~:: Kata Tuan Umah ::~

"Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Salam Ukhwah buat teman teman lama dan baru yang sudi menjengah blog yang tak seberapa ini. Untuk makluman teman-teman semua, apa yang terkandung di dalam blog ini adalah kepunyaan hak peribadi dan tidak berkaitan dengan sesiapa kecuali ada dinyatakan.

Sekiranya segala isi di dalam blog ini tidak berkenan di mata anda, dengan segala hormatnya dipersilakanlah keluar dari blog ini.

Sebarang komen atau cadangan yang tidak membina tidak akan dilayan sama sekali. Sekian, terima kasih dan Happy Blogging..

Wassalam... "

~:: B My Frenz ::~

Wednesday, June 9, 2010

~ 23 Minggu.. ~

Hi semua.. banyak betul sawang kat blog aku ni ek.. maklumlah konon2 nak jadi blogger tegar tapi hampeh.. bz laa.. hihihi.. jangan marah yer..

kalo korang pasan kan "Ticker" kat atas ni ngan "Progress 2nd Baby" yang kat sbelah kanan ni dah berubah kan.. ni semua gara2 lari tarikh EDD aku.. masa last check up ari tu on 27.Mei.2010, doc decide untuk guna
EDD by Scan dan dijangka bersalin pada 4.10.2010.. sebab katanya lebih tepat.. kalo ikut EDD by PEOD aku dijangka bersalin pada 17.09.2010.. cube korang tgok, kan jauh gila tarikh tu.. sebenarnyer masa 1st bby dulu (aleya) pernah jadi macamnie.. last2 bersalin pun bukan ikut tarikh EDD by PEOD date @ EDD by Scan..

ape yg penting, aku doa agar bby nie sihat, xde masalah, x kisahla bby ni nak keluar bile.. jangan kuar masa raya ye sayang.. sian kat ibu... hehehehe...

Meh aku kongsi rentetan last check up aritu..
Date : 27.05.2010 [Khamis]
Kandungan : 21 Minggu..
Berat : 70.1 kg [naik gilos dlm masa 2 minggu.. ya ampunn.. !!]
Tekanan Darah : Ok
Jantung Baby : 153 bpm
Air Kencing : Cun.. [gara-gara takut kencing kotor.. minum air masak banyak2 sampai kembung perut.. ]
HB : 12.4


Nasihat dari pakar (nurse @ doc la tuu..)

- Continue makan Obimin.. [
orang kate makan Obimin ni nnti baby besaq ek.. betui ker? masa aleya dulu x makan pun asyik culas aje..]
- Minum susu 2-3 gelas sehari.. [
yg nie pun kalo ingat je baru minum.. tp aku lalu minum susu Dutch Lady yg dalam kotak tu je.. skrang ni aku minum yg Full Cream tu.. kekadang tu ade budak sudah cukai sama itu susu.. sape lagi kalo bukan aleya..]
- Banyakkan minum air masak.. [
hah.. yg ini tiap2 hari aku bawak bekal air masak 1 botol besar ke opis.. air dari umah yg siap ditapis..]
- Kurangkan makan makanan yang berkarbohidrat.. kalo boleh makan nasi pun kena kurangkan.. [
wehh.. yg ni xleh ni, sejak dh x mabuk aritu nasi la santapan aku.. tu yg berat naik mendadak 1.5 kg dalam masa 2 minggu..]
- Elakkan minuman berkarbonat macam air bergas [
yg ni mmg x sentuh la.. en. hubby memang x kasi.. marah lagi ade.. huhuhu...]
- last skali nurse bekalkan aku Obimin untuk makan sebulan..

next check up
24.06.2010 [khamis]..

Photobucket

4 comments:

SaHaNiMsofEa said...

hi kak mai! wah wah wah.. tahniah.. bertambah2 rezeki nampaknya.. mudahan selamat semuanya nanti..

mai a.k.a ibu leya said...

hi anim.. amboi.. diam2 dia ek ada blog jugak.. hehehe.. tima sih.. awak pun same, dh nak masuk anak 3 dah ek.. sama2la kita doa moga selamat semuanya.. aminnn...

safiah said...

congrats akmal...we will b delivering on the same year ler kan...saya pun 2nd baby gak...

mai a.k.a ibu leya said...

thanks safiah.. nmpaknya macam tu la, together2 deliver.. kita doakan semuanya selamat nanti :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin