~:: Kata Tuan Umah ::~

"Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Salam Ukhwah buat teman teman lama dan baru yang sudi menjengah blog yang tak seberapa ini. Untuk makluman teman-teman semua, apa yang terkandung di dalam blog ini adalah kepunyaan hak peribadi dan tidak berkaitan dengan sesiapa kecuali ada dinyatakan.

Sekiranya segala isi di dalam blog ini tidak berkenan di mata anda, dengan segala hormatnya dipersilakanlah keluar dari blog ini.

Sebarang komen atau cadangan yang tidak membina tidak akan dilayan sama sekali. Sekian, terima kasih dan Happy Blogging..

Wassalam... "

~:: B My Frenz ::~

Monday, July 19, 2010

~ Appointment Checkup 28 Minggu~

Baru nak update kan.. hehehe.. teruk la aku nieh..

so layann... kiter kongsi sesama ek..

No. Giliran : 271
Bilik Pemeriksaan : No. 11 & No. 12 (Untuk Scan)

Tarikh : 15.7.2010 [Khamis]
Usia Kandungan : 28 minggu = 7 bulan
Berat : 74 kg
Tekanan Darah : Ok
Jantung Baby : 140 bpm
Kaki Bengkak : Tiada
Air Kencing : Clear
HB : Hari ni x amik darah.. lagi 2 minggu baru amik..

Nasihat dari Nurse :-

~ Continue makan Zat Besi yer.. nak maintain HB jangan rendah sangat..

~ Amalkan pemakanan seimbang.. banyak sayur-sayuran.. [tiap kali checkup menda nie mesti nurse cakap kan.. ]
~ Mulakan penjagaan Payudara.. selalu bersihkan pu**ng tu jangan bg tersumbat..

Nurse bagi tarikh temujanji yang baru pada 29.07.2010 [Khamis] kira-kira lagi 2 minggu la.. so pas nie checkup dah jadi 2 minggu sekali, aduss.. cepat betul masa berlalu..

Nurse ada tanya aku, pernah pergi sebarang ceramah penyusuan susu ibu x sebelum nie.. aku xpernah pergi, so dia ade syorkan kat aku, KK Putrajaya ade buat ceramah penyusuan susu ibu setiap hari rabu setiap minggu.. dari pukul 9 pagi sampai pukul 9.45 pagi.. ermm.. macam berminat je nak pergi, sebab aku mmg dah bertekad nak breastfeed anak yang kedua nie.. insyaallah.. so, sesape yang nak join mehla datang pada hari rabu nie yer..

kali nie nurse ade offer vitamin, tapi stok yang lama pun masih ade lagi cukup smpai 2 minggu sebelum checkup.. hehehe..


Lepas masuk bilik No. 11 nak kena tunggu turn masuk bilik No. 12 jumpa doc plak untuk scan baby..

Suasana dalam bilik No. 12..

Aku : Assalamualaikum..
Doc : Wsalam.. Pn. Norakmal Mohd Punzan yer..
Aku : Ha'ah..

aku pun duduk n tunjukla buku pinky tu.. doc belek belek.. pastu..

Doc : ok, baring atas katil tu..
Aku : ermm.. doctor, bleh saya panggil suami saya sekali x?
Doc : bolehhh.. (sambil nganguk..)

aku pun terhegeh2 la panggil en. hubby, lambai2 suh masuk.. sib baik dia duk dekat je ngan bilik 12, aku dh siap pesan awai2 jangan pegi jauh2 nnti susah nak cari abang..

aku pun terus la baring kat katil blakang tu.. siap sedia utk di scan.. dalam hati berdoa biorla anak aku nie nampak anunyer.. hehehe.. doc pun sapu la jel kaler biru kat perut aku, sejuk je rase.. dia pun dok godek2 perut aku..

en. hubby yang dok blakang tu, terkebil2 je nengok ape yang doc buat.. senyap je kat blakang doc.. bukannyer nak tanyer aper2.. ermmm...

Doc : nie jantung dia ye yg berkelip kelip [degupan jantung]..
Aku : owhhh..
Doc : nie plak kepala dia.. [sambil buat ukuran guna mesin scan tu..]

Pastu doc pun ade gak ukur-ukur lagi.. aku pun xtau ape dia.. hehehe.. segan plak nak tanye banyak2..

Doc : semua ok yer.. plasenta pun dah ada kat atas.. baby pun nmpak gerak aktif nie.. perut awak pun nampak besar daripada scan yang dulu yer.. so, kita ikut tarikh scan la yer due date awak nie..
Aku : Alhamdulillah... [dalam hati...] Doc, bleh nampak x jantina bby saya nie?
Doc : kejap yer sepatutnya dah boleh nmpak dah nie.. tapi mesin scan nie x brape nak clear.. jap yer.. ermmm... x nampak la, baby awak pusing sebelah sana, dia tutup pulak.. x dapat nak tengok ni..
Aku : Ye ker.. [agak frust di situ.. ]
Doc : Ok.. siap.. [sambil print gambor scan.. ]

lepas dari scan tu, en. hubby tunggu kat luar plak, nunggu aku.. aku masih lagi duk kat krusi tu sambil nengok Doc tu menulis dan menanda sesuatu kat buku pinky aku tu.. so, doc cakap semuanya ok tumbesaran bby dalam perut pun bagus..

Syukur Alhamdulillah semuanya berjalan dengan baik.. selepas minta time slip utk kami suami isteri, aku pun terus la pergi mencari makanan sebab aku dh agak kelaparan... hehehe...


Photobucket

2 comments:

az said...

mesti berharap dapat boy kali ni kan..hi2..

mai a.k.a ibu leya said...

az, hehehe.... harapan tu ada.. tapi x kisahla az, laki ke pompuan, janji semuanya selamat dan sempurna.. aminnn... ;)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin