~:: Kata Tuan Umah ::~

"Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Salam Ukhwah buat teman teman lama dan baru yang sudi menjengah blog yang tak seberapa ini. Untuk makluman teman-teman semua, apa yang terkandung di dalam blog ini adalah kepunyaan hak peribadi dan tidak berkaitan dengan sesiapa kecuali ada dinyatakan.

Sekiranya segala isi di dalam blog ini tidak berkenan di mata anda, dengan segala hormatnya dipersilakanlah keluar dari blog ini.

Sebarang komen atau cadangan yang tidak membina tidak akan dilayan sama sekali. Sekian, terima kasih dan Happy Blogging..

Wassalam... "

~:: B My Frenz ::~

Wednesday, April 29, 2009

Bznyer...

wahhhh... lame tol aku x apdet blog aku nih... dh naik sawang sini sana... adoiyaii... bz tahap gaban seh bulan nih... nih sumenye gara2 5S kat opis aku nih... sib baik 85% tempat aku n my bos dh siap...

sorila ek kengkawan... lama x apdet blog, sape2 yg baca tu.. jgn boring lak.. teruskan pembacaan anda ek...

sebenarnya baguih gak 5S nih.. korang nk tau kenape... hah tu la pasal... mula2 tu cam malas je nak amik port 5s ni, tapi bile dh start wat, cam best lak... pastu puas hati nengok bilik aku yang agak cun melecun nieh... korang nk tgok ke blik aku yg cun melecun tuh... hah! nanti aku tempek gambar yerk...

:: niela tmpat aku bertapa... menyibukkan diri... ::

Sape2 yg x familiar dgn perkara 5S nih... meh aku story morry skit...

APA ITU 5S?
- 5S merupakan satu amalan budaya dalam masyarakat Jepun. Mula diperkenalkan di Singapura pada tahun 1986 dan telah diamalkan dengan jayanya disana. Amalan 5S ini kemudiannya dipraktikkan di Malaysia, Thailand, Korea, China, India, Indonesia, Sri Lanka, Russia, Hungary, Poland, Bulgaria, Colombia, Uruguay, Brazil, Costa Rica dan Mexico.

- 5S ialah singkatan kepada perkataan Jepun iaitu :

SEIRI - Sisih

SEITON - Susun

SEISO - Sapu

SEIKETSU - Seragam

SHITSUKE - Sentiasa Amal

7 sebab knape 5S Popular
1. Tempat kerja lebih bersih dan tersusun.
2. Tempat kerja lebih selamat.
3. Hasilnya mudah dilihat oleh semua orang.
4. Menjana pemikiran kreatif kakitangan.
5. Meningkatkan disiplin secara semulajadi.
6. Kakitangan berbangga dan menghargai tempat kerjanya.
7. Meningkatkan keyakinan masyarakat terhadap perkhidmatan agensi.

So, kalo opis korang ade ura-ura nak wat program 5S ni.. hapal2 la sikit2 kat atas tu yer.. mana tau berguna gak kan...

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin