~:: Kata Tuan Umah ::~

"Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Salam Ukhwah buat teman teman lama dan baru yang sudi menjengah blog yang tak seberapa ini. Untuk makluman teman-teman semua, apa yang terkandung di dalam blog ini adalah kepunyaan hak peribadi dan tidak berkaitan dengan sesiapa kecuali ada dinyatakan.

Sekiranya segala isi di dalam blog ini tidak berkenan di mata anda, dengan segala hormatnya dipersilakanlah keluar dari blog ini.

Sebarang komen atau cadangan yang tidak membina tidak akan dilayan sama sekali. Sekian, terima kasih dan Happy Blogging..

Wassalam... "

~:: B My Frenz ::~

Wednesday, February 29, 2012

~Hasil jam 1~

Niela hasil pumping jap jap tadi... Walaupun tak sihat, selsema asyik bersin aje campur plak ngan batuk... Akan ku teruskan jua..

Syukur Alhamdulillah..

~mai aka ibu AL~


Published with Blogger-droid v2.0.4

~ Header Baru Lagi.. ~

Cer tengok cer tengok kat atas tu.. Header baru blog nie.. Cantik tak? Simple je kan n cute gambor kartun tu..

Header blog nie en naim yang buat... Dari http://eastbullet.com/.. Lama gak nak confirmkan header nie, maklumla kekadang tu tak boleh nak online... Bizi lagi... Kitorang just berbalas balas emel je nak dapatkan header nie.. Akhirnya kat atas tu la hasilnya.. Yang penting ianya FREE.. masa tu masih lagi dalam promosi... Tapi kalau u all nak gak, cer la terjah web en. naim tu, cer tengok kalau ada lagi promosi percuma..

Jangan risau en. naim nie boleh dibawak berbincang.. terpulang pada korang nak macam mane header tu yer... Selamat berheader header yer..

Nota : thanks bebanyak yer en. naim, akhirnya siap jugak header utk blog nie..

~mai aka ibu AL~


Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, February 28, 2012

~ Dah lama tak main.. ~

Wahh.. Tajuk kontroversi nokk... Hahaha.. No no no...! Jangan fikir ke lain ok..

Semalam saya EL, terpaksa EL sebab gara gara main badminton petang sabtu tu.. Saya mengalami skit pinggang.. Tula nampak sangat dah lama tak bersenam, main memang seronok sakan belasah je, takde warming up pun terus pegang raket n main.. Hari ahad memang dh rasa sakit sikit kat pinggang.. Malam ahad n pagi isnin tu mak oiii... Sakit benor rasenyee, nak bongkok pun sakit, dah jalan rupe robot je.. So, semalam rehat jela kat rumah, bergomol dengan laila teman saya..

Nie saya taruk gambor masa main badminton tempohari, gambar saya idokla ade, gambor en. hubby n adik saya tengah bermain sambil anak anak menjadi supporter.. Hahaha.. Sesekali mengeluarkan peluh apa salahnye kan.. Tapi lepas nie kenala berhati hati dan kenala buat warming up sebelum besukan..

Nota : khas untuk konah n haslina.. Bile nak main badminton nie.. Hehehe :-)

~mai aka ibu AL~


Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, February 27, 2012

~ Perasan tak! ~

Lately.. Korang perasan tak yang saya selalu update blog.. Hehehe.. Hari hari ada cerita nak cerita walaupun cerita tu cerita pendek je pun.. Sekarang nie teknologi bertambah tambah tambahla moden.. Sekarang saya mengilai dan mengudate blog melalui android jer... Tu yg very fastest n very fresh cerita... Kadang tu xderla very fresh pun.. Sejak berjinak jinak dengan android nie, ada jela benda nyer nak cerita.. Macam saya menggunakan software blogger-droid.. Upload je dari android market..

Bile dah guna software nie, mestilah ada kekurangan jugak.. Iklan nuffnang saya x keluar dalam entry pos.. Uwarghhh... Camner nak buat ek... Rugi tu, duit tu... Walaupun x banyak tapi bolehla buat jajan si kakak n adik.. Hahaha.. Signature saya pun tak kluar.. Ermm... Apa apapun semangat untuk berblog akan diteruskan..

Selamat Berblogging buat semua.. Caiyok! Caiyok!

~ mai aka ibu AL ~


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sunday, February 26, 2012

~ Petang Di Hari Sabtu ~

Kitorang balik dari ipoh sabtu pagi.. Kitorang tak terus balik Putrajaya dan terus singgah umak mak kat sungai buloh.. Biasala kalo tak singgah tak sah kan.. Hehehe... Sampai sungai buloh dah tengahari, tak banyak aktiviti yang boleh dilakukan diwaktu tengahari melainkan makan dan tidur...

So, diwaktu petang mak tok memulakan sesi menanam pokok bunganya yang baru dibelinya pada pagi tersebut.. Nak tanam bunga pun ada model gak ek... Layan jerla picas.. Anak dara sorang ni kalau diajak bergambar bukan main lagi mood tgh baik... Gambor yg sempat ditangkap masa tanam bunga lily.. Pastu selain tu jugak mak tok ada tanam halia, pokok cili, lidah buaya n lain lain.. Seronok pas nie kakak menyiram pokok bunga yer.. Maklumlah dekat umah sendiri takde, lagipun umah apartment payah sikit nak tanam pokok.. tunggula nanti kalau kita dapat umah bawah ye kakak.. Aminnn..

Nota : tanam pokok kena tunggu mood rajin.. Boleh cenggitu..

~mai aka ibu AL~


Published with Blogger-droid v2.0.4

Saturday, February 25, 2012

~ Habis Hati ~

Tula perkataan yang selalu digunakan apabila opah bersama cucu cucunya.. Walaupun cucunya baru 5 orang (sorang takda dalam gambar).. Memang akan sentiasa habis hati ngan cucu cucunya.. Macam kitorang yang duduk Putrajaya, kalau sesekali balik tu memang laaa anak anak saya manja ngan opahnya... Apa yang diminta akan ditunaikan oleh opahnya.. Kadang tu geram jer saya, kalau balik kampung cakap ibu ngan ayah pun tak mau dengar.. Saborjerlaa..

Bukannyer ape, kadang tu kesian kitorang tengok opahnyer.. Kadang tu dh macam tak larat jer melayan karenah cucu cucunya... Tapi tula kan.. sayangkan anak ditangan tangankan... Sayangkan cucu di ikut ikutkan.. Hahahaha... Betul ker peribahasa nie hah.. Belasah jer saya nie..

Apa apapun yang penting mertua saya nie gembira dan seronok melayan cucu cucunya... Habis hati la katakan.. Lagipun kalau dah lama tak tengok muka cucu cucunya nie, hanya panggilan telefon pengubat kerinduan... Dapat cuti 2-3 hari pun dah memuaskan hati opah.. Alhamdulillah..


~ mai aka ibu AL ~


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, February 24, 2012

~ Jam Tangan Lagi.. ~

Pagi tadi jalan jalan jap kat greentown, jalan jalan kat dalam GM, tak ramai lagi masa nie, awal benor n sempatla makan makan ringan kat foodcourt... Masa jejalan tu ternampakla kedai jam n anak dara sulung saya nie pantang tgok orang jual jam.. Dier pun sbukla nak beli jam barbie... Jam barbie... Kat umah tu dah macam macam jenis... Macam macam kaler yang ibu tengok... pakai sekejap jer pastu buat main yang lebih... Sepah sepah aje, tak reti nak simpan balik.. Geram jer ibu nengok kakak nie..

Tengokla gambor kat atas tu... Bukan main senyum sampai ke telinga masa ibu amik gambor nie... Sronok la tu dapat jam tangan baru.. Kalo tak dapat, menangis je la kojenyer nanti... Nasibla yang si adik tu tak pandai minta apa apa lagi... Tunggula besar sikit nanti hrmmm.... Lebih kurang je ngan kakak..


Nota : ibu pun tak pakai jam tangan.. tak selesa nak buat kerja kat pejabat, asyik berlaga ngan keyboard je kalau menaip tu..


Published with Blogger-droid v2.0.4

~ Last weekend punyee cerita ~

Salam pagi jumaaat.. Dah jumaat dah, nie jumaat terakhir di bulan faebruari, next week dah masuk bulan mac, sekejapan masa berlalu.. Boleh tak kiter citer xtiviti minggu lepas.. Boleh kan kan kan... Bukannye ape.. Bile check hp tadi ternampak gambor baru teringat nak criter... Ok aci kan...!

Minggu lepas memang planning nak pergi kajang nak beli beg skolah kakak.. Nak beli yang kecik sikit sebab beg yang ada sekarang besar gabak, besar beg dari orang.. Lepas dh dpat beg kat pekan kajang tu terus en. hubby ajak g jejalan kat econsave kajang, 1st time pegi nie.. Xde beli ape2 pun jejalan aje..

Dalam tengah jejalan tu, mak call.. Diajaknyer kitorang pergi umah adik saya yang kat sepang tu... So, kitorang pun xde planning selepas tu terus la balik umah tggu my parents datang untuk pergi together gether..

Sampai jugak kitorang kat umah adik saya...  Nie adik kedua saya.. Rumahnyer jauh ke dalam.... Yang si laila tido je sepanjang berada kat situ.. Layan jela gambor gambor kat atas tu ek..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, February 23, 2012

~ Beransur Sihat ~

Alhamdulillah.. Keadaan ibu mertua saya bertambah baik.. Pagi tadi masa amik darah nasib baik keputusan darah di tahap normal..kalo tetiba turun secara mendadak itu yg akan merisaukan.. Demam pun dh takde..

So, tengahari tadi sempat la buatkan sup ketam untuk ibu mertuaku.. Alhamdulillah berselera nampaknya..

Terima kasih buat semua yg mendoakan..


Published with Blogger-droid v2.0.4

~ pagi khamis d kampung ~

Selamat Pagi Cikgu.. Eh eh..lupala kakak n adik cuti arinie.. ibu kata kakak n adik kena cuti arini sbb kene balik kampung.. Opah tak sihat..

Pagi2 lagi kakak n adik dh bangun.. Dah mandi dh pun.. Dah biasa mandi awal2 pagi.. Awal2 pagi lagi ayah dh bawak opah pegi klinik utk amik darah lagi skali.. Sian opah..

Kalo tidak ibu nak ikut ayah g klinik tapi ayah tak bagi, ayah kata ramai org kat sana takut nant kakak n adik tak selesa n takut lambat.. Jadinyer kitorang tggu je kat umah.. Kami doa byak2 supaya opah cepat baik..

Alamak.. Kitorang dh lapar la, nak cari makan plak.. Adik biasala nenen ibula pengubat lapor.. Hahaha..

Okla, nant ibu update pasal checkup opah ye..

Oh ye, selamat bekerja buat kawan kawan ibu ug sedang bekerja.. Jangan tensen tensen..


Nota : kalo jadi tghari ibu nak buat sup ketam.. Sedapnyerrr... Harap harap ayah dapat la beli barang yg ibu pesan tadi..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, February 22, 2012

~ balik kampung ~

Skrang jam menunjukkan jam 11.06 mlm.. Saya masih lagi dalam perjalanan menuju ke ipoh, umah ibu mertuaku.. Anak anak dh lena tido dbuai mimpi.. Saya masih menemankan en. hubby yang sedang memandu, melayankan cerita2 dan borak borak kosong bagi menghilangkan rasa mengantuk.. Sambil tu dengar dengar jugak lagu lagu yg berkumandang di radio hotfm..

Bile jalan2 waktu malam cenggini yg kelihatan lori lori yg memenuhi jalanan.. Banyak betul lori bergerak waktu malam ek.. Mungkin sejuk agaknya jalan waktu malam nie..

Kenapa tiba2 saya balik kg ek? Mak mertua xshat, harusla kena balik.. Mak mertua disyaki denggi n besok pagi en. hubby kene bawak mak mertua pegi amik darah lagi.. Hopefully xdela benda2 penyakit yg x elok.. Risau kami x senang duduk..

Okla, saya stop sini dulu.. Nak sambung borak2 ngan en. hubby, dah macam nak ngantuk je tu..

K... Bye...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, February 21, 2012

~ Lunch Percuma ~

Alhamdulillah.. Niela rezeki utk tghari nie..

Kebetulan ada mesyuarat agong puspanita jap jap tadi..

Dapatla makan pagi n tghari free..

So, untuk sume.. Jemput makan ye..

Jangan terliur sudah..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, February 20, 2012

~ testing lagi ~

Jadi x kali nie.. Try to update from fon..


Testing..


Published with Blogger-droid v2.0.4

~ My BreastMilk Storage ~

Rasanya macam hari ni nak cerita pasal breastmilk storage pulak. Sepanjang tempoh penyusuan susu ibu kepada Laila (1 tahun 4 bulan) macam macamjenis storage yang saya gunakan untuk simpan EBM. Antaranya jenis botol macamnie :

pic : credit to google

MLO (5 oz) - saya guna botol nie masa mula mula belajar untuk simpan EBM. Memang cantik botol nie, kaler biru + pink tapi bila dah lama menggunakan botol nie, tulisan pada botol akan hilang.

pic : credit to google

Jingle Jungle Breastmilk Storage (5 oz) - yang ni saya gunakan sekarang untuk letak EBM yang cair buat bekalan Laila di taska hari hari.

Untuk simpanan EBM yang beku pulak, saya banyak menggunakan storage bag yang jenis plastik (Free BPA). Kalau kita tengok dalam pasaran sekarang ni, macam macam bentuk dan jenis yang dijual. Bagi saya, kualiti tetap sama tapi yang membezakan cuma dari jenama dan harga. Antara faveret storage bag yang saya gunakan ialah daripada jenama You Have A Baby (YHAB), seperti dalam gambar.

pic: credit to google

Berkotak-kotak jugakla saya beli storage bag nie. keistimewaan storage bag YHAB antaranya dah tentu tentu yang paling murah, kuantiti pun banyak, 1 kotak ada 100 pcs storage bag. Setiap bag bolah membuatkan lebih kurang 8-9 oz. Menjimatkan ruang dalam peti ais dan freezer. Setelah diisi dengan EBM, plastik storage bag ini hanya perlu diikat atau di 'seal' di bahagian atas.

Seterusnya, storage bag yang pernah digunakan oleh saya adalah dari jenama Autumnz dan Jingle Jungle.

pic: credit to google

Autumnz ni faveret kedua saya, sebabnya storage bag nie memang dah sedia ada dengan "zipper" dan tak perlu lagi susah payah nak cari getah dan ikat, hanya perlu tukar je.. 1 kotak mengandungi 25pcs storage bag, lagi satu muatannya agak lebih besar dan boleh menyimpan EBM sebanyak 12oz-13oz. So, kiranya kalau storage bag YHAB memang dah abis stok, memang jenama Autumnz nie la yang akan saya rembat, kiranya macam pilihan kedua la nie. Apapun yang penting fungsi yang utama menjimatkan segala ruang yang ada dalam peti ais @ freezer di rumah saya.


pic: credit to google

yang nie pulak storage bag jenama "Jingle Jungle", rasanya adalah dalam 2 kotak kot yang pernah saya beli. 1 kotak mengandungi 25pcs jugak, lebih kurang sama macam Autumnz mempunyai "zipper lock".

Secara keseluruhannya, saya amat berpuas hati dengan semua storage bag yang pernah saya cuba. Kebanyakan storage bag ni saya beli melalui online shop jer. Selalu shopping barang barang cenggini dekat kedai di bawah :


kalau ada antara kawan kawan yang berminat nak beli, storage bag ni banyak di jual di kedai barangan bayi. Kalau u alls pergi tak jumpa, cubala tanya dengan salesgirl kat kedai barangan bayi tu sebab kadang kadang diorang letak storage bag nie dekat belakang kaunter bayaran aje.. so selamat bershopping... :)

oh yer... n3 ni hanya luahan pendapat dan pengalaman saya sendiri menggunakan storage storage bagi yang dinyatakan di atas, bukan niat saya untuk mempromosikan jenama jenama di atas.. tak da maknenyer nak dapat komisen mosen pun... hahahaha... ok, buat semua selamat menyusu dan sama samala kita menjayakan penyusuan dengan semangat dan azam yang kuat... Insyaallah... aminn...

Photobucket

Saturday, February 18, 2012

~ testing :-) ~


1 2 3.... testing...
Photobucket

~ Dinner Malam Tadi Makan Kat Umai Cafe, Putrajaya ~

morning uolls... selamat berhujung minggu...
malam tadi mr. hubby belanja makan kat luar
destinasi tempat makan, kitorang pilih Umai Cafe kat presint 2 Putrajaya
dah lama rasanya nak cuba makan kat sini, tapi baru sekarang hajat ku tercapai
layan je la pic makan makan malam tadi

nie no meja kitorang

dalam umai cafe... yg macam kaunter tu la tmpat waiter antar order n amik order korang... tukang masak kat dalam... kaunter bayaran n kaunter air ada kat depan...

buku menu... nie saya tepek emel contact cafe tu...

sebelum makanan sampai kita baca buku dulu...

yang nie untuk mr. hubby.... grilled chicken... fries dh abis kena bedal ngan aleya n laila...

yang ni plak utk saya... nasi gorang cendawan...

aleya wajib makan nasi kongsi ngan laila... kalo idak kat umah mesti mintak nasi...

lempeng kelapa set A untuk laila... last last ibu jugak yg abiskan nie...


licin sudah... air kitorang order air jus cinta (asamboi + limau) + fresh oren + epal + air kosong...

Alhamdulillah... kenyang kami anak beranak... so far makanan kat sini ok... jumlah semua skali yang kitorang makan malam semalam adalah dalam RM50 ke bawah...

Photobucket

Friday, February 17, 2012

~ Penat Sangat Rasanya ~

Alhamdulillah... dah sampai hari Jumaat...
Ni kejadian malam tadi, akibat kepenatan agaknya di sekolah, Aleya tido awal malam tadi... tertido dgn tshirt sekolah lagi... tapi kenala tukarkan baju sebelum aleya diangkat masuk ke bilik... kesian anak ibu, apala yang dibuatnya di sekolah semalam...
Balik keje semalam masa ambik Aleya kat sekolah... muka masam je... saya tanya, dia diam aje... bila tanya kena marah dgn teacher ke, angguk pelan pelan aje...

sampai rumah rehat-rehat makan wafer tgk tv... tup tup senyap aje... rupanya dah tertido... agaknya sebab keboringan main sorang sorang, pas abis berita malam tadi, laila pun tertido jugak, mr. hubby duk tepuk-tepuk terus terlelap... sempat gak lagi saya amik gambor dorang nie...

kepenatan... tido ngan baju sekolah lagi... siannyer anak ibu...

laila pun xlama lpas tu join kakak dia tdo... penat jugak agaknya main main kat taska...

sorang ke utara... sorang ke selatan... macam macam gaya tido anak anak ibu nie...


nota : malam tadi dapat hadiah istimewa dari mr. hubby... surprise... katanya hadiah hari lahir... huhuhu... dah lama idam barang tu... thanks sayang... i luv u so much... xperla bagi lambat pun, tapi i likee...

Photobucket

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin