~:: Kata Tuan Umah ::~

"Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Salam Ukhwah buat teman teman lama dan baru yang sudi menjengah blog yang tak seberapa ini. Untuk makluman teman-teman semua, apa yang terkandung di dalam blog ini adalah kepunyaan hak peribadi dan tidak berkaitan dengan sesiapa kecuali ada dinyatakan.

Sekiranya segala isi di dalam blog ini tidak berkenan di mata anda, dengan segala hormatnya dipersilakanlah keluar dari blog ini.

Sebarang komen atau cadangan yang tidak membina tidak akan dilayan sama sekali. Sekian, terima kasih dan Happy Blogging..

Wassalam... "

~:: B My Frenz ::~

Wednesday, December 22, 2010

~ POLISI PSI ~

POLISI PENYUSUAN SUSU IBU MALAYSIA

Semua ibu digalakkan menyusui anaknya dengan susu ibu sahaja dari lahir sehingga berumur enam bulan dan meneruskannya sehingga mencapai umur dua tahun.

Makanan pelengkap perlu diberikan mulai umur enam bulan.

Ini bermakna dari lahir hingga 6 bulan bayi:
~ diberi susu ibu sahaja
~ tidak perlu air atau susu tambahan
~ tidak perlu makanan pelengkap


nota : sentiasa ingat dalam kepala otak..




Photobucket

~ Alhamdulillah.. rezeki adik.. ~

kalau ade sape2 yang dah tau
aku mmg berazam nak bf 2nd bb ni sejak aku mengandung lagi
macam2 menda yang aku belajar pasal penyusuan ni
aku banyak tgok internet, baca blog2 pasal bf, join forum, bertanya ngan kawan2 yang berpengalaman

2 minggu selepas bersalin aku blajar2 buat stok ebm
masa mula2 memang sikit aje susu
dan mengepam pun tak ikut masa
sebab bb ni kadang2 bangun ngan tidonyer x ikut masa

sempat pose lagi masa mengepam.. peace..

stok2 ebm yg memenuhi ruang sejuk beku peti ais.. abaikan gambar hotdog tu yer..


Alhamdulillah..
sekarang nie stok ebm dah banyak dalam peti sejuk aku..
walaupun tak bnyak cam senior2 yang lain,
tapi sebagai beginner dalam penyusuan susu ibu ni,
aku bangga sebab Laila dapat minum susu ibu walaupun aku sedang bekerja..
dan smpai skarang aku still buat stok ebm..
setiap hari waktu bekerja mesti aku angkut gajet aku nie
niela nyawa aku..

beg pam susu..
dalam beg ni semua ada
Set Pam Spectra 3 + Liner + Cooler Bag + Ice Pack + Liner + Marker
Di pejabat aku akan pastikan yang aku pam 3 kali sehari..

sekali jam 10 pagi..

sekali jam 1 tghari.. dan

sekali jam 4 petang..

disiplin kena kuat..
bila sampai rumah.. dah xperah dah sbab bb fully bf di rumah..
ebm2 yang diperah di opis tadi di bawak balik untuk dibekukan dan disejukkan..
yang disejukkan untuk bekalan Laila keesokkan harinya..
macam ni la bekalan Laila hari2..
sebelum dihantar ke taska..
susu2 dalam liner ni akan dipindahkan ke dalam botol susu supaya cikgu2 kat taska senang nak panaskan susu tadi..
2 bungkus liner susu yang baru diperah + 2 bungkus liner susu beku yang dicairkan

nie la budak yang minum susu ibu.. membesar bagai johan..

~ Nur Laila Dayana ~

Nota : Target penyusuan.. menyusukan Laila sehingga berumur 2 tahun.. aku perlu bersemangat untuk mencapai stage yang pertama... sehingga 6 bulan.. caiyok! caiyok!


Photobucket

Thursday, December 16, 2010

~ Laila Checkup 2 bulan ~

~ si budak domok yang suka ngempeng ajer... ~


Bertemu kembali semua..
sebenornya banyak nak cerita tapi bz memanjang sejak masuk keje ni..
hehehe..
xpela n3 bulan ni dimulakan dengan hasil checkup Laila hari isnin last week..

Tarikh : 6/12/2010
Hari : Isnin
Umur : 2 bulan
Berat : 5.1 kg
Panjang : 56 cm
Pemeriksaan fizikal : NAD (ape nie ek.. x paham..)
Aktiviti : aktif
Warna : Pink
Jaundis : None
Penilaian Penyusuan : BFOD
Suntikan Imunisasi : Done [ DPT(1), Hib(1), IPV(1) ]

Next appointment : 6/1/2011 [ Khamis ]

Alhamdulillah.. tak nangis pun anak ibu nie bila kena cocok..
mula2 je teriak sikit..
pastu diam terus tido smpai rumah..


nota : baby dh antar taska.. sedih rasa..




Photobucket

Wednesday, November 17, 2010

~ Salam Aidil Adha ~



Assalamualaikum..

Kakak sekeluarga nak ucapkan

Selamat Hari Raya Aidil Adha kepada semua pembaca blog ibu kakak


* Kakak beraya kat umah Mak Tok aje.. semua ade kecuali Pak Ngah, Pak Ngah tak balik sebab kena keje pulak Hari Raya ni.. kesian Pak Ngah.. kalau Pak Ngah baca n3 kakak ni nanti kalau Pak Ngah balik Damansara jangan lupa Mc Donald untuk kakak yer.. hehehehe... Ok la kpd saper2 yang balik kampung tu, berhati -hati di Jalanraya yer..




Photobucket

Tuesday, November 16, 2010

~ Adik saya dah botak ~

Salam semua

hari ni kakak nak bagitau yang adik kakak dah botak

adik telah dibotakkan oleh ayah

ayah cukur rambut dan botakkan kepala adik masa cuti deepavali tempohari

mak tok kata sempena hari jumaat elok di cukurkan kepala adik

ibu tak cukur kepala adik sebab ibu kata ibu takut tak berani

haritu kakak nak tolong ayah cukurkan kepala adik tapiii ayah tak bagi, ayah kata nanti kalu kakak buat kepala adik nanti luka pulak..

masa ayah cukur kepala adik, adik tak duduk diam

kejap2 pusing kanan pusing kiri.. nasib baik ibu yang pegang adik, kalau adik menangis ibu terus suapkan nenen kat adik, terus adik diam..

kawan2 ibu nak tgok gambar adik x? meh kakak tunjuk gambar adik



cakk... inilah adik saya.. masa ni belum cukur rambut adik lagi.. terpacak rambut adik.. senyumm..



baru nak mula bercukur.. tu gmbar tangan mak tok kakak.. mak tok start dulu pastu baru ayah buat sampai abis.. gambar tak cantik sebab pak cu tak pandai amik gambar guna hp ibu..



taraaa... adik dah botak.. nengok muka adik macam terkejut jer.. hehehe.. kini adik saya dah botak.. comei x adik saya? bile adik nak ada rambut yer? nanti kakak tanya ngan ibu yer...

nota : botak itu manis... comei aje...

Photobucket

~ n3 Rindu-rinduan.. Rindu Opis Ker.. ~

Tajuk n3 tak henggat ok.. saje je nak bagi gempak gempak ker.. saje nak tepek gambo2 sebelum bersalin tempohari.. waktu ni ada jamuan kat opis.. jamuan ni sempena hari raya merangkumi sekali meraikan bdk2 opis yg baru kawin dan bertukar tempat bertugas.. bile nengok gambo2 nie terubat rindu kat bebudak opis ye ker.. kejap je dah nak dekat 2 bln kan.. xlama lagi dh nak masuk keje dah.. so korang.. layan je pic2 nie..




da' food.. yummiee..

sesi memberi hadiah.. tahniah.. !!






makan time.. ;)





bergambar la pulak..

nota : bile nengok gmbar sebelum bersalin nie.. gemuk nyer aku.. besor je perut.. hehehe.. mana tak besar.. sekali kluar 3.5 kg..



Photobucket

Monday, November 15, 2010

~ Ibuuuu... kakak sayang adik ~

Ibuuu...

Hari nie kakak nak cerita sikit..

dah lama x nampak ibu sbuk2 naip kat blog ibu..

hari ni kakak tolong ibu buat n3 yer...

Ibuuu...

Kakak sayang adik tau..

Kalau adik tido.. kakak boleh tolong jaga adik..

Baring sebelah adik... tengok-tengokkan adik...

ibu boleh buat keje lain..


kadang-kadang tu..

kakak penat jaga adik..

tengok adik tido kakak pun tertido ngan adik sekali..

okla tu kan buu..


bile adik dah bangun..

kakak tolong pegang adik pulak..

tapi kan bu adik ni berat laa.. ermm...

sampai senget2 kakak pegang adik..



ape2 pun kan bu..

kakak suka cium adik..

adik wangi lagi2 kalau lepas adik mandi..

kakak cium adik sampai kadang2 tu adik nangis2 manja... hehehe...

kakak sayangggg adik..


okla ye kawan2 ibu..

kakak bhenti kat sini dulu

nanti kakak buat n3 lain yer.. (kalau ibu izinkan)..

ape2pun terima kasih ye sudi baca cerita kakak..


Photobucket

~ Ingatkan Takde Rupanya Ada Jugak ~

Walaupun sebelum nie ada mencuba petua yang diberikan oleh member opis (klik sini).. tapii.. kalau dah nak ade tu ada la jugak.. bukan mengeluh atau kecewa tapiii kesian nengok nyer.. untuk pengetahuan korang, Laila pun tak terlepas kena Jaundis masa baru2 kelahiran tempohari... walaupun Laila tak kena tahan wad tapiii setiap hari aku kena bawak pergi klinik @ hospital.. aku yg berpantang ni dah macam orang tak berpantang.. ermm.. mehla aku ringkaskan result Jaundis dari mula sampai akhir.. layannn..
  • (Hari 1) 6 Oktober 2010 (Rabu) - Laila dilahirkan.
  • (Hari 2) 7 Oktober 2010 (Khamis) - KK Putrajaya - Result Jaundis ~ TSB 91
  • (Hari 4) 9 Oktober 2010 (Sabtu) - Hospital Putrajaya - Result Jaundis ~ TSB 207
  • (Hari 5) 10 Oktober 2010 (Ahad) - Hospital Putrajaya - Result Jaundis ~ TSB 218
  • (Hari 6) 11 Oktober 2010 (Isnin) - Hospital Putrajaya - Result Jaundis ~ TSB 223
  • (Hari 7) 12 Oktober 2010 (Selasa) - KK Putrajaya - Result Jaundis ~ TSB 204 ( Petang ~ balik rumah mak dan sambung berpantang di rumah mak di Damansara Utama)
  • (Hari 10) 15 Oktober 2010 (Jumaat) - KK Kelana Jaya - Result Jaundis ~ TSB 11.5
  • (Hari 14) 19 Oktober 2010 (Selasa) - KK Kelana Jaya - Result Jaundis ~ TSB 9.0. Doc KK Kelana Jaya suh refer ke PAED, PPUM sebab Prolong Jaundis. Kena wat appointment plak kat PAED, PPUM.
  • (Hari 23) 28 Oktober 2010 (Khamis) - Appt kat PAED, PPUM. Laila kena checkup dan amik darah untuk tau tahap bilirubin. Next appt untuk tau result.
  • (Hari 30) 4 November 2010 (Khamis) - PAED, PPUM ~ Result TSB 113 (Alhamdulillah.. doc pun dah kata tahap kuning Laila dah rendah, so tak perlu lagi amik darah dan pegi hospital..)
Cer korang nengok.. tak ke smpai sbulan aku kena ulang alik klinik / hospital walaupun tarikh nyer jauh2.. walaupun jaundis laila ade kurang dari semasa ke semasa tapi prosesnya agak lambat nak turun, aku pun dah macam bukan orang berpantang ke hulu ke hilir.. tapii.. stokin, sweater harusss pakai ok walaupun dapat keluar rumah.. tula Jaundis ni memang takde ubatnyer.. ubat yang paling mujarab adalah susu ibu, masa Laila kena Jaundis memang aku bagi susu badan je.. ada gak cuba petua2 lain cthnya macam mandi air sensei dan mandi air daun inai + daun belimbing. kita mencuba ape yang kita rasa terbaik untuk anak, kalau tak sesuai kita cuba ikhtiar lain pulak ye dak..

nota : fakta2 yang aku dapat kat atas tu, aku ada simpan dalam hp cuma tunggu masa nak naip kat sini jer.. oh yer.. kalo korang tanye TSB tu ape, aku pun xtau.. aku nengok dalam note doc dalam buku dan kad laila.. ;)




Photobucket

Monday, November 1, 2010

~ Baru Nak Update.. Pengalaman Bersalin Kedua Kali~

Wahhhh... lamanyer tak berhapdet... hampir2 sebulan nie.. hari nie dah 1hb November.. Kejap je rasa.. Salam rindu buat semua kengkawan dan pembaca setia blog ku ini.. cewahh.. perasan pulak minah sorang ni..

okla seperti yg dijanjikan hari ni aku nak share dengan korang semua cerita pengalaman bersalin buat kali kedua nie.. asyik taip dan simpan dalam draf je.. jom layann...

06.10.2010 [Rabu]
3.30 pagi

~ Masa ni aku kat umah mak aku kat damansara, masa ni aku terjaga dari tido sebab rasa x selesa sakit perut macam senggugut.. aku bangun g toilet kot kot ade ape2 tande ke.. tapi xde ape2 pun kat panties.. sakit tu ada.. aku mula suspek yang ni mesti contraction.. aku masih lagi boleh bertahan.. sambung balik baring2 kat tmpat tido..

4.00 pagi
~ Dah rasa sakit makin datang kerap2.. contraction datang setiap 5 hingga 10 minit sekali, dalam hati tak boleh jadi ni kena kejutkan mr. hubby jugak ajak pegi hospital.. terpisat2 mr. hubby bangun.. bila aku cakap yang aku dah rasa sakit start dari 3.30pg, mulala macam lipas kudung aje.. aku kejutkan mak jugak suh tengokkan aleya yang masih lena ketiduran.. aku dan mr. hubby pun mula bersiap nak pergi hospital.. aku siap mandi lagi sebab aku tau kalau aku kene tahan nant mesti tak mandi punyer..

4.30 pagi
~ Kitorang bertolak dari umah mak.. masa aku dalam kereta, contraction datang menyerang lagi, sakitnye hanya Tuhan yang tahu.. mr. hubby dah makin risau n nak pecut laju je.. aku tak bagi dia pecut laju2 lagipun awal2 pagi kereta bukannya ada kat jalan.. aku yang suh dia jangan panik2..

5.00 pagi
~ Kalau takda kereta 1/2 jam je dah sampai.. Damansara - Putrajaya bukannyer jauh sangat pun.. sampai je kat Hospital Putrajaya hanya ada sorang je nurse india kat kaunter, belum ape2 dia dah bagitau yang wad penuh, kemungkinan aku akan dihantar ke Hospital Kajang, perhhh... jauh nyer.. mr. hubby dah pandang aku, aku tak leh nak kate ape sebab dok menahan sakit contraction yang makin sakit itu.. tapi sebelum dorang nak hantar aku ke Hospital Kajang, dorang kena check contraction aku dulu.. check bukaan cervix..

tak lama lepas tu, sorang nurse melayu plak kuar dgn mata merahnyer (kes baru bangun tido nih.. ) untuk buat pendaftaran.. pas tu aku disuruh masuk dalam bilik, nurse amik berat, tekanan darah, air kencing pastu suh aku baring atas katil sebab nk pasang mesin ctg tu nk nengok graf contraction, tak lama pastu doc pun sampai.. tak silap aku namanye doc khairul.. doc sampai nak check bukaan.. pehh wajib seluk menyeluk ok.. hanya orang yang nak bersalin je tau rasenye camne.. 2 kali diseluk ok nak confirm bukaan... hah amik ko 5 cm dah tbuka, patutla aku rasa sakit sangat, doc pun decide pecahkah air ketuban, dimasukkan ubat berak dan disuruh aku masuk Labour Room untuk persediaan bersalin.. so, keputusannya tak jadila dorang nak hantar aku ke Hospital Kajang sebab tak nak amik risiko aku terbersalin dalam ambulans..

6.00 pagi
~ Selepas aje azan subuh aku bersiap masuk Labour Room.. tukar baju putih, pastu baring atas katil, nurse pasang mesin ctg lagi n doc pasang drip kat tangan aku belah kiri, jenuh jugak doc tu nak cari saluran darah kat tangan aku nie x jumpa2 sampai nurse pun tolong doc tu.. pastu dah siap semua dorang tinggalkan aku sorang2 dalam bilik bersalin tu sambil menahan kontraksi yang amat sakit..

7.00 pagi
~ aku dah rasa sakit yang lain macam, rasa nak berak.. pastu rasa nak muntah.. menahan sakit, rase macam baby nak kuar.. aku pun panggil la nurse, gabra gak masa tu xda sorang nurse pun yang dengar.. nak tekan loceng, locengnyer jauh di belakang kepala aku.. Allah Maha Mengetahui, tibe2 ada doc masuk terus aku bagitau yang aku dah rasa nak berak.. terus doc tu bagitau nurse2 n doc yang kena assist aku masa tu ialah dr. jabbar.. muda lagi doc nie.. apalagi doc n nurse pun kelam kabut sediakan ape yang patut.. aku sedar k masa nie sebab aku xda amik sebarang ubat bius @ sedut gas pun.. aku minta nurse panggilkan mr. hubby, sib baik mr. hubby ada kat luar.. pastu nurse kangkangkan kaki aku dan suh aku pegang kuat2 pergelangan kaki, so bila rasa nak terberak doc suh teran dengan sekuat hati.. mr. hubby dah siap dok kat tepi aku sebagai supporter yang hebat, xjenuh2 baca selawat kat kepala aku.. thanks mr. hubby.. i luv u so much..

7.15 pagi
~ tak silap aku selepas teran sebanyak 3 kali, tepat jam 7.15 pagi, aku rasa ada macam air panas keluar dari bawah dan lahirla puteri kedua kami.. sungguh sempurna dan selamat semuanya.. seberat 3.5kg.. dalam hati.. wahh.. besarnya anak aku... ermm bile mendengar tangisannye melegakan semuanya... masa tu betapa leganya rasa sakit contraction pun hilang... tak putus2 mulut aku ucap Alhamdulillah dan Allahu Akbar..

9.00 pagi
~ Selepas selesai semuanya di Dewan Bersalin, aku n bby dihantar ke bilik kosong yg terdapat di Dewan Bersalin, kenapa tau? sebab aku kan xdapat wad lagi (wad penuh) so xleh la balik wad.. dalam bilik kosong tu sib baik ade teman, kak ina kot namanya.. dia pun xdapat wad lagi.. sama cam aku baru gak pas bersalin, tapi dia bersalin anak yg no.3 dah..

11.30 pagi
~ aku n kak ina dihantar ke wad bersalin 2B.. tapi xde katil kosong.. kesian kitorang.. kitorang dihantar ke bilik bacaan.. cubala korang bayangkan nasib kami ni masa tu.. ishh.. masuk ke waktu melawat tengahari tu pun kitorang x dapat katil lagi.. sape2 yg datang melawat tenghari tu jenguk aku kat bilik bacaan je la.. sian kan.. dalam bilik bacaan tu tentulah xselesa, dh la baru pas bersalin, pastu ada jahit plak.. nak baring pun xselesa, aku hanya duk kat kerusi je.. sib baik bby x meragam, asyik tido jer.. bangun pun nk nenen je.. tau2 jela kalo asyik duduk je, sakit bon*** n rasa nyilu je.. errr.. ngeri kalo ingatkan balik..

2.30 petang
~ baru dapat katil ok.. no. 22.. aduihh.. leganyer rase.. leh la baring2.. rehat2.. (rehatla sangat..). bile dah dapt katil.. masa nie doc pun datg cek luka.. cek bby.. mcm2 soklan doc tanye.. masa cek luka tu la xtahan, abis digodek2 nyer.. ishh.. ngeri lagi.. doc bgtau kalo bby dah kencing dan berak bgtau dia..

5.00 petang
~ mr. hubby datang bawak sekali mama mertua n adik ipar aku yang baru sampai dari Ipoh.. diorang siap masak lagi untuk aku k.. cam tau2 je aku ni lapor.. mklumla sejak g hosp pagi tadi x masuk ape2 pun makanan dalam perut aku nie.. sempat minum air masak je sebelum bertolak g hosp..

8.30 malam
~ Discaj sudah.. doc datang siap bagitau lagi.. puan dh boleh discaj ye, puan nak balik? owhh.. mestila aku kata aku nak balik kan.. so, bersiap2 jugakla aku nak balik.. x bermalam pun di hospital.. aku pun dapat balik rumah sendiri, tido d katil sendiri dengan selesanya.. lagipun mak mertua aku ada kat umah, leh la tgok2kan aku n bby.. dengan rasminya masa berpantang pun telah bermula..

tula kan serba sedikit cerita aku.. Alhamdulillah dalam masa 1 hari dipermudahkan semuanya.. Bby telah diberi nama "Nur Laila Dayana" nama nie dipilih oleh mr. hubby.. yang memberi makna "Cahaya kekasih yang gagah perkasa".. wat masa nie kami panggil 'Laila'..

Mana aleya? masa ni aleya masih di rumah mak aku di damansara.. kiranya masa aku balik tu x sempat la jumpa aleya, lgpun hari dh malam xkan nak g amik aleya kan.. so, suami decide amik aleya esok hari jer... agak2 korang apa expression aleya bile dia ada adik nie? Insyaallah nant ada masa aku ceritakan lagi yer..

nota : aku mengambil masa nak naip ni.. kalo ada ayat yang lintang pukang tu, wat2 paham je la ek.. taip cepat2 takut sikecik nie bangun..

Photobucket

Friday, October 8, 2010

~ Introducing Our 2nd Baby ~

Nama Penuh : Nur Laila Dayana binti Mohd Hasnor
T. Lahir : 06.10.2010 [Rabu]
T. Lahir : Hosp. Putrajaya
Berat : 3.5 kg
Normal Delivery

Alhamdulillah.. ada yang rindu ngan aku ker.. hehehe... walaupun lewat 2hari dari due date, akhirnya aku telah selamat bersalin yer kawan2.. terima kasih atas doa2 kalian semua.. pengalaman bersalin kali amat senang dan alhamdulillah.. mengenai pengalaman bersalin kali ni, nnti aku ceritakan ye.. nak mencari masa yang sesuai amatlah terhad..

sekarang tengah berpantang di Putrajaya... insyaallah minggu depan aku berpantang di rumah mak aku pulak di damansara.. sape2 nak datang melawat.. roger2 yer.. ;)

k la stop kat sini dulu yer.. ill try my best to hapdet ok.. ;)


Photobucket

Wednesday, September 29, 2010

~ Masih lagi begini.. ~

Salam semua..
Ermm.. baru nak update nie..
Mood nak berblogging 2-3 minggu ni agak merudum sikit ye kawan-kawan..
Tapi aku selalu jalan2 baca n3 kawan-kawan..
Jadi silent reader wat masa nie..
Mintak ampun yer..
Bukan aper, emosi agak tak stabil.. cewahhh... ayat x hengat..
Huhuhu.. menghitung hari bile nak bersalin..
Macam-macam yang difikirkan..
Adui aku ni pun.. mcamla x pernah bersalin sebelum nie..

Kesempatan nie jgak nak ucapkan tahniah kepada member opis a.k.a member poly PD.. Kak Has.. kitorang sebaya tapi saje je suka panggil kak has.. dia panggil aku pun kak mai.. hehehe.. yang selamat melahirkan anak pertamanya semalam (28hb).. dilahirkan di Hospital Putrajaya, Baby Girl, Jam 1.23petang, 2.92kg secara normal.. Alhamdulillah.. Welkam 2 da' Momma's Club n Selamat Berpantang.. Seronoknya kan.. Tahniah! Tahniah!

Untuk makluman, masuk minggu ni aku sudah 39weeks yer..
Due date aku 4.10.2010.. next week hari isnin..
Kalau ikutkan masa 1st dulu, 38weeks aleya dah kuar dah..
Betul lah kata orang, kita x dapat nak jangka bile kita nak bersalin..
Tak boleh nak samakan dengan 1st preggy dulu..
Ada yang cepat ada yang lambat..

aku masih lagi bekerja yer... selagi belum sakit nak bersalin aku datang kerja.. bukan workaholic pun tapi nak siapkan banyak menda kat pejabat nie sebelum cuti bersalin dan aku masih kuatkan semangat lagi drive kereta ke pejabat.. wlaupun kekadang aku rasa x selesa.. sakit pinggang, sakit belakang, jalan pun dah mengah2 bawak perut.. tapi aku redah juga selagi x memudaratkan aku dan kandungan.. Alhamdulillah, baby pun bergerak dengan aktif.. selalu buat ibu geli tang perut.. kekadang kalo baby mengeras tu yang x tahan tu..

mr. hubby pun dah mula risau.. hari-hari dia tanya @ sms @ call aku kat pejabat.. ayang ok ke.. ada rasa sakit ke.. kalau kat rumah pun sama.. ayang xde rase sakit ke, air ketuban x pecah lagi ker.. kekadang tu sambil usap2 perut aku dok cakap bila la anak ayah ni nak kluar.. adoii.. huhuhu.. aleya pun skrang nie asyik kiss je prut aku, kadang tu suh aku baring, dia nak dengar baby gerak sambil usap2.. ermm.. nanti adik dah kuar, jangan nakal2 ngan adik tau..

mak mertua aku pun dah sampai dari kampung ari isnin kelmarin, xtaula brapa lama dia dok kat sini mungkin nunggu sampai aku bersalin agaknya.. aku ingatkan dia nak datang masa aku dah bersalin nanti tapi dia datang awal.. ok jugak datang awal, leh tolong nengok nengokkan aleya yang semakin nakal n aktif.. dah sarat2 ni dah x terlayan aku dgn perangai aleya sekarang nie.. kesian anak ibu.. macammane la nanti ek aku beranak dua.. x dapat bayangkan.. tengok orang lain cam relek aje handle 2 anak.. ermmm...

Hari nie aku ada checkup 39weeks, awal aku datang ari nie.. pukul 8.40pg dah settle jumpa nurse, tapi kan.. ari nie kena dengar ceramah penyusuan yang asyik tertangguh2 je nak pergi.. walaubagaimanapun, nak ke x nak.. memang kena pergi jugak ari nie.. tu yg dapat dengar ceramah tu hari nie.. yang best nyer, mr. hubby pun ikut join sekali, setelah dipaksa rela..

hehehehe.. sori ye bang.. abang kena dengar jugak.. nanti senang ayang nak minta tolong abang pasal penyusuan susu ibu nie.. x rugi pun kan bang.. at least dapat gak ilmu yer.. apa yang penting time slip pun dapat jugak kan.. kan.. kan.. ayat membodek..

mehla aku update pasal check up pagi tadi..

No. Giliran : 206
Bilik Pemeriksaan : No. 15
Tarikh : 29.09.2010 [ Rabu ]
Usia Kandungan : 39 minggu
Berat : 78.2 kg
Tekanan Darah : Ok
Jantung Baby : 146 bpm.. kepala baby dah kat bawah..
Kaki Bengkak : Ada sikit.. Minggu lepas dah surut, kali nie naik balik.. ermmm..
Air Kencing : Clear..
HB : Last week dah amik.. minggu ni x amik..

~ ingatkan dapat jumpa doc ari nie.. tapi nurse bagitau, nxt week kalo belum bersalin baru leh jumpa doc.. ermm...
~ teruskan makan vitamin yang dibekalkan..
~ sakit @ turun tanda terus g hospital.. tiap2 minggu dengar nurse nasihat macam nie..
~ nurse tanya anak 1st dulu ada kena jaundis (kuning) x.. aku jawapla ada.. pastu nurse kata nanti teruskan bagi susu badan, jangan bagi ubat2 lain.. susu badan boleh kurangkan jaundis, pastu dia cakap kemungkinan anak yang 2nd pun boleh kena jaundis jugak.. ermm..

Nurse bagi tarikh temujanji pada 06.10.2010 [Rabu].. due date 04.10.2010 [Isnin].. kalau masih belum bersalin pada hari senin dan selasa depan.. masa temujanji pada hari rabu tu, akan direfer kepada doc dan sama ada kena tahan wad @ x.. agaknyer.. huhuhu... tunggu jela camner nanti ek..

okla korang.. kalau ada perkembangan terbaru nanti aku hapdet kat sini yer.. insyaallah..

nota : nak update cerita pasal jamuan raya kat bahagian aku pun malas nak naip nie.. nanti nanti la ek.. kalo ada publish tu maknenyer aku rajin la tu..

Photobucket

Saturday, September 25, 2010

~ Sape nak hadiah free? =) ~

Alamak.. aku kena tag lagi.. kali nie kena tag dengan idah aka mamaizzya pulak.. hehehe.. takpala hari sabtu nie membuat tag GA pun ok gak kan.. so, sila sertai beramai ramai yer.. meh nengok aku siapkan tag kali nie pulak yer..


nie dia punyer rules..

1. bt entry "Sape nak hadiah free? =)"
and letakkan sekali gambar ni dan link kan terus ke blog

tajuk n3 settle.. gambor pun dh link..

2. dan jgn lupe, letakkan gambar ni skali kat side bar blog korg
dan link kan terus ke entry ni ye. klu pic besau sngt, korg tlg kecikkan ye.


dah taruk dah.. cer tengok.. sama kan..

3. mnjadi follower blog ni.

udah jadi..

4. tag 3 org blogger lain dan pastikan dorg tahu bahawa mereka telah ditag!

aku nak tag..

jap g aku bgtau korang ek..

5. dan last sekali, jgn lupe tinggalkan name dan link entry penyertaan korg kat kotak komen entry "Sape nk hadiah free? =)" ni ye.

ok.. jap g yer.. lepas post n3 nie..


Ok.. sape2 yang nak join @ keterangan lanjut GA nie.. sila terjah sini..

Tarikh Tutup : 1 Oktober 2010, 10.00 am.


Photobucket

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin