~:: Kata Tuan Umah ::~

"Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Salam Ukhwah buat teman teman lama dan baru yang sudi menjengah blog yang tak seberapa ini. Untuk makluman teman-teman semua, apa yang terkandung di dalam blog ini adalah kepunyaan hak peribadi dan tidak berkaitan dengan sesiapa kecuali ada dinyatakan.

Sekiranya segala isi di dalam blog ini tidak berkenan di mata anda, dengan segala hormatnya dipersilakanlah keluar dari blog ini.

Sebarang komen atau cadangan yang tidak membina tidak akan dilayan sama sekali. Sekian, terima kasih dan Happy Blogging..

Wassalam... "

~:: B My Frenz ::~

Saturday, May 30, 2009

Sori.. Terlambat

semua entry yg korang baca ni adalah crita mase aku coti aritu.. sorila lambat nak update dalam blog.. maklumlah bz gilos tahap gaban.. hehehe..

so.. enjoy.. jangan marah ar..

Photobucket

Imunisasi untuk 1 tahun 6 Bulan

25 hb Mei aritu aku cuti dan kesempatan tu aku bawak la leya g klinik.. kalo ikutkan appointment nyer 18hb aritu tapi disebabkan ada hal yang tidak dpt dielakkan so suka suka aku je postpone 25hb..

pada mulanya aku ingatkan cek macam biase jer.. rupenyer kena cocok la plak.. bak kate nurse 'cocok yg last ye puan.. setahun setengah kan.. pas ni xde cocok dah'.. alamak leya kena cocok plak aritu..

kitorang pun g la kat bilik prosedur 21.. leya rileks je aku nengok.. tunggu la jap lagi... hehehe.. bile masuk je aku ingatkan cocok kat bahu rupenye peha.. leya nengok jer nurse tu belek-belek peha dia, aku pegang la kuat2 takut dia meronta karang.. akhirnya selamat.. nangis gak leya.. tapi xdela lama sangat.. anak ibu kan kuat.. kejap je dia nangis, kuar bilik tu dah diam dah..

nurse tu ade bekalkan ubat demam kalo2 dia demam nanti sumbatkan aje ubat tu.. pas balik dari klinik sempat lagi ktorang g carefour alamanda..

Photobucket

Majlis Pertunangan Zul & Roziah

masa yang ditunggu telah tiba.. hari sabtu jam 8.30 mlm.. kitorang gerak ke rumah pompuan.. x jauh doket je.. baling batu pun boleh.. kali ni aku tinggalkan aleya ngan mak aku kat umah.. mak aku xdapek pegi sebab sakit gigi.. sian mak aku.. so minta tolong jage leya la sekejap ye mak.. huhuhu.. bile dah single ni kenala angkat barang2 tu.. layannnn...

~:: sirih junjung.. simple but nice ::~

~:: barang hantaran dari pihak lelaki 9 dulang + 1 hadiah utk abg pihak pompuan ::~

~:: 2 gambar atas ni pak n mak sedara aku tgh tunggu masa nak bergerak.. ::~

~:: di rumah pihak pompuan.. sesi perbincangan telah berjalan.. syhhh!! ::~

~:: ni la ropenyer bakal mak su aku.. muda lagi dari i tau.. 24 tahun.. ::~

~:: dah lepas sarung cincin.. salam jangan x salam bakal mak mertua tue.. ::~
~:: balasan dari pihak pompuan.. ikan puyu masak kari pun ade tau.. ::~
~:: eh eh.. anak ibu dh standby kat bekas coklat yer.. ::~
~:: kek dari pihak pompuan.. x sempat nak rase, dah licin ::~

Photobucket

Gubahan dan Nenek Potong Kek

crita sambungan gubahan.. petang sabtu tu sempat lagi mak aku n adik bradik nyer wat gubahan untuk malam nanti.. tengok je la pic pic yg aku amik ni.. aku ni tukang amik gambar jer, nak menolong gubah x dapek la.. nak mlayan si leya lagi yg x reti duk diam tuh.. ade je dia nak usik barang-barang tu..

~:: ape lagi yg nak dibuat ni mak.. dah ok dah tu.. ::~~:: pada mulanya benda ni nak taruk bunga rampai.. alih-alih jadi tempat letak duit hantaran ::~
~:: ni last minit punya gubahan.. kain pasang tuk pihak pompuan, kalo ikutkan prancangan sepatutnya xda kain pasang nih tapi nenek aku dah belikan terpaksa jugakla buatkan gubahan.. sib baik tangan makcik2 aku ni berseni jadila jugak bentuk bunga raflesia ::~

Selepas je abis wat gubahan2 tadi.. ade surprise untuk nenek aku.. hahahaha.. kitorang wat sambutan hari ibu.. ni sume prancangan mak ngah aku nih.. ye ye! nenek potong kek.. nenek aku mula2 segan jer nak potong kek tu.. bila cucu dan cicit dah duduk keliling kek tu baru kitorang suh nenek potong kek.. hehehe.. layannn...

~:: kek coklat.. yummiee.. ::~~:: leya ni dah jadi cicit pertama nenek aku.. yg lain2 tu semua sepupu sepapat aku, maknenye pakcik makcik leya la.. sedih jer muka leya tu macam nak nangis ::~
~:: mase ni leya dah lari.. nangis.. yg kat tepi tepi tu sengih jer.. sabor yer.. ::~

Photobucket

Balik Kampung

Oooo... balik kampung... Ooo... balik kampung... Ooo... balik kampung... Hati Girang..

dah lama rupenyer aku x balik umah nenek aku nih.. hehhehe.. bukan main sonok leya dapat balik kampung yer.. korang tgokla je la pic ni.. leya dgn pakcu nyer main kat bukit depan umah nenek aku tuh.. pic ni diambil mase leya baru bangun tido.. waktu pagi kat sini sejuk jer.. pemandangan nyer pun cantik..

~:: ni la umah nenek aku.. atas bukit jer.. ::~

~:: leya ngan pak cu nyer ::~
~:: ada hati nak lari.. baik2 jatuh nanti.. ::~

Photobucket

Gubahan Bunga Sirih

malam sebelum kitorang balik kampung.. mak aku sempat lagi gubah bunga sirih untuk diletakkan dalam gubahan sirih junjung nanti.. kreatif gak mak aku ni ek.. korang layan je la pic ni..

~:: kusyuknyer mak aku nih.. ::~

~:: tadaa.. dah siap pun ::~

Photobucket

Exam Punya Cerita

Dalam entry sebelum ni aku ade crita pasal nak g exam kan.. thanks to all yang sudi wish kat aku..

masa aku g exam tempohari, ade satu peristiwa yg menguji kesabaran aku.. aku tumpang member aku g exam dan kami pun bertolak dalam kul 8.00 pagi dari putrajaya.. semua berjalan seperti biase, barang2 yg perlu dibawak pun dah last check dan semua ade..

so dari putrajaya ke tempat pekse xdela jauh sangat.. kat sapura@mines jer.. bile dah sampai situ banyak la plak kreta nak masuk tempat pekse tu.. bile turn kitorang dh xde parking yang dekat-dekat ngan bangunan sapura tu.. ermm.. kitorang pun teruskan cari parking sampai la kat wetworld mines (kalo salah jangan mare ek.. aku lupa nama tempat..) hujung dunia.. Ya Allah! jauhnyer.. kitorang pun menapak la dengan kasut tingginya tu, sabor jela kan.. kitorang pun berjalan la terkedek kedek sampai kat bangunan sapura.. sampai sampai je kat pintu masuk.. kasut aku plak wat hal.. TERPUTUS.. camne lak leh putus nih.. adoi korang tau x prasaan aku masa tuh.. marah, panik, kelam kabut, x tau nak wat ape.. nak patah balik kat kreta punyela jauh nak menapak.. nanti lambat plak nak masuk dewan exam..

alhamdulillah.. sebelum tu aku ade terserempak dengan kak nani member JPN (skrang dah tukar kat Wisma Putra) yang tengah nak cari parking.. dia pun nak exam cam aku gak.. so, dengan spantas kilat aku terus call kak nani nak pinjam kasut.. sib baik la dlam kreta kak nani ade kasut lebih.. syukur alhamdulillah! thanks kak nani bagi pinjam kasut mu itu.. sib baik kak nani ade kalo idak tak tau la mai nak wat per..

lepas je dpat kasut pinjam dari kak nani tu, kitorang pun terus la ke dewan pekse tingkat 5.. bile sampai jer tgok exam dh nak start, ketua pengawas pekse pun dah announce kat depan.. so kitorang pun kelam kabut la cari tempat duduk.. alhamdulillah dapat jugak amik pekse aritu dengan keadaan yg kelam kabut..

nota : patutla sebelum pekse tu.. aku pakai kasut macam rase x selesa n x sedap hati jer.. ermm.. lain kali kena pakai yg betul2 selesa..

Photobucket

Wednesday, May 20, 2009

Birthday Boy.. Muhammad Nizam..

Happy Birthday To My Little Brother..

Muhammad Nizam Bin Mohd Punzan
20hb Mei 2009 (12 tahun)

~:: Birthday Boy ::~
~:: Birthday Cake from Secret Recipe ::~
~:: Birthday Boy potong kek ::~


Dah 12 tahun ko ye ijam.. Ijam nie adik aku yg no 6 yg last.. so tahun ni adik aku amik UPSR, jadi rajin rajinla blajar ek.. jangan asyik nak baca komik jer.. buku pun kena baca gak..

untuk adik aku, Semoga dimurahkan rezeki.. dipanjangkan umur.. menjadi anak yang berguna kepada mak abah dan keluarga..

malam tersebut ktorang sambut ala kadar jer.. kek n kfc.. almaklumla x cukup korum malam tu.. huhuhu.. so korang layan je pic yg aku tempek nih..

~:: Atok melayan cucunya makan ayam KFC ::~
~:: nak interprem gak.. ::~
~:: si nuar pun nak interprem gak.. sibuk jer.. ::~
~:: free gift from KFC.. beg tahan panas n sejuk ::~

Photobucket

Exam PTK & Coti

tuk pengetahuan korang.. sok a.k.a khamis aku ada exam PTK.. xde la jauh sangat aku exam kat sapura @ mines sri kembangan je.. tu pun aku tumpang member aku.. sebenarnya dh banyak kali aku amik exam ni dah lulus dh pun tapi aku ni nak memperbaiki lagi la keputusan aku tuh.. mana tau kan dapat naik gaji jadilaa.. wakakaka..

so, alang alang aku coti tanpa rekod sbab exam sok.. aku terus amik coti ari jumaat dan isnin.. nak balik kg nenek aku, ade majlis bertunang pakcik aku.. heheh.. korang janganla rindu rinduan kat aku ek (ada ke org rindu kat aku nih!!..).. insyaallah aku smbung balik ber blogging hari selasa nant dengan crita crita yg aku kutip sepanjang aku coti nanti..

ok frenz.. adios.. amigos!!

p/s : Doa doakanlah aku sok ek senang nak jawap pekse.. amin..

Photobucket

Monday, May 18, 2009

Perjumpaan Pak & Mak Sedara~~

Hari Ahad lepas agak meriah umah mak aku mane xnyer.. semua adik beradik mak aku berkumpul.. hehehe.. sonok bile dh kumpul camni, pjumpaan ni ada sbabnyer.. hah! korang nak tau atok leya a.k.a adik mak aku yang bungsu nak btunang sabtu minggu ni.. so, mase ni la nak bbincang sesama beradik, gubah-gubah antaran.. akhirnya btunang jugak pakcik aku yg sorang ni.. antaran x byk dalam 9 dulang jer dari pihak lelaki.. itupun kalo boleh belah pompuan nak kurang.. nak buat se simple mungkin kononnya.. mak sedara aku saje gubah awal2 sebab x ckup mase kalo nak buat ari sabtu ni, malam sabtu tu plak dh nak pegi umah bakal maksu aku tu.. cume pagi2 sabtu tu nanti tinggal nak gubah sirih n buah2an je..

majlisnyer dibuat dekat umah nenek aku kat pahang.. aku follow parents aku balik kg, maklumla mr. hubby kan kat terengganu.. jadinyer ari jumaat dan isnin aku dh apply coti.. dh lulus pun..

menu smalam pun marvelous.. laksa kedah.. slurpp! abis wa cakap lu.. mak aku yang buat.. layan je pic yg sempat aku amik ni ek..

~:: Laksa Kedah, Karipap, Agar-Agar Sirap dan Air Sarsi.. Alhamdulillah ::~

~:: baru bangun tido nie.. terus makan.. lapor ye sayangg.. ::~

~:: aktiviti-aktiviti mengubah antaran.. tema hijau lumut ::~

~:: antaran yang separuh siap.. touch up yang terakhir ari sabtu nanti.. ::~

Photobucket

Rindu Seminggu~~

start dari ari ahad lepas smpai ari ahad minggu ni.. aku berdua jer ngan leya.. mr. hubby ku berada di Kuala Terengganu selama seminggu.. ada sukan jabatan kat sane.. ingatkan nak itot tapi memandangkan aku baru je coti n coti pun x banyak n leya pun baru baik demam so lupakan sajalah hasratku itu.. dan alasan paling utamanya aku nak EXAMMM... huhuhu!!

bile dia xde ni xbest la plak.. xde teman nak gaduh2 (gaduh2 manja k..!).. xde kawan nak bergosip.. wakakaka.. sbenarnya aku riso si leya tu takot dia rindu @ cari ayah dier.. ape2 pun aku rajin ber 3G ngan mr. hubby aku tu bagi leya tgok muka ayah dia..

aku doakan semoga mr. hubby ku itu selamat pergi dan pulang.. pulang bawak kemenangan.. bleh.. :)

Photobucket

Konsert Akhir AF7


Akhirnya... Juara Akademi Fantasia ke 7 memang milik HAFIZ..

aku nengok kat tv jer, lagi best bleh baring2 lagi.. so far, aku rase konsert akhir kali ni cam agak hambar sikit.. knaper ek.. apsal dorang nyanyi jadi cam lain jer.. mcm konsert biase jer.. persembahan yang agak bertenaga sikit aku rase dari AKIM masa nyanyi lagu BENCINTA.. mungkin dorang ni nervous kot.. mau x nervousnyer.. depan orang ramai tuh.. silap hbln leh pengsan..

tapi paling aku kesian masa AC minta peminat-peminat bersorak masa time YAZID dan ISMA nak perform.. cam xde sokongan jer kan.. sian plak aku tgok si YAZID tu.. biasela tu adat kan.. mase tgh tgok konsert tu, pic leya ni smpat aku amik..

~:: bersantai betoi anak ibu sorang ni, siap silang kaki lagi mase myusu.. hehehe ::~

Photobucket

Shopping Dengan Mak Tok Kat Tesco..

Sabtu lepas, disebabkan besoknyer (Ahad) mak aku ade jemput adik bradik die a.k.a pak n mak sedara aku datang umah.. ada perjumpaan antara adik bradik la katakan.. so ptg sabtu tu dengan ujan kadangkala renyai x renyai.. kitorang g la membeli barang2 keperluan tuk majlis makan-makan hari esoknyer.. aku xde beli pe2 pun, ongkosnya orak ono..! saje2 cuci mata..

leya bile dapat masuk dalam troli bukan main suka lagi dia.. sonok sakan, bile lalu kat barang2 laju je tangannya nak mengambil, silap hbulan kita pun x sedar dia dh masukkan dalam troli.. ni antara aksi-aksi leya yang sempat aku snap masa kat tesco tempohari..


##pic nanti aku masukkan.. aku save dlm laptop kat umah mak aku..


Photobucket

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin