~:: Kata Tuan Umah ::~

"Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Salam Ukhwah buat teman teman lama dan baru yang sudi menjengah blog yang tak seberapa ini. Untuk makluman teman-teman semua, apa yang terkandung di dalam blog ini adalah kepunyaan hak peribadi dan tidak berkaitan dengan sesiapa kecuali ada dinyatakan.

Sekiranya segala isi di dalam blog ini tidak berkenan di mata anda, dengan segala hormatnya dipersilakanlah keluar dari blog ini.

Sebarang komen atau cadangan yang tidak membina tidak akan dilayan sama sekali. Sekian, terima kasih dan Happy Blogging..

Wassalam... "

~:: B My Frenz ::~

Friday, August 3, 2012

~ Minggu Penyusuan Susu Ibu ~


Kredit : tq..en.google..

Rasanya masih tak terlambat lagi nak ucapkan Selamat Hari Penyusuan Susu Ibu buat semua ibu ibu yang diluar sana...
Minggu penyusuan susu ibu ni bermula 1hb sampai 8hb...

Dalam tak sedar dah nak dekat 2 tahun saya menyusukan laila
Tinggal lagi 2 bulan saje lagi target saya akan tercapai
Alhamdulillah... Macam tak percaya aje...
Saya boleh buat... Tentu sahabat sahabat di luar sana boleh jugak...
Semua orang mampu sebenarnya... Insyaallah, kita kena selalu yakin yang susu ibu itu sentiasa ada...

Nak share perbualan pagi tadi masa kat taska...
(kebetulan Laila nak nenen, so masuk la dalam bilik menyusu, dalam bilik tu ada 4 orang ibu termasuk saya, tengah tengah nenen....)
Ibu 1 : Eh...masih susu badan lagi ek... Bape tahun dah?
Saya : (senyum) masih lagi...dah nak masuk 2 tahun bulan 10 nie...
Ibu 1 : wah...best nyer dah nak nak capai target nie...tapi, mesti dah campur kan...
Saya : (senyum) tak campur...masih susu badan lagi...kat taska ni bagi yang stok je...
Ibu 1 : yeker...senangla boleh perah, sempat wat stok lagi...saya ni xtau la, nak perah pun susah, stok mmg takde la... ada makan ape ape ke untuk tambah susu?
Saya : (senyum) takde makan ape2 pun, blasah je, just amik vitamin je...bulan puasa nie saya tak pam waktu siang...malam je lepas berbuka @ sebelum tidur...kalau rajin pas sahur tu pun boleh pam...
Ibu 1 : oh yeker... Nie boleh tuntut ilmu nie...
Ibu 2 & 3 : (daripada dok mendengar je...) bolehla belajar kan... jeles tgok org byk susu nie...boleh kongsi ilmu nie...
Saya : (senyum) boleh... boleh...xda masalah...
(borak benti kat situ je...saya dah nak kuar bilik nak hantar laila ke depan tv plak, jam pun dah nak kul 8 pagi)

So, daripada perbualan tadi...sapa tak bangga kalau orang lain bangga dengan kita sebab kita bagi susu ibu kat anak sendiri...bangga sebab anak saya diberi susu ibu...ramai rupanya yang masih tak tahu cara, bagaimana, kebaikan susu ibu nie...benda benda macam nie perlu didedahkan dengan lebih meluas walaupun skarang nie program program penyusuan susu ibu dh banyak tapi kesedaran tu takde...

Oleh kerana lagi 2 bulan je lagi laila cukup 2 tahun...saya dah kurangkan sesi pengepaman...sebab nak abiskan stok yang berbaki lagi...cuma skrang skrang nie kalau rasa cik b penuh atau rajin barula nak pam...*jangan ikut macam saya yer...kalau penuh baru nak pam...* nak belajar kita kena banyak tanya dan berminat...ilmu kena cari dan gali...jadinyer....galila selagi boleh digali...boleh belajar dengan yang pakar...berkongsi pengalaman sesuatu yang istimewa...join forum forum pasal penyusuan susu ibu...tak rugi...

Okla semua, selamat menyambut minggu penyusuan susu ibu...mehla nak tepek moment indah waktu menyusu si kecil ku laila...













~mai aka ibu AL ~

posted from Bloggeroid

1 comment:

az said...

tahniah mai;) genap 2 tahun, perjalanan yg bkn mudah, tapi berbaloi kan.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin