. tanda-tanda tidak cukup air ialah batangnya akan menjadi kering dan berongga.

kegunaan:

Tumbuhan ini dikatakan dapat menghalau nyamuk kerana ia akan membebaskan sejenis serbuk halu dengan bau yang tidak disukai oleh nyamuk pada jeda masa tertentu. Oleh itu ia sering dijadikan tumbuhan hiasan dalam rumah dengan harapan ia dapat menghalau nyamuk. kegunaanya yang tidak banyak diketahui ialah sebagai ubat untuk penyakit kulit atau gatal-gatal. daunnya yang dikisar bersama beras boleh diletakkan pada bahagian yang bermasalah.

Sumber info : melur.com

~ mai aka ibu AL ~

posted from Bloggeroid

~ Arahan Baru Pentadbiran ~



Hoihoihoiiii... Arahan baru sudah keluar...
Fresh from ketuhar nie..
Nampak gaya nyer dah makin ketat waktu melawat anak anak di Taska...
Nie mesti ada kes staf yang tak reti reti nak naik opis lepas turun taska...
Hrmmm...siapa tue? Saya pun tak tau....

Alhamdulillah...sejak Laila dah tukar bilik awal tahun lepas saya dah tak turun nengok dia...
Kalau ada pun waktu lunch aje...
Kesian kat ibu ibu yang menyusu anak la jugak...
Setiap 2 jam mesti nak kena turun bawah...
Baby yang refuse botol asyik nak nenen direct je tu camne plak kan...
Hrmmm... mungkinkah ada kelonggaran?
Hanya pihak pengurusan yang ada jawapan...

SAYA YANG MENURUT PERINTAH
~ mai aka ibu AL ~

posted from Bloggeroid

~ Perhimpunan Satu Juta Belia 2012 ~



Jemputla datang beramai ramai ke Putrajaya ye..
Event nie bermula hari ni (23hb) sampai ahad 27hb...
Macam macam aktiviti yang berlangsung disini...
Hari sabtu dan ahad plak ada Sure Heboh...
Lagila ramai orang...
Sape yang tahan cuaca panas bolehlah terjah...

Saya...hrmm...ntahla tak tau nak p ke tidak...
Lagipun Laila baru nak recovery dari c.pox...
Kesian plak nant panas panas...
Rasenye lebih berat pada tak pergi kot...
Kalau pergi pun saya sorang jela kot...
Kebetulan dorang buat event ni depan pejabat saya jer...
Tengahari @ bila bila nant bolehla terjah apa yang ada...hehehe...

~ mai aka ibu AL ~

posted from Bloggeroid

~ Binatang Peliharaan Di Rumah Maktok ~

Haha...sekarang ni rumah mak saya dah macam zoo...
Lepas nie datang umah mak saya kena bayar tiket masuk...hehehe..
Haritu bela ikan satu aquarium besar...
La nie ada plak si BoBo aka landak albino...
Kepunyaan adik lelaki saya yang no. 3...
Haha...yang ini saya belum berani nak pegang lagi sebab bulu bobo yang tajam...
Tempat tinggal bobo dalam sangkar khas untuk bobo...
Makanan bobo...ulat...



Yang nie pulak si awe aka iguana...
Kepunyaan adik lelaki saya yang no. 4...
Yang ni saya berani pegang...
Tapi kalau terlepas bukan main laju lagi dia lari...
Nak bela si awe ni kena ada lesen tau...bukan suka suka je terus bela...
Makanan si awe adalah sayur sayuran dan buah buahan...
Kakak aleya takut dengan ini awe...
Laila tak takut...berani betul dier...
Silap haribulan boleh penyek iguana tu...





Yang ini pulak ikan arowana...
Ikan yang paling mahal tue...
Ishhh tu spesies arowana yang mahal...
Yang kat umah mak saya nie, spesies biasa aje...
Yang nie kepunyaan adik lelaki saya yang no.3 tu jugak...
Makanan kegemaran adalah ulat...



Lepas ni tak tau nak bela apa lagi kat umah tu...
Mak saya pun dah bising...
Dia dah warning awal awal dia tak mau masuk campur dalam hal penjagaan binatang binatang tu kecuali ikan peliharaan tu bolehla dia tolong bagi makan...
Yang lain lain tu tak kuasa nak layan...
Huhuhu...
So, adik adik saya sila amik action dengan warning mak tu yer...
Pandai pandaila yer...

~ mai aka ibu AL ~

posted from Bloggeroid

~ Birthday Wishes Yang Terlambat ~

Happy Birthday yang ke 15 untuk adik lelaki bongsu saya...
Semoga Panjang Umur dan dimurahkan rezeki serta rajin rajin belajar...
Jangan asyik nak main je...

Besday nya hari ahad lepas...
Tak sempat nak buat entry...
Baru ari ni rasa macam ada kesempatan sikit...

Sempena besday dia aritu...
Abah saya telah belikan sebuah basikal ala ala pixie gitu...
Amboi...untung budak budak sekarang ek...
Untung betul generasi generasi selepas saya nie...
Apa yang diminta, dapat aje...
Dah dapat basikal tu, sila la jaga elok elok ye...

Saya dulu masa zaman kecik kecik...
Takdela nak merasa hadiah hadiah besday nie...
Nak merasa potong kek pun takda..
Bukan merungut atau mengeluh tapi masa dulu keluarga saya bukanlah senang sangat...lagipun saya ni kan anak sulung...berderet 5 orang adik di belakang saya....semua masih kecik lagi masa tu...ayah saya dulu pun koje masuk hutan keluar hutan...pastu jadi polis biasa biasa je...

Alhamdulillah...sekarang nie keluarga saya pun dah senang...dah senang pun bukan maksud kaya raya yer...senang dalam kategori sederhana dan keselesaan yer...masing masing pun dah besar, ada yang bekerja dan ada yg masih sambung belajar...ape ape pun jadi yang bongsu jugak best kan...ada kakak dan abang yang boleh support...

Okla, daripada terus membebel mehla layan picas yang ada...besday boy yang malu diambil gambar mukanya...







~ mai aka ibu AL ~

posted from Bloggeroid

Sunday, May 20, 2012

~ Tahniah...Nadiah... ~

19 Mei ~ Majlis Konvokesyen Uitm...Tahniah kepada adik saya yang berjaya memperolehi IJAZAH SARJANA MUDA PERNIAGAAN ANTARABANGSA (Kepujian)...

Saya tak dapat nak join semalam, maklumlah adik laila baru nak baik dari c.pox, walaupun dah beransur baik tapi mak saya tak kasi pergi...en. hubby pun takda, pergi ziarah suami bos dia yang excident kat Kedah nun...so, kami anak beranak duk umah jela...mesti bestkan kalau dapat join sesi konvokesyen nie, dah la banyak booth booth yang bukak, leh la cuci mata...teringat zaman saya konvokesyen dolu dolu...hahaha....

Nie saya tepek sedikit gambar yang diambil dalam henfon abah saya...







Comei plak smurf nie...



Nanti anak anak ibu dah besar....leh la jadi salah seorang pelajar di hari konvokesyen macam mak sedara kamu nie yer...

~ mai aka ibu AL ~

posted from Bloggeroid

Saturday, May 19, 2012

~ Kakak Buat Kerja ~

Skodeng sikit...aperla anak dara ni buat...



Zoooommm sikit...







Ohhh....patutla pampers adik cepat abis dan rosak...ini rupanya keje kakak ekk...macam dah takde benda lain nak buat main...pampers adik jugak dibuat mainan...bertuah punya anak...kamu sengih yer...macam tak bersalah jer...



~ mai aka ibu AL ~

posted from Bloggeroid

~ Jajan Dari Sabah ~

Baru baru nie adik lelaki saya pergi bercuti ke Sabah...seronok deme yer...ada gak cenderahati untuk mak n family...

Nie untuk mak...sebahagian yang dapat diambil gambar...





Nie utk my gegirls...sepasang baju untuk deme...



Nie plak untuk kami adik bradik...key chain n pen from Sabahan...



Terima kasih daripada kami sekeluarga...

~ mai aka ibu AL ~

posted from Bloggeroid

~ Menconteng Diri ~

Semalam berinai...hari nie menconteng plak dah...kalau menconteng kertas ker buku ker takpela jugak...ni tidak kaki tangan lutut semua kamu balun ye kakak...adik pun jadi mangsa...adik kamu pun redha je yer...

Kamu ingat ni lukisan tatu ke kakak...No no no...tatu haram ye kakak...tak elok ok..nanti Tuhan marah...masuk api neraka...*nie ayat yang selalu kakak cakap kalau nampak perkara yang salah di mata dia...









Ape yang kakak buat...kalau boleh adik pun nak ikut sekali...ermmm...



Sayankkk...banyak banyak sama kamu berdua...

~ mai aka ibu AL ~

posted from Bloggeroid

~ Inai Di Jari...Kelingking... ~

Niela koje anak dara saya yang sorang nie...diam diam je dah berkaler jari kelingking tu...tau tau je, bile dah siap suruh ibu ambik gambar jari dia...anak anak...

Kalau boleh dia suruh acik dia pakaikan inai kat 5 jari terus...hamboiii...sib baik tak mintak pakai q tek *betul ke eja nie... kalau tidak jenuh jugak acik kamu nak layan...tak pasal pasal plak nanti ayah kamu meroyan tengoknyer...hehehe..takpe ayah, jangan risau kakak pakai inai ajer...itupun kat jari kelingking aje...

Nie selepas pakai...muka masham sebab baru pas kena marah ngan acik, tak reti duk diam masa pakai inai...huhuhu...



Bukan main teruja lagi nak jaga jari sampai kering...tak bagi adik sentuh langsung...ermmm...

Nie plak dah lepas cuci bukan main tersengih aje...





Kakak kakak...nasib baik kamu ada mak sedara yang rajin melayannyer...buat sementara waktu nie ibu asyik dok godek adik kamu aje yer...adik kan tengah tak berapa nak sihat...pandai kakak bawak diri ye nak...

~ mai aka ibu AL ~

posted from Bloggeroid

Friday, May 18, 2012

~ Hampir Sembuh ~

Day 10 ~ Hari demi hari...sampaila ke hari ini...hari Jumaat yang barakah...hari yang ke 10 juga Laila dijangkiti c.pox...dan saya masih lagi bercuti...Insyaallah minggu depan saya akan mula bekerja...dan diambil alih oleh en. suami untuk menjaga Laila...

Alhamdulillah...dah takda c.pox yang baru tumbuh...ada antaranya yang menunggu kering dan menjadi keruping...mak saya kata waktu nie la yang paling gatal sekali sebab c.pox beransur nak baik...walaupun masih ada merah merah tu akibat Laila yang suka mengopek...saya nak halang pun kadang tu tak sedar tau tau je dah merah terkopek...

Terima kasih diatas doa dan ucapan kawan kawan saya di fb...thanks ye korang...macam macam dah saya try atas cadangan kawan kawan...tapi ada gak saya tak dapat cari...BATU KAWI...agaknya kat putrajaya ni susah nak dapat BATU KAWI nie...BATU KAWI nie dikatakan dapat mengurangkan sakit dan gatal c.pox...thanks to FAIZAH, atas cadangan itu...

Kebetulan plak ibu mertua saya datang hari selasa kelmarin...dia bawakkan air penawar dan ubat sapu nie, Alhamdulillah...nampak ada kurang...ubat sapu yang dapat dari klinik tu dah taruk tepi....hrmmm...




Laila pun dah mula nak aktif...dah boleh nak mengusik si kakak main, ajak main sama sama...bile rasa time gatal je dia merengek sikit...tapi biasalah budak manja dan memerlukan perhatian...






Walaupun Laila dah semakin baik...buat masa nie Laila tak boleh antar ke Taska dulu...kena tunggu betul betul baik...kena banyak bersabar la ibu dan ayah dia nie...kena cari alternatif lain kalau keadaan terdesak...

Cepat cepat sembuh ye sayang...aminnnn....

~ mai aka ibu AL ~

posted from Bloggeroid

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin