~:: Kata Tuan Umah ::~

"Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Salam Ukhwah buat teman teman lama dan baru yang sudi menjengah blog yang tak seberapa ini. Untuk makluman teman-teman semua, apa yang terkandung di dalam blog ini adalah kepunyaan hak peribadi dan tidak berkaitan dengan sesiapa kecuali ada dinyatakan.

Sekiranya segala isi di dalam blog ini tidak berkenan di mata anda, dengan segala hormatnya dipersilakanlah keluar dari blog ini.

Sebarang komen atau cadangan yang tidak membina tidak akan dilayan sama sekali. Sekian, terima kasih dan Happy Blogging..

Wassalam... "

~:: B My Frenz ::~

Monday, November 1, 2010

~ Baru Nak Update.. Pengalaman Bersalin Kedua Kali~

Wahhhh... lamanyer tak berhapdet... hampir2 sebulan nie.. hari nie dah 1hb November.. Kejap je rasa.. Salam rindu buat semua kengkawan dan pembaca setia blog ku ini.. cewahh.. perasan pulak minah sorang ni..

okla seperti yg dijanjikan hari ni aku nak share dengan korang semua cerita pengalaman bersalin buat kali kedua nie.. asyik taip dan simpan dalam draf je.. jom layann...

06.10.2010 [Rabu]
3.30 pagi

~ Masa ni aku kat umah mak aku kat damansara, masa ni aku terjaga dari tido sebab rasa x selesa sakit perut macam senggugut.. aku bangun g toilet kot kot ade ape2 tande ke.. tapi xde ape2 pun kat panties.. sakit tu ada.. aku mula suspek yang ni mesti contraction.. aku masih lagi boleh bertahan.. sambung balik baring2 kat tmpat tido..

4.00 pagi
~ Dah rasa sakit makin datang kerap2.. contraction datang setiap 5 hingga 10 minit sekali, dalam hati tak boleh jadi ni kena kejutkan mr. hubby jugak ajak pegi hospital.. terpisat2 mr. hubby bangun.. bila aku cakap yang aku dah rasa sakit start dari 3.30pg, mulala macam lipas kudung aje.. aku kejutkan mak jugak suh tengokkan aleya yang masih lena ketiduran.. aku dan mr. hubby pun mula bersiap nak pergi hospital.. aku siap mandi lagi sebab aku tau kalau aku kene tahan nant mesti tak mandi punyer..

4.30 pagi
~ Kitorang bertolak dari umah mak.. masa aku dalam kereta, contraction datang menyerang lagi, sakitnye hanya Tuhan yang tahu.. mr. hubby dah makin risau n nak pecut laju je.. aku tak bagi dia pecut laju2 lagipun awal2 pagi kereta bukannya ada kat jalan.. aku yang suh dia jangan panik2..

5.00 pagi
~ Kalau takda kereta 1/2 jam je dah sampai.. Damansara - Putrajaya bukannyer jauh sangat pun.. sampai je kat Hospital Putrajaya hanya ada sorang je nurse india kat kaunter, belum ape2 dia dah bagitau yang wad penuh, kemungkinan aku akan dihantar ke Hospital Kajang, perhhh... jauh nyer.. mr. hubby dah pandang aku, aku tak leh nak kate ape sebab dok menahan sakit contraction yang makin sakit itu.. tapi sebelum dorang nak hantar aku ke Hospital Kajang, dorang kena check contraction aku dulu.. check bukaan cervix..

tak lama lepas tu, sorang nurse melayu plak kuar dgn mata merahnyer (kes baru bangun tido nih.. ) untuk buat pendaftaran.. pas tu aku disuruh masuk dalam bilik, nurse amik berat, tekanan darah, air kencing pastu suh aku baring atas katil sebab nk pasang mesin ctg tu nk nengok graf contraction, tak lama pastu doc pun sampai.. tak silap aku namanye doc khairul.. doc sampai nak check bukaan.. pehh wajib seluk menyeluk ok.. hanya orang yang nak bersalin je tau rasenye camne.. 2 kali diseluk ok nak confirm bukaan... hah amik ko 5 cm dah tbuka, patutla aku rasa sakit sangat, doc pun decide pecahkah air ketuban, dimasukkan ubat berak dan disuruh aku masuk Labour Room untuk persediaan bersalin.. so, keputusannya tak jadila dorang nak hantar aku ke Hospital Kajang sebab tak nak amik risiko aku terbersalin dalam ambulans..

6.00 pagi
~ Selepas aje azan subuh aku bersiap masuk Labour Room.. tukar baju putih, pastu baring atas katil, nurse pasang mesin ctg lagi n doc pasang drip kat tangan aku belah kiri, jenuh jugak doc tu nak cari saluran darah kat tangan aku nie x jumpa2 sampai nurse pun tolong doc tu.. pastu dah siap semua dorang tinggalkan aku sorang2 dalam bilik bersalin tu sambil menahan kontraksi yang amat sakit..

7.00 pagi
~ aku dah rasa sakit yang lain macam, rasa nak berak.. pastu rasa nak muntah.. menahan sakit, rase macam baby nak kuar.. aku pun panggil la nurse, gabra gak masa tu xda sorang nurse pun yang dengar.. nak tekan loceng, locengnyer jauh di belakang kepala aku.. Allah Maha Mengetahui, tibe2 ada doc masuk terus aku bagitau yang aku dah rasa nak berak.. terus doc tu bagitau nurse2 n doc yang kena assist aku masa tu ialah dr. jabbar.. muda lagi doc nie.. apalagi doc n nurse pun kelam kabut sediakan ape yang patut.. aku sedar k masa nie sebab aku xda amik sebarang ubat bius @ sedut gas pun.. aku minta nurse panggilkan mr. hubby, sib baik mr. hubby ada kat luar.. pastu nurse kangkangkan kaki aku dan suh aku pegang kuat2 pergelangan kaki, so bila rasa nak terberak doc suh teran dengan sekuat hati.. mr. hubby dah siap dok kat tepi aku sebagai supporter yang hebat, xjenuh2 baca selawat kat kepala aku.. thanks mr. hubby.. i luv u so much..

7.15 pagi
~ tak silap aku selepas teran sebanyak 3 kali, tepat jam 7.15 pagi, aku rasa ada macam air panas keluar dari bawah dan lahirla puteri kedua kami.. sungguh sempurna dan selamat semuanya.. seberat 3.5kg.. dalam hati.. wahh.. besarnya anak aku... ermm bile mendengar tangisannye melegakan semuanya... masa tu betapa leganya rasa sakit contraction pun hilang... tak putus2 mulut aku ucap Alhamdulillah dan Allahu Akbar..

9.00 pagi
~ Selepas selesai semuanya di Dewan Bersalin, aku n bby dihantar ke bilik kosong yg terdapat di Dewan Bersalin, kenapa tau? sebab aku kan xdapat wad lagi (wad penuh) so xleh la balik wad.. dalam bilik kosong tu sib baik ade teman, kak ina kot namanya.. dia pun xdapat wad lagi.. sama cam aku baru gak pas bersalin, tapi dia bersalin anak yg no.3 dah..

11.30 pagi
~ aku n kak ina dihantar ke wad bersalin 2B.. tapi xde katil kosong.. kesian kitorang.. kitorang dihantar ke bilik bacaan.. cubala korang bayangkan nasib kami ni masa tu.. ishh.. masuk ke waktu melawat tengahari tu pun kitorang x dapat katil lagi.. sape2 yg datang melawat tenghari tu jenguk aku kat bilik bacaan je la.. sian kan.. dalam bilik bacaan tu tentulah xselesa, dh la baru pas bersalin, pastu ada jahit plak.. nak baring pun xselesa, aku hanya duk kat kerusi je.. sib baik bby x meragam, asyik tido jer.. bangun pun nk nenen je.. tau2 jela kalo asyik duduk je, sakit bon*** n rasa nyilu je.. errr.. ngeri kalo ingatkan balik..

2.30 petang
~ baru dapat katil ok.. no. 22.. aduihh.. leganyer rase.. leh la baring2.. rehat2.. (rehatla sangat..). bile dah dapt katil.. masa nie doc pun datg cek luka.. cek bby.. mcm2 soklan doc tanye.. masa cek luka tu la xtahan, abis digodek2 nyer.. ishh.. ngeri lagi.. doc bgtau kalo bby dah kencing dan berak bgtau dia..

5.00 petang
~ mr. hubby datang bawak sekali mama mertua n adik ipar aku yang baru sampai dari Ipoh.. diorang siap masak lagi untuk aku k.. cam tau2 je aku ni lapor.. mklumla sejak g hosp pagi tadi x masuk ape2 pun makanan dalam perut aku nie.. sempat minum air masak je sebelum bertolak g hosp..

8.30 malam
~ Discaj sudah.. doc datang siap bagitau lagi.. puan dh boleh discaj ye, puan nak balik? owhh.. mestila aku kata aku nak balik kan.. so, bersiap2 jugakla aku nak balik.. x bermalam pun di hospital.. aku pun dapat balik rumah sendiri, tido d katil sendiri dengan selesanya.. lagipun mak mertua aku ada kat umah, leh la tgok2kan aku n bby.. dengan rasminya masa berpantang pun telah bermula..

tula kan serba sedikit cerita aku.. Alhamdulillah dalam masa 1 hari dipermudahkan semuanya.. Bby telah diberi nama "Nur Laila Dayana" nama nie dipilih oleh mr. hubby.. yang memberi makna "Cahaya kekasih yang gagah perkasa".. wat masa nie kami panggil 'Laila'..

Mana aleya? masa ni aleya masih di rumah mak aku di damansara.. kiranya masa aku balik tu x sempat la jumpa aleya, lgpun hari dh malam xkan nak g amik aleya kan.. so, suami decide amik aleya esok hari jer... agak2 korang apa expression aleya bile dia ada adik nie? Insyaallah nant ada masa aku ceritakan lagi yer..

nota : aku mengambil masa nak naip ni.. kalo ada ayat yang lintang pukang tu, wat2 paham je la ek.. taip cepat2 takut sikecik nie bangun..

Photobucket

3 comments:

idah @mama izzya said...

seronok kan dpt baby baru..
jgn serik lg utk bersalin..
tggu 3rd plk baby boy yek mai...

Kasih said...

congratulations sis..kem salam laila ye,ckp kat laila yg chumel auntie laily kem salam hehe =)

Umi....Afiqah Mahfuzah said...

Tahniah kak akmal...na terharu sangat2 bila baca cerita kak akmal. terharu bab masa saat kak akmal nak bersalin tue.kdg2 buat na takut tp kdg2 na teringin nak rasa bersalin normal...huhu. dpt rasa pengorbanan seorang ibu

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin